發新話題

中日高鐵小比較

引用:
原帖由 pbay 於 16-6-2017 11:50 發表

非常同意.
大陸野用黎玩, 用黎one off即飛 的確OK, 可惜耐用野完全唔得.
加上大陸保養人員心態問題, 好似大陸樓咁, 永遠一出新束束, 兩三年就殘晒, 然後成批鏟平再起過, GDP go go go.

高鐵出過大件事(上限死 ...
大陸保養點解咁差?
1)無足夠人材,d人去晒起野,無人做維修
2)反正有新,何需保養舊,所以大陸d野起完就拆,無晒歷史
3)維修費比人貪左

引用:
原帖由 ++朗++ 於 16-6-2017 14:15 發表

所以就算話大陸起飛
好多技術都追上嚟
我覺得只限於啲重要技術
做比人睇強國掘起
但係好多細節真係未到位
人民平均質素雖然好低

引用:
原帖由 pbay 於 16-6-2017 16:22 發表

對, 所以大陸人講環保, 真係得啖笑.
好多設計都係一鑊過, 唔會諗下俾人維修再用, 預你玩完之後成舊丟左去.

歐美日設計, 一定設計埋備件, 諗晒開口位, 方便日後清潔維修換件,
但大陸好多copy係求其用膠用焊 ...
天朝大國物資豐厚,有錢就乜都可以解決,邊會諗到將來咁長遠。

引用:
原帖由 pbay 於 19-6-2017 11:48 發表

所以香港人真係要多撐返香港品牌, 尤其本地研發設計既產品(可能外地生產).
香港設計其實常有佳作, 品質也過得去. 香港仍有不錯氣槍品牌, 大家都知.
近年都見有香港品牌少少復興跡象, 老牌如紅A, 駱駝牌第二代接 ...
弊在香港人成日講一套做一套
大家買薯片時,買珍珍定買卡樂B吖?
即食麵大家食合味道或出前一丁多過公仔麵,
玩具槍大家又幾何買CA

引用:
原帖由 Hamlet 於 19-6-2017 18:15 發表

講到卡樂B,卡樂B個牌子係咪俾四洲買佐?假日貨?
四洲...唔係日本架咋?北海道、本洲、九洲、四洲嘛

引用:
原帖由 ++朗++ 於 20-6-2017 10:14 發表

講開香港出品ge電器
我必須抱怨一下德國寶
佢的確係打平價路線
但係無論價錢同質素都比唔想國產
試過攪拌機刀片滲油
試過風扇用幾個月就壞
而家見到個名都怕啦

想支持本土
都要有料先支持到嫁
德國寶唔係德國架?個Logo大大支德國旗係到喎

引用:
原帖由 pbay 於 20-6-2017 10:48 發表

德國寶風扇未用過唔評論了
不過大陸牌子風扇我老豆買過一部用左半年就壞, 後尾手羅返代理整完再用無耐竟然出煙跳制, 以後唔敢再買   
風扇全日及半夜都長開, 半夜出事分分鐘火燒屋 ,以後只敢買日本牌子.
屋企 ...
風扇都係KDK好,我做野果到有13把KDK風扇,08年安裝 至今都仲轉得暢順,但其餘港產就一年換一次,國產都差唔多。
而最近屋企換風扇,換左個港產Lionmart,第二日已經壞左,要囉返部舊國產美的繼續吹。

引用:
原帖由 NathanCPT 於 26-6-2017 12:58 發表

師兄你又講得太複雜啦
By wiki:
Point A
羅伯特·哈金斯·戈達德(英語:Robert Hutchings Goddard,1882年10月5日-1945年8月10日),美國教授、物理學家和發明家,液體火箭的發明者。他於1926年3月16日發射了 ...
基本上天下文章一大抄,個個科學家都係老翻達文西

引用:
原帖由 rho837 於 2-7-2017 19:41 發表
以前北上玩耍時識個一個女公關! 之前她在鐡路做火車是應! 她話廣西鐡路成日中途停車! 原因之一係要清理鐡路上的人體手手腳腳! 拾左幾年都貫哂冇感覺!
d人比車撞死定d火車炒埋一碟。

引用:
原帖由 JBL 於 9-7-2017 18:20 發表
平果急急腳係網頁删除左了。
其實算唔算係失實報導?

引用:
原帖由 cccarlos 於 9-7-2017 18:13 發表

今日見到呢篇野
恨人富貴厭人貧又何止一編。

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/china/20170709/56933056

發新話題