45 123
發新話題

各位兄弟以後打Wargame 要小心場中障礙物

各位兄弟以後打Wargame 要小心場中障礙物

場中障礙物如有易碎物件(如玻璃),如果打爛左會被追討賠償。而且場地不會預先警告。

小弟新手一名,今日真心上了精彩一課。

2 個讚好! TOP

今日W易發,場中有多架廢棄車輛,有其中幾架仲有車窗玻璃,打到中午,場主話我哋打爛左兩架車車尾窗,要求賠償3張大牛。。。。。
仲話朝早佢睇過冇爛,一定係我哋槍過火或重珠打爛云云 。。
今次就話車窗啫,下次佢放個古董入去做cover我哋就大鑊鳥。

而家仲話唔賠就報警

引用:
原帖由 sealsman 於 14-10-2017 20:19 發表

真係報先算啦 又唔係現場報 無證無據 佢話係就係?
少少錢等佢慢慢民事告 賠佢_ _ 咩
戰區中放有玻璃窗既車做Cover其實都有一定危險。
場地又唔事前提醒玩家

而家話爆左仲要客賠,以後打game真係要好小心。
自問之前就算打Cqb都冇乜點留意個場入面既障礙物會唔會打得爛

引用:
原帖由 olw0978 於 14-10-2017 20:23 發表
靠嚇? 我嚇大,正常合法火是不可能打爛車尾玻璃,報警歡迎,即場檢即場試,怕佢有牙?

除非你的槍。。。
朋友圍內打,冇長狙,個個0.2g bb 1.8J樓下
當場已叫場主可以隨便檢查所有槍支。。。
但場主冇做,當下都冇為以,以為冇乜事。
我都覺得冇理由打得爆。

引用:
原帖由 我當你透明 於 14-10-2017 20:24 發表
樓主又真係賠wo😱
感覺有d俾人屈
佢擺得係個場到,就預左俾人"打"
如果行得正,企得正,怕咩呀?
如果事情屬實,真係要好好考慮"w易發"做生意既態度同誠信
未賠,走之前都冇講過幾錢,本來諗過如果幾百蚊,一人夾幾十息事寧人,但而家要3000仲講到唔賠就報警。。。

引用:
原帖由 我當你透明 於 14-10-2017 20:35 發表

你行得正,企得正既,一定5好賠,我相信大把兄弟撐你
免得有下個受害人!
各位兄弟真係要小心。。。我再同今日戰友商討下

引用:
原帖由 Dave 於 14-10-2017 21:37 發表
車場果D 車在下記得大車有不少尚有完整玻璃,在下玩時都是直接射中玻璃,其實沒甚麼可能打得爆。
如果樓主的槍真係爽穿玻璃,我只能說可能打中「秘孔」...一中左隔三秒會爆炸。
暫時以樓主提供的資料來看,只能說各 ...
小弟的槍當然不可能爽穿玻璃 ... 但場主堅持係我地打爛,而我地只有0.2-0.25g b b同最大1.8J 的 AEG
當然塊爛左既玻璃幾時爆,同爆之前係咪完好,會唔會已經有裂痕,我地唔知道, 事前更加唔會去仔細檢查
我都覺得件事完全唔合理,就當我地當黑... 而我更加唔怕場地人員上黎對質

本身上黎出post都只係想大家之後去要小心,場中車窗玻璃如有損毀,需付1500大元/塊

引用:
原帖由 Dave 於 14-10-2017 22:09 發表

或者咁講... W28 個車場已經相當歷史,日日咁多人射.. 冇一萬都幾千發,又唔見爛...更未聽過叫人賠錢云云,
咁有趣針對樓主,會唔會有其他原因呢?
佢場中有歷史的舊車都冇玻璃窗的, 只有佢話今年新買的車先有...

引用:
原帖由 T-800 於 15-10-2017 03:30 發表
AIR SOFT GUN射膠珠B B打得爆汽車件(大銀幕)。。?
軍醫玩鎗超過三十年仍難以致信,亦未有所聞!
至少軍醫自己測試無數次仍未能做得到!

信相3J加0.3BB(膠珠)亦不能做到(粒弹自已碎晒就有!)。。。(咁ࢋ ...
唔係大銀幕。。。係車尾玻璃
我哋全部有Check 槍,事後都講左全部槍任check
一定合法火力,我哋全部新手。。。

多謝各位討論,我哋問過一個玻璃行業人士,佢話正常完美既玻璃應該打唔爆,但車窗玻璃(唔係大銀幕)係日常使用下,可能已經有肉眼睇唔見既裂痕,只要打中裂痕,要成塊醉裂唔係冇可能,相信佢個場之後其他車都唔會頂到好耐,而家就等時間證明我哋有冇錯啦。。。

引用:
原帖由 jacko 於 16-10-2017 10:35 發表

緊係問當事人啦
可能小弟真係講到1999。我由頭講一次:

事發於上星期六 W易發
一行十二人約戰,火力上限1.5J AEG
開Game前check槍,只有一支GnP原裝16吋1.8J@0.2bb,其他全部合格。最後持有gnp的朋友同場地租左槍。

開Game前女職員驚告場中有裝修工人,小心唔好打中人。
除此之外,冇講過d新車要注意。。。

打左一朝,相安無事,突然出現的男職員,話場中有兩架車,車尾玻璃爛左,而佢同日朝早check過果兩架車所有車窗都正常。懷疑係我哋打爛,要求賠償云云,又話可能我哋槍支過左合法火力。

我哋即場圍內問下,冇人認打爛過果兩塊玻璃,而且小弟亦當場叫果個男職員,如有懷疑,歡迎check槍check彈。但男職員冇做,再話問下老細要點做,我哋以為事件告一段落繼續打,打到大約4點,收拾行裝就散場。

散場後收到男職員電話,要求賠償3000元作維修玻璃之用,否則報警,更開出時限,戰友商糧過後認為我哋冇理由需要負責,原因如下:
1.首先唔知道兩隻窗幾時爛,係咪我哋打爛都不能確定
2.場中障礙物如果你打game中途被誤中,應為場地提供者的合理預期。
3.場地職員由開game到佢哋話我哋打爛野之前,隻字不提車上玻璃完好,需要特別留意,更加冇事先聲明過如有損壞需要賠償。

最後,我哋決定唔再回覆場地職員,如果場主再有疑問,歡迎佢哋報警,至少還我和戰友一個公道。

成個故事,我知道的,我經歷的已完全報告,各師兄版友要信就信,唔信就下次去幫我試下掃埋其他車尾玻璃,小弟就此謝過各大大關注

引用:
原帖由 walther 於 16-10-2017 15:32 發表
場內仲有裝修工人,要反嗰陣小心唔好打到佢哋咁奇 ?
就係咁好笑,仲話叫左佢哋帶眼鏡

引用:
原帖由 jacko 於 16-10-2017 15:44 發表
做咩quote我
我講緊另一件事喎
Sorry... Quote錯

引用:
原帖由 Dave 於 16-10-2017 16:11 發表
話說有朋友呢2 日去左w28 一轉,當紅之事當然是「w28 屈錢風雲」呢個話題,而場主亦樂意談及此事,事後亦轉告本人因為本人十分八卦,詳細如下。

話說w28 於2017 年天熱少人打GAME 開始裝修,算是大改,整個員工CO ...
首先,兩隻窗3000係係我哋離場後先開價的,當初host同我哋講場主會報價,如果幾百蚊就一人夾幾十算數。如果佢係我哋走前就報左3000我哋一定唔會打到4點。
第二,我哋3:30打最後一場打power,有一個人唔想打走先有咩咁出奇?
第三,你lee d相同我哋見到爛左既玻璃唔同,果兩塊玻璃主要只係中間冇左,四邊仲奶住左一大忽係道。

就算係跟據場主口供,都冇辦法證明我哋打當塊玻璃。
而場主都同意佢冇事先提醒過我哋要注意車輛玻璃。
而我更加唔明點解佢懷疑我哋過火,我哋要求佢check 槍佢又唔做?

既然Dave大大認識場主,煩請佢儘快報警,還我地一干人等清白,謝謝。

引用:
原帖由 2slow 於 16-10-2017 16:24 發表
哇~ 車身都打得穿?

如果有支咁既槍落場,我諗我哋自己唔打先,唔會係個場投訴爛玻璃先啦。。。

45 123
發新話題