22 12
發新話題

零票房?!

唔係爛片,亦唔係佳作
個人覺得滿口仁義道德並唔會令一個只係出黎撈既人變得偉大

引用:
原帖由 rex12781 於 4-11-2017 21:47 發表

我相信大部份需要食飯既人類,都係要出黎撈先有飯食。比起滿口仁義道德,我更鄙視為咗搵食而滿口歪理既人類。
PS:唔係指笠兄你
但細佬又的確要靠滿口歪理去搵食
最鄙視我係我

引用:
原帖由 type38 於 5-11-2017 01:03 發表
杜汶澤 唔出奇

拍親都係低俗垃圾戲

06年衣沙貝拉比較例外

引用:
原帖由 rho837 於 5-11-2017 11:10 發表
有冇片頭望下係乜春片?
可能我睇慣電影,佢其實好行,套野全程係用拍MV技倆
https://youtu.be/SctWZveRn-A

引用:
原帖由 pbay 於 6-11-2017 10:43 發表

其實都係笑中有淚, 言之有物
要比較的話 <金雞2> 應該更言之有物了

杜先生的演譯方法,
多年來每每如是,
係一種過骨式討好式小聰明,
而唔係敢於賭上自已利益去開拓新境界.

所以我至話衣沙貝拉比較例外.

個人覺得,
杜生參與過三+幾部電影,
三+部以上都係揾食mode.
由佢黎痛心疾首,
講良心講理想講原則,
其實很有點喜劇效果.

引用:
原帖由 horenhim 於 6-11-2017 12:20 發表
看王晶D片最好, 合乎大眾口味!
期待下次開心share

同志們你們辛苦了!
王晶有黑金帝國

個人會擺大內零零發/喜劇之王/回魂夜在西遊記之前..

總覺得銀幕上同銀幕下應該分開去睇.
btw 睇o左6次銀翼殺手2049, 一流.

引用:
原帖由 pbay 於 19-1-2018 14:41 發表

blade runner 2049 真是不錯, 不過話睇6次又誇D
延續返第一集成個世界觀, 福伯出場一幕直情想跪拜.
但呢套片評價好兩極, 主要係無睇第一集2020既人會劣評, 有睇就好似老朋友reunion, 彩蛋處處, 睇一次 ...
我鍾意佢.....夠..............慢..........
o個種充滿對原作既愛, 用慢同靜表達出黎, 慢到唔再想挑戰所有講唔通既漏洞.
"Her eyes were green."

Deckard 當然知Rachel 唔係綠眼. 呢句真係靚到爆既對白..

引用:
原帖由 Dave 於 19-1-2018 11:50 發表
就像台灣如果拍一套原住民的辛酸史,香港人也沒多少人去看。
香港應該冇乜人會特登去揾太陽的孩子,
不過賽德克巴萊好似都有幾百萬票房

引用:
原帖由 48191 於 20-1-2018 07:13 發表
賽德克巴萊勁正!
各花入各眼o拉
剩係計沒完沒了血腥暴力官能刺激佢係好掂的
其他政治/迫害/民族/戰士/尊嚴/之類就真係有D接近毛管戙境界。

1 個讚好! TOP

Youtube原來有福伯伯片段;
https://www.youtube.com/watch?v=FXgheg_jU4c
心都酸..

不過..
1982年套戲, 其實係福哥硬上弓強姦o左一個無助的Rachel.
而原著小說中, 又掉返轉係無感情的Rachel色誘 Deckard 去逃過被殺.

所以..同套戲一樣...
記憶..
好蝦人的....

大板亞洲電影節入選的影片很大部份涉及日本題材。
幾年前中國電影“親愛”講中國主角及日本母親,拿了最佳電影。

香港駐東京經濟貿易辦事處年年都科水比大板電影節搞香港電影特輯。
香港政府有基金支持本地電影去大板電影節參展同做lobbying。
建立在良好的推廣關係,香港電影多年來都係大板電影節常客。
春嬌與志明拿觀眾賞,蔡卓妍拿特別表揚獎etc.

[quote]原帖由 48191 於 18-3-2018 10:55 發表
以M兄所言,大陸電影都

22 12
發新話題