30 12
發新話題

[認真] 豬&豬老闆被判2年8個月, 台灣氣槍友發起聯署代抱不平

豬&豬老闆被判2年8個月, 台灣氣槍友發起聯署代抱不平

台灣氣槍產品質優價廉, 香港玩家也受惠甚多, 若今次因各部門檢測標準不一, 令這個用心研發推廣的業界喬楚受害, 他日必令整個業界畏縮不前, 新品減少,
長遠對香港玩家來說也不是好事.

香港game友實在應該考慮簽名支持:

統一並修正玩具槍殺傷力標準檢測方式 杜絕民眾因政府機關標準不一而慘遭入罪
http://join.gov.tw/idea/detail/3 ... b-ba26-d5ce694f8b9e

AOR_pink :
(文長慎入,一個攸關你我權益的修法聯署)
跪求擴散(_ _)
不管你喜歡我 討厭我 或是現在才認識我
在這裡都希望你能共同參與這個關係到你我公民權益和民主價值的議題

先說 我很久很久沒有這麼認真的打文章了...
所以這篇很長 也很沉重
相信比較積極關心這陣子時事的玩家,
應該都已經知道這個聯署活動了
離發起日也過了好幾天,身邊大多數的人都參加聯署完成
這段時間我一直在思考"要怎麼用自己的角度"來客觀的說出我的看法
如果現在才從我的版上看到這個資訊,那現在還不遲
請你牽起全台玩家的手 大家一起試著建立更好的環境
我不是什麼公眾人物,我就是你 是市井小民 是普通玩家
是運動射擊愛好者的一份子 僅止於此

所以我沒有力量只靠自己去改變這一切
但;如果是"我們"就可以,只要我們一群人團結就可以

台灣一直是玩具槍產業的製造大國,相信這個大家都知道
但我們卻始終沒有完善的相關檢驗法規及方式
友善的環境必須要有完整的法律保障作為後盾
而台灣在媒體長期的抹黑及少數不肖檢警的惡意操弄下
合法的玩具變成了績效壓力下的犧牲品

試想,你在普通街邊的玩具店買了一把氣動槍
回頭有警察到你家,收走了你的槍 擅自變造後直指你違法
那我們所自豪的民主價值觀,是否只是一場政治遊戲下的白日夢?

但在這樣不友善的環境中我們依然有權利去要求政府做出更積極的改變,利用公共政策網路平台的聯署要求
促使法律給予我們更完善的保障!

如果你看到了這裡,我很高興也很榮幸你看完了我打的這一長串心得

現在;時間經過了十天
距離5000人附議的門檻,還缺了1251位願意改變的名字
不管你是否是運動射擊玩家,在這裡都想請你牽起我們的手
一起為更好的法律環境簽下這份聯署

謝謝!

香港及海外的朋友, 在縣份選項填"其他", 就可以輸入地方名了.

轉移至香港生產

成件事係應該支持~
但係.....

一、附議者資格︰凡我國國民均得利用多元帳號登入參與平臺進行附議。

條片真定假 ? APS CAM870 可以打真子彈枝槍都唔爆咁堅 ?咁D台灣警察以“最高能力”為測試原則又唔錯得曬喎, 如果國際出枝全鋼入彈左輪但就聲稱只係設計黎射入氣彈咪唔得佢死 ?

引用:
原帖由 walther 於 12-6-2017 19:21 發表
條片真定假 ? APS CAM870 可以打真子彈枝槍都唔爆咁堅 ?咁D台灣警察以“最高能力”為測試原則又唔錯得曬喎, 如果國際出枝全鋼入彈左輪但就聲稱只係設計黎射入氣彈咪唔得佢死 ?
CAM870設計上已經唔比用真殼
火藥來沿 相信都係因為台灣有得玩CAP
用最高火力黎test係咪啱就見人見智

引用:
原帖由 sam524 於 13-6-2017 10:32 發表

CAM870設計上已經唔比用真殼
火藥來沿 相信都係因為台灣有得玩CAP
用最高火力黎test係咪啱就見人見智
咁即係枝槍可以打 cap 彈 ,市面上買到既 cap 彈又夠力打穿塊鋁板, 枝槍又頂得順咁既力, 同真鐵已經冇咩大分別, 如果一枝咁既槍都話唔犯法, 就真係無言.

理論上係支持, 但超標呢下...

APS單嘢.....明比台灣砌生豬肉.....

粒彈係專登搵人車,之後再拎去試射.......本身APS 870係塞唔入任何現成霰彈,所以理論上除非APS生産出專用火藥殼,否則理論上成個測試都係唔成立.....

引用:
原帖由 walther 於 13-6-2017 11:28 發表

咁即係枝槍可以打 cap 彈 ,市面上買到既 cap 彈又夠力打穿塊鋁板, 枝槍又頂得順咁既力, 同真鐵已經冇咩大分別, 如果一枝咁既槍都話唔犯法, 就真係無言.
我諗市面上無cap shot shell 因為無cap shotgun
只係有cap primer 要自已DIY個殼 入到粒primer先會打到
火藥只係propellant 都要睇個load係咩
老實講APS比支野空殼入咩load都得的確已經危險同踩界
但如果要經過重重DIY先做到咁 係咪又可以因為咁釘死廠家 商家 同玩家?
而且 講火藥 真係用cap primer的 壓力唔會有幾大 作為一支金屬製o既槍 頂到唔出奇 更何況有鋼版
日本仔cap手槍都係用膠 佢地一樣係咁打cap唔爆槍
如果放到粒2-3/4 inch shell落去 支APS爆硬

當年田中支老細係日本都比人捉左 原因大致上都係出o既槍太像真 田中以後都唔敢玩入氣殼 假撞針
APS係台灣比人掃果時 無記錯個老細話 設計上佢地已經盡可能唔會比人改到打真野 殼唔係真數
而一路台灣當局都無講點令支槍打到火藥 有現成off-the-shelf火藥殼 定普通DIY 定係高度DIY?
如果係咁輕易打到o既 CAM870的確唔啱台灣市場 的確犯法
但若果要用番咁上下心血先改到o既 難道以後唔可以再玩假撞針 入氣殼?
老實講 有心DIY 有車床 有手藝o既 有咩做唔到

引用:
原帖由 sam524 於 13-6-2017 13:37 發表

我諗市面上無cap shot shell 因為無cap shotgun
只係有cap primer 要自已DIY個殼 入到粒primer先會打到
火藥只係propellant 都要睇個load係咩
老實講APS比支野空殼入咩load都得的確已經危險同踩界
但如果要經過 ...
其實個警察要自己整咁多嘢, 去令支氣槍超標, 其實佢自己都犯法在先,
若果真係支持嚴正執法, 係咪應該拉咗果班警察先 ?

30 12
發新話題