發新話題

巴拿馬斷交 蔡英文敬告北京:絕不會在威脅下妥協讓步

臺灣好似係全球生產優質自行車(單車)最大出口地方!

在臺灣Giant, 美記只係其中, 重有好多高質OEM生產廠例如好出名之一Pacific Cycles.....重有eg一小部分高級山車品牌(未計路車及其他...)YETI/ INTENSE/ SENTA CRUZ 一定九成Made in Taiwan! 這類臺灣代工公司他們在臺灣/大陸及其他亞洲國家有投資廠房OEM生產專利設計單車,單車車呔,部件及配件等等。

有機會可以自己去參觀一下臺灣單車展!

注!優質產品係指中至高當市場!  六至七千元係㡳當單車! 臺灣生產優質(高當市場)係講市場標價萬五至三萬五淨單車架起! 個人經驗估計平均單車車價由三萬至七萬左右。

Giant在我們眼中是好普通品牌! 但在外國深受用家信瀨! 平價Giant一定大陸生產! 中至高價Giant一定臺灣生產!

仲係波霸奶茶主要輸出國tim

附件

16-6-2017 09:00

同意,高不成低不就

引用:
原帖由 MG-42 於 15-6-2017 22:56 發表

台灣咁細只做本土收得檔, 做全球又唔夠大陸鬥人工生產力及本土市場, 咪最後搬曬去大陸... 愛國都要餓唔死先
台灣細就唔係好細, 細過荷蘭丹麥瑞士少少, 大過以色列同新加坡好多.
台灣一個島人口已經2300萬, 北歐五國夾埋都只係2500萬人. 呢啲國家都未餓死, 幾時到台灣?

撤走大陸廠, 可以本土開廠, 可以東南亞開廠, 搵全世界錢, 點會餓死.
戰後到80年代咁困難都餓唔死, 依家本土產業, 科技文化產業強左, 更加餓唔死.

引用:
原帖由 pbay 於 16-6-2017 11:33 發表

台灣細就唔係好細, 細過荷蘭丹麥瑞士少少, 大過以色列同新加坡好多.
台灣一個島人口已經2300萬, 北歐五國夾埋都只係2500萬人. 呢啲國家都未餓死, 幾時到台灣?

撤走大陸廠, 可以本土開廠, 可以東南亞開廠 ...
但點解家陣台灣本土經濟咁差?

引用:
原帖由 Lolanto 於 16-6-2017 16:05 發表

但點解家陣台灣本土經濟咁差?
台灣近年經濟其實唔差, GDP年年升, 問題係台商賺左D錢唔"落地"

台灣 GDP 年年成長,為何錢卻都跑到資本家口袋?
https://buzzorange.com/2017/04/17/salary-statistics/

結論:資本家生性逐利,禍國央民
行動:無>罵>靠投票>信有政治素人小鮮肉change>4,5後發現受騙>得出結論...:資本家生性逐利,禍國央民

DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

氣槍本身系比較敏感既野 咁又唔同....
台灣本身個技術同聲譽比唔上外國,其一當然同祟洋心態有關,其二系台灣就算本土研發都唔係特別平又唔係特別好咁不如買個安心算,好似買氣槍首一推薦就算咁多台仔野咪又係會買marui先
你要鬥量產?sorry,一日大陸系到你一日都鬥唔過一眾廠家既量產效率同價錢,單係shipping就差好遠,台灣個人工都高過大陸,最後價錢根本壓唔到咁少

再者歐洲各國稅雖重,但褔利主義社會下褔利高,要餓死唔容易,呢個同華人社會唔工作就要死好唔同(其實歐洲國家既經濟都唔見得好好就真...

引用:
原帖由 MG-42 於 17-6-2017 01:27 發表

其實做氣槍真係最好... 剛巧大陸唔造得呢味野,所以終於可以出頭
台仔連自己本土的廠商都莫須有老屈,想出頭。。。無咁易~~

發新話題