發新話題

中日高鐵小比較

幸好沒有在文革中被毀,算是造化。
引用:
原帖由 Hamlet 於 26-6-2017 20:37 發表

《天工開物》後來喺外國搵返,乾隆當時借修《四庫全書》毀佐好多書,好彩既可以去海外搵得返,唔好彩就失傳佐

有個講法係話直到1914年喺日本搵返,另一個講法係話浙江一個家族將尼套書收收埋埋 ...
究竟世界上還有神嗎?

日本的「高鐵」已經去到了603公里。
https://www.facebook.com/bbqky15/posts/1865599790429199
很懷疑乘客要不要著G-Suit。
究竟世界上還有神嗎?

究竟係乜感覺呢,好想試試。
引用:
原帖由 cccarlos 於 27-6-2017 12:14 發表
不用懷疑, 高速=/=高加速

A320飛>800km/h, 要著保護衣冇人會坐
究竟世界上還有神嗎?

我同你之前講㗎係航天科技,你又講「指南車」!?你似乎連理解邏輯都出咗問題。
引用:
原帖由 MG-42 於 2-7-2017 04:31 發表

又要講返轉頭"指南車" ? 你唔係諗住咁樣叫幫左老美拆"偷人技術"嘛?   實戰冇過都計?   計埋穿雲箭,水火箭丫....

如果你話認有偷過天下烏鴉一樣黑,咁重講乜呢? 咁即大陸同老美咪又係用人D野... 度度都 ...
究竟世界上還有神嗎?

哦!一陣葡萄味。
法國最高紀錄係570,日本紀錄係603,重點在於刷紀錄,而不是實際營運係點。
而且,中國紀錄係乜?你心知肚明。中國技術做唔到並不可恥,但一大票人明知中國做唔到就說別人就算做到卻跟本毫無意義。一陣酸溜溜的氣息撲面而來。
引用:
原帖由 MG-42 於 2-7-2017 04:57 發表

法國TGV 唔係磁浮都已經record 570km/h啦..... 刷完分後咪咁多年營運都係行得300多少少, 架仔經濟邊有錢換過全套磁浮軌丫. 而且自己國家面積唔大又出唔到別國,高鐵起來都冇乜野大貢獻大收益,塘水滾塘魚..   未計 ...
究竟世界上還有神嗎?

請問耐寒型有甚麼特色呢?
引用:
原帖由 Hamlet 於 2-7-2017 18:11 發表
另外我16年去長春影飛機0個次企過(機場站到佢市區15分鐘車程無買座位票)兩次,後來查過先知係法國血統既CRH5,不過尼款車聽講慢慢俾CRH380B耐寒型取代  8月去長春再影相唔知有無機會再“企”多次
究竟世界上還有神嗎?

咦,我哋講講吓技術開發,你又扯開話題同我講規模大唔大?龍門由西面搬咗去南面。
2020預想圖?今年係2020年咩?
引用:
原帖由 MG-42 於 3-7-2017 09:13 發表

我只知日本攪左高速火車半個世紀,最早佢攪...但現在一朝比人爬左頭,冇錢冇資源乜都假,大陸法德日高鐵儲齊曬自己拆來研究,重講乜技術...再一打開大陸同日本個高鐵網絡,蚊同牛比... 日粉一定唔開心 ,同用埋磁浮 ...
究竟世界上還有神嗎?

呢一幅叫妄想圖。
引用:
原帖由 RCman 於 3-7-2017 11:42 發表
2020年已經打通台灣?取回台灣
究竟世界上還有神嗎?

日本所承的是隋唐文化,韓國的是大明文化....
引用:
原帖由 pbay 於 3-7-2017 17:31 發表

禮失求諸野.
保存古中國技術同文化方面, 日本做得好好多, 真係要感恩.
究竟世界上還有神嗎?

剩係個鐵路圖直通台灣,再連貫南北已經娛樂無窮喇!
引用:
原帖由 NathanCPT 於 3-7-2017 11:48 發表
你就好啦,我所有列出的所有論點都無覆啦…
我覺得我係0
究竟世界上還有神嗎?

如果一開始話呢個只係構想,我諗我會冇乜反應;講到咁實牙實齒,再睇真啲原來純屬構想,咁就真係太過份。
引用:
原帖由 Hamlet 於 3-7-2017 22:16 發表
地圖上嗰條紅綫應該係台灣07年起既嗰條高鐵,都係Kawasaki既車,但台灣海峽上面嗰條……
我查佐下真係一個設想,早0係1998年好似就話提出佐,不過至今都係個學術論證中
究竟世界上還有神嗎?

剩係一個日本TOTO公司生產的會噴水洗Pat Pat兼有吹風㗎廁所板,我諗冇邊個國家㗎人會咁細心去研究。以人為本,還是以經濟發展為本,真的一目瞭然。
引用:
原帖由 rho837 於 3-7-2017 19:56 發表

唔洗講鐡路! 中國生產小麥都係全世界最多產量!

中國鐡路網络大過日本係正常, 中國大過日本幾十倍又養住16億人口,個個都想發達! 對比曰本只有2億幾人口,個個生活得好就滿足! 全世界包括日本 ...
究竟世界上還有神嗎?

哦,用番你寫㗎嘢先:
京港(台)通道:北京∼衡水∼菏澤∼商丘∼阜陽∼合肥(黃岡)∼九江∼南昌∼贛州∼深圳∼香港(九龍)高速鐵路;另一支線為合肥∼福州∼台北高速鐵路 ,包括南昌∼福州(莆田)鐵路。連接華北、華中、華東、華南地區,貫通京津冀、長江中游、海峽西岸、珠三角等城市群。
你冇睇其他人點覆你?番到現實世界未?
夠鐘食藥喇,我上網搵到呢隻,應該啱你。

引用:
原帖由 MG-42 於 4-7-2017 04:20 發表

標題打明2020年, 你又想屈我 ?
八縱八橫
京港(台)通道:北京∼衡水∼菏澤∼商丘∼阜陽∼合肥(黃岡)∼九江∼南昌∼贛州∼深圳∼香港(九龍)高速鐵路;另一支線為合肥∼福州∼台北高速鐵路 ,包括南 ...
究竟世界上還有神嗎?

http://www.homejournal.hk/zh/directory/toto-2/
正確來說是一個智能馬桶,蔡瀾早十多年前於其散文中已經介紹過。有興趣?不過唔平。
引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 4-7-2017 08:46 發表

乜日本生產一個咁既
究竟世界上還有神嗎?

有何問題呢?
引用:
原帖由 loveless 於 4-7-2017 09:43 發表
我爺爺今年100歲,
用緊TOTO washlet ,
菲傭照顧佢時,兩個人都至少算有番些尊嚴, 所以很值得。

掉番轉頭,最近轉左新工,棟智能大(下)既懶有型廁所都係用TOTO野,但設計上就真係不敢恭維..
究竟世界上還有神嗎?

發新話題