34 123
發新話題

零票房?!

咁你咪輸咗囉。佢出Post,一係出自FB的「歷史長河」,一字不改地照搬,又唔寫出處。唔知就真係以為係佢寫;出新槍Post,一係出自Charlie Lin,一係出自XX開心聯盟,又係唔寫出處。
引用:
原帖由 reniless 於 4-11-2017 21:21 發表
其實我係好希望依個主題帖會係零回應。
究竟世界上還有神嗎?

只睇片頭,有杜Sir 「柔道龍虎榜」的影子。
睇選角,毀譽參半。
倉田保昭係一個經典,在日本武術界也佔一席之地;杜汶澤雖然之前口沒遮攔,又拍太多笑片被定型,比較難走出固有型象,但是作為倉田高徒(黑帶),拳腳工夫應該有看頭;歐錦棠本身為武癡,武術修為頗高,但演技一般,可能會有驚喜;鄧麗欣可能就真係窄咗少少喇,之前拍葉念琛嘅戲就已經唔鍾意睇。葉念琛的戲大有「無病呻吟」、「鴛鴦蝴蝶」之氣息,鄧麗欣根本發揮不到演技(如果有),在葉念琛的戲中,鄧麗欣只是掛頭銜的花瓶。
引用:
原帖由 loveless 於 5-11-2017 17:46 發表

可能我睇慣電影,佢其實好行,套野全程係用拍MV技倆
https://youtu.be/SctWZveRn-A
究竟世界上還有神嗎?

1 個讚好! TOP

https://youtu.be/h17u2oJcpus
呢個Making of帶出一個訊息,今次武打場面是非常擬真的,但不會太誇張。
其實如果想睇勵志的體育電影,近年不乏佳作。
以戲論戲:
杜琪峰的「柔道龍虎榜」是一個經典再加上情懷,以成班黑幫在街上打交都竟然係打柔道!那種手法我諗冇一個大導敢咁樣去拍,杜Sir即係杜Sir。
「全力扣殺」比較無釐頭,再加上林敏驄亂入式加亂咁嚟嘅演釋,只可以話有趣,懂不懂欣賞就比較兩極;
「點五步」就係正宗Jump式王道熱血青春勵志電影,雖然徧離真正的「沙燕隊」太多,但戲中彷佛看到少年人的熱血和對生活的苦惱;
「空手道」未看,但似乎是向杜琪峰「柔道龍虎榜」的致敬之作,但應該未至於去到杜氏那種很強烈的風格,又有一點點「點五步」對現實生活的無奈的那種中間路線。
似乎也是看得過。

至於建X大業之流,是神功戲....明明應該有好多觀眾,但係你同我都時運太高,見唔到。

題外話,近年最令人跌破眼鏡的港產片就是麥浚龍的「殭屍」,未睇之前都以為只係一部向八十年代「港產」殭屍片致敬的電影(台灣產的更加不要提),但麥浚龍加上清水崇就變成不一樣的「港產殭屍片」。以前一有殭屍片,只要掛「林正英」三個大字作頭牌,加上錢小豪、林冠英、陳友,就算中間怎樣插科打諢也會覺得好看。但麥浚龍很聰明,在選角上刻意找回錢小豪、陳友和吳耀漢,但是戲中那些Urban Myth,再加上以往殭屍片完全沒有的陰冷和絕望的氛圍,完全可以成為經典。

究竟世界上還有神嗎?

唔係講笑,蚊香廠真係好似有套AV係咁。不過都有十年八年貨仔咯!
引用:
原帖由 rho837 於 6-11-2017 00:36 發表

呢啲戯! 我唔會睇!

如果拍'胸搜'道! 個女煮腳一對五個高手! 撳落地下任人魚肉! 咁就大把人睇!
究竟世界上還有神嗎?

響呢行碌咗咁耐都仲未沉,演技應該進步咗啩。
引用:
原帖由 pbay 於 6-11-2017 10:41 發表
呢個評論人比較過stephy以前D戲, 今次評價似乎OK,
今晚買咗飛睇, 希望唔會失望
http://www.hollywoodreporter.com ... film-review-1053241

The story is a simple enough one abou ...
究竟世界上還有神嗎?

夫子自道式的電影,可以更好睇。
引用:
原帖由 loveless 於 6-11-2017 11:58 發表

要比較的話  應該更言之有物了

杜先生的演譯方法,
多年來每每如是,
係一種過骨式討好式小聰明,
而唔係敢於賭上自已利益去開拓新境界.

所以我至話衣沙貝拉比較例外.

個人覺得,
杜生參與過三+幾部電 ...
究竟世界上還有神嗎?

Pink姐唔上妝個樣....
你究竟有冇睇過「畫皮」㗎?
引用:
原帖由 pbay 於 6-11-2017 17:39 發表

我成日睇佢page, 又好少見pink姐會爆粗bor, 派福利就多
台灣被壓迫多年, 年青人都係天然獨為多, 若然親大陸又點會有咁多fan屎

依家女仔要睇得又打得真係唔易揾, 好好珍惜啦
究竟世界上還有神嗎?

1 個讚好! TOP

最好睇㗎始終都係「西遊記」,冇犯駁之餘嗰個故仔有太多Detail位要留意同思考,比較有少少王家衞風格。
劉鎮偉飾演的菩提老祖同三百年前的山賊啲台詞其實好絕。
數至尊寶發開口夢數紫霞同白晶晶的次數,來暗示至尊寶真正所愛的是紫霞,而且越來越思念;同至尊寶討論「愛一個人需不需要理由」,都是比較精彩的對話;到至尊寶變回孫悟空,淸楚到要得回法力,就要拋開七情六欲,但為了要救回心愛的人,而去放下情愛嗰個衝突位同至尊寶的頓悟才是最感人的情節。
至於劉鎮偉之後拍嗰啲,都係算把喇!
引用:
原帖由 hang2 於 6-11-2017 20:43 發表

當年周星馳喜劇之王
寫盡力爭上游 ,鬱鬱不得志的茄喱啡尹天仇辛酸故事。

場務大哥你好!我想羅個飯盒。
喂! 霞姨  係邊呀!
「第一句係:啊,第二句係:哦 第三句係:你都係走把la。」
究竟世界上還有神嗎?

咁我就放心買飛睇喇!近年Golden Scene啲戲真係唔錯。
引用:
原帖由 pbay 於 7-11-2017 11:56 發表
"空手道"睇完, 佈景美指都算細心, 畫面係靚既,
訓練場面, 打鬥, 都算用心拍,
stephy武場亦似模似樣,睇得出有認真練過下. 唔會姐手姐腳.
文場做得仲好,  演出比孽念深果堆有深度左, 可能經歷過失戀, 又踏入中女階 ...
究竟世界上還有神嗎?

今次真係跌爆眼鏡......
https://hk.entertainment.appleda ... e/20180115/57710606
葉念琛只會浪費Stephy同其他演員 ,拍埋啲垃圾情愛片。今次杜記真係幾OK!
究竟世界上還有神嗎?

只可以說口味不對,我不太懂得欣賞。
但「蕩寇風雲」似乎也值得一看。陳嘉上說故事的功力很飄忽。「飛虎雄心」係佳作,「飛虎雄心2」的故事比較牽強。但將「逃學威龍2」這種無厘頭喜劇拍得有聲有色而又不失周星馳風格,可見陳嘉上的厲害。而「戚繼光」的故事也很少作為電影題材,也是值得一看。
引用:
原帖由 gtoray 於 15-1-2018 22:52 發表

商業角度葉念琛係ok的,劇情貼地,預左唔係拎獎作品
究竟世界上還有神嗎?

蕩寇風雲有上過咩?
引用:
原帖由 pbay 於 16-1-2018 12:07 發表

呢套有一陣合拍片「除」, 上果陣猶豫左一下就落畫了.
倉田保昭做到有獎羅相信值得一看, 希望搵到碟.
究竟世界上還有神嗎?

都係買DVD好過。
引用:
原帖由 pbay 於 16-1-2018 14:07 發表

有上過正場, 上年大約6,7月
究竟世界上還有神嗎?

咦,又嚟撩交打咁趣緻?
引用:
原帖由 JBL 於 16-1-2018 15:51 發表
空手杜蝕成千幾萬,呢一巴真係打得極响,希望杜生長蝕長有,千其唔好洩氣,以後拍多D戲比我地睇呀,蝕下蝕下就慣嫁喇, 我鐘意你D戲呀!最緊要有某君讚你,真係蝕死都抵喇係咪?我120%支持你呀空手杜,杜生加油 ...
本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 -500 惡意灌水 16-1-2018 22:03
  • gtoray 金錢 -500 惡意灌水 16-1-2018 22:03
究竟世界上還有神嗎?

響香港影評大會攞得獎嘅電影,十居其九不會差。而這個學會所發的獎,通常會是「香港金像獎」的指標。所以Stephy 今年真係有機會攞影后!倉田保昭響香港電影界打滾了三十多年,現在才能找到一個合適的劇本去發揮,雖然是配角,但這個獎是對他的演技的肯定,而唔係不知所謂的「豬肉獎」。
反而許鞍華的「明月幾時有」得獎比較特別,當然許的說故事功力不容置疑,但是她的作品題材往往比較灰暗。
引用:
原帖由 kornhill401 於 17-1-2018 15:33 發表
回52#
謝謝C Hing介紹呢套「蕩寇風雲」 昨晚看完,真是值得一看, 可比美..黑鷹down..
究竟世界上還有神嗎?

34 123
發新話題