發新話題

中日高鐵小比較

引用:
原帖由 Lolanto 於 20-6-2017 10:27 發表

德國寶唔係德國架?個Logo大大支德國旗係到喎
同樣有個疑問,個乜乜法國「x福」牌子之前有款電飯煲同大陸蘇泊爾個一樣

引用:
原帖由 Ben_9413 於 25-6-2017 13:22 發表

天啊

好無聊的爭拗
今日開始無新款「和諧號」囉,而家叫「復興號」新車即將做試驗。型號CR400

引用:
原帖由 JBL 於 25-6-2017 13:51 發表

有何特別/改良之地方呢?
可能係載客時速400起囉⋯⋯以前CRH380系列都行過,不過係實驗時速咁話

回覆 222# 的帖子

CR400AF

CR400BF

首次上鐵路測試係今個月26號 o係北京同上海雙向駛出 會用400km/h

引用:
原帖由 pbay 於 26-6-2017 10:30 發表

載客時速400.... 極危險
時速樽頸位已經唔再係列車結構同極速, 而係鐵軌同鐵輪既鋼鐵質素....
D軸同輪仲可以進口, 鐵軌點進口 ?
關乎品質管理, 均質標準, 耐用度, 日常軌道管理, 維修.... 大陸弱項也, 好令 ...
佢哋有個非載客時速超過500既實驗型車頭大概兩年前做過上路測試

引用:
原帖由 JBL 於 25-6-2017 13:51 發表

有何特別/改良之地方呢?
跟據返佢哋講法就係話,將咁多年學習自德 日 法 加幾國既技術同自己嘢融合既產物最終既標準化列車。之前唔同血統既車唔可以撈亂用,包括拯救拖車、維護設備全部都各有各標準。由尼一款開始用統一規格

回覆 239# 的帖子

有可能係滿清當年借修四庫全書o個陣燒x佐本書,明朝乃至之前既科學類著作例如《天工開物》都o係當時被毀

引用:
原帖由 48191 於 26-6-2017 20:01 發表
題外話,「天工開物」沒有被毀,但並沒有收入「四庫全書」。
《天工開物》後來喺外國搵返,乾隆當時借修《四庫全書》毀佐好多書,好彩既可以去海外搵得返,唔好彩就失傳佐

有個講法係話直到1914年喺日本搵返,另一個講法係話浙江一個家族將尼套書收收埋埋幾百年之後到清朝滅亡之後先敢攞出黎,係崇禎年印既初版

1 個讚好! TOP

回覆 249# 的帖子

603個好似係磁浮列車 成本好高

回覆 251# 的帖子

做實驗咁話

回覆 259# 的帖子

大陸自己搞過實驗磁浮,另外上海而家有條機場磁浮專線,不過據聞呢個係一直蝕緊錢ing,現階段磁浮個成本仲係高,另外仲有個真空管道式高鐵技術似乎同佢打擂台

引用:
原帖由 zeta 於 2-7-2017 16:55 發表

個人認為呢種同大陸話動車唔係高鐵一樣荒謬
大陸將250時速以上到380(而家)既專用客運路線叫高鐵(高速鐵路)

上次溫州炒既0個架佢條路係客貨兩用,兼時速係200(客運時速)上落,佢地個類別上係中速/快速鐵路

至於而家紅磡上北京經過羅湖同廣州東0個個係普速/低速 時速係低過160

呢個即係話,好多人包括我自己對上幾層樓講緊佢0個陣將列車類型同路線類型撈亂佐黎講

11年追撞既係CRH1同CRH2

其實我09年搭武廣高鐵(開通未過一個月)都係坐CRH2型,不過係佢行380km/h既版本,第一次坐之前好似都出過話電力系統故障導致停駛既事 。到我搭0個次就好好彩一路順利
之後無耐CRH2C就俾CRH3C取代到而家變成CRH380,唔知幾時有CR400坐

另外我16年去長春影飛機0個次企過(機場站到佢市區15分鐘車程無買座位票)兩次,後來查過先知係法國血統既CRH5,不過尼款車聽講慢慢俾CRH380B耐寒型取代  8月去長春再影相唔知有無機會再“企”多次

引用:
原帖由 48191 於 2-7-2017 20:39 發表
請問耐寒型有甚麼特色呢?
字面解因應佢使用環境,做特別調整過既型號。例如CRH5尼款係當年長春車廠同法國引入,專門為東北三省尼D寒冷地區使用,所以佢基本唔会行出東三省地區。之後佢又整佐款對應中國西北部風沙環境用既特別型號,例如甘肅蘭州到新疆烏魯木齊既高鐵,沿路會穿過沙漠地帶,日頭溫度高夜晚溫度又驟降,兼風沙吹襲既環境惡劣地區。尼兩型係好難或者話唔會喺其他省見到。而家耐寒型車身俾國產CRH380B而西北蘭新客運專線亦轉用過基於CRH2既CRH2G型

1 個讚好! TOP

發新話題