21 12
發新話題

80年實況劇 汽鎗少年

80年實況劇 汽鎗少年

Thanks for sharing
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

80 年代已經退出氣槍界 ..... 當年係用豬皮嚟測火力 ? 點解由頭到尾都冇講兩焦呢個標準 ?

最好看是前半段片(PTU),當年做差人一定好窮,警察部又可能缺乏資源,班PTU學員食飯個個好似餓鬼o甘。

果個年代,小朋友都可以買到咁大火力玩具槍? Thx for sharing.

引用:
原帖由 bennytsang16 於 13-12-2017 11:46 發表
最好看是前半段片(PTU),當年做差人一定好窮,警察部又可能缺乏資源,班PTU學員食飯個個好似餓鬼o甘。
係囉, 學堂冷氣都冇, 個個要除大隻勒上堂

引用:
原帖由 kornhill401 於 13-12-2017 11:50 發表
果個年代,小朋友都可以買到咁大火力玩具槍? Thx for sharing.
當然得啦, 我初玩氣槍嗰陣連兩焦法例都冇, Crosman 鋼珠槍可以好容易買到, 估計係原裝火力, 其他槍好似日本既 SS9000 你鍾意改幾大力都得. 強化改件供應又多, 計返條數片入面枝槍既火力只係 3.5 隻 ( 0.9gram 鋼珠, 290 fps ), 算係低囉.

呢間槍鋪當年唔知響邊呢 ?  會唔會係太子差館對面 ?

都唔少好貨式

個陣已經有補品改件嫁喇?
個陣我仲未出世

條片唔用焦耳做標準, 淨係用槍口初速, 好似有D誤導成份

引用:
原帖由 pbay 於 13-12-2017 16:35 發表
呢間槍鋪當年唔知響邊呢 ?  會唔會係太子差館對面 ?

都唔少好貨式
太子.....感覺像黃滿記多過太平洋.............

引用:
原帖由 queen 於 13-12-2017 17:32 發表

太子.....感覺像黃滿記多過太平洋.............
邊間都好,已經成為歷史了

引用:
原帖由 BLSK 於 13-12-2017 17:26 發表
個陣已經有補品改件嫁喇?
個陣我仲未出世
有, 不過係冇牌子既, 當年既 SS9000 手拉狙既結構同 VSR 10 冇大分別, 只係冇 hop up, 但佢有跳殼. 槍管本身已經係鋼品, 但個 cylinder 頭同個 piston 原裝都係膠做, 但有金屬補品, 彈弓原裝好弱雞, 有超硬補品,換咗落去發覺個 cylinder 頭唔實, 要加螺絲. 記得當年係用手搖鑽自己鑽窿,dup 牙, 又落 epoxy 又盛去做補強同密氣. 嗰時邊有得上網問人, 全部都係自己研究.

好勁,一定好有回憶

我槍都未試過完完全全對背如流咁爆開再砌返

上左中六就冇再反了

21 12
發新話題