發新話題

中日高鐵小比較

引用:
原帖由 zeta 於 16-6-2017 22:56 發表
至於印尼高鐵...
佢確實係有條想起但有臨時縮沙既鐵路 係『雅加達~泗水』既高鐵綫,設想係將『雅加達~萬隆』高鐵綫既延伸,原本又係揾中國同日本參加投標,之後因爲經濟原因考慮,降低佐變成原有雅加達~泗水鐵路基礎上起一條複綫鐵路,設計運行時速係160km/h
大陸個界定:

低過160時速係低速/普速鐵路

時速160以上到250以下係中速/快速鐵路

時速250以上兼且客運專綫既就歸類到高速鐵路

回覆 132# 的帖子

真係o甘易就發達o羅

引用:
原帖由 NathanCPT 於 18-6-2017 00:37 發表

另外想問下,先唔講太空依啲咁高科技住

中國依家有無自己造的自動波波箱架?真心唔識
2014年既無記錯既話

引用:
原帖由 48191 於 18-6-2017 00:41 發表
查實兄台,車㗎嘢我真係唔識....我剩係知有乜事俾錢師傅搞...
大陸車我估有啩,外國有自動波都幾十年囉喎!
大陸Copy*.*咁叻......

回覆 144# 的帖子

到而家好似都有用緊,Land Wind X7 SUV

回覆 151# 的帖子

尼間做CVT
http://www.icvt.com/

尼間做AMT同DCT
http://www.tsingshan.cn/

回覆 154# 的帖子

銅礦係少

回覆 156# 的帖子

中國既礦藏入邊,除佐鎢礦同埋稀土之外,其他既儲量唔多或者太分散,講齊全既話俄佬先係最齊

引用:
原帖由 48191 於 18-6-2017 01:52 發表
小弟又學到嘢,在下一直以為澳洲礦產冠絕全球,原來俄佬先係。
俄佬多係佢品種最齊全,但儲量同品種唔係一個意思特別係元素表上面一D名唔知點讀既稀有金屬

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 rho837 於 18-6-2017 10:57 發表
大家搞錯了! 與有冇礦物資源冇關係! 係生產技術不同! 德國同日本自行研究出一類秘密配方及秘密生產野金技術! 可以底成本高質量又耐用及大量生產! 精準機械零部件! 但大陸到現在未有能大量生產這類合金配件及成 ...
材料科學係要時間累積既,尼個事實,以前軍事區講類似例子,西方喺材料科學上有深厚累積,而俄國就有最齊全既稀有金屬可以俾佢豪用。

引用:
原帖由 NathanCPT 於 18-6-2017 15:23 發表

70年代美國都要買蘇聯啲鈦,作軍事用添
蘇聯佬當年個7萬噸壓力機對於加工金屬係一個大優勢,不過尼幾期俄佬放慢太多,尤其係更加節省原料既鈦合金3D打印工件技術佢仲係空白,比起以前鍛壓加精車節省好多料

引用:
原帖由 NathanCPT 於 18-6-2017 22:19 發表
古代的恩格魯撒克遜人或之後的蘇維匯人(日耳曼民族前身)只係蠻族,相比同時代的羅馬或者希臘的文化或者科技根本不能相提並論,日耳曼科技崛起應該由普魯士時代開始,依個論點可以參考戰爭論中提及普魯士火器比同年代 ...
我記得有人話普魯士係第一個消滅文盲普及小學教育既國家,當時黎講算巴閉

引用:
原帖由 Lolanto 於 19-6-2017 15:25 發表

弊在香港人成日講一套做一套
大家買薯片時,買珍珍定買卡樂B吖?
即食麵大家食合味道或出前一丁多過公仔麵,
玩具槍大家又幾何買CA
講到卡樂B,卡樂B個牌子係咪俾四洲買佐?假日貨?

引用:
原帖由 Lolanto 於 19-6-2017 18:19 發表

四洲...唔係日本架咋?北海道、本洲、九洲、四洲嘛
大陸o個邊全部變成四洲牌,我仲估 佢好似EOD咁,扮日本嘢其實係東莞o野

引用:
原帖由 Ben_9413 於 19-6-2017 19:30 發表

珍珍fans

果種獨特o既...木炭味, 要識欣賞苦瓜o既弟兄先會明
尼個係啊,不論卡樂b定珍珍,食過之後再食二撇雞牌會有更深體悟

發新話題