發新話題

戰狼係Marui贊助 ???

[quote]原帖由 48191 於 28-12-2017 21:02 發表
我冇俾水費咩?仲好意思講?簽張高價買水合約,同深圳相差成三、四成!香港人好蝦啲?我飲開蒸餾水

引用:
原帖由 48191 於 28-12-2017 21:02 發表
我冇俾水費咩?仲好意思講?簽張高價買水合約,同深圳相差成三、四成!香港人好蝦啲?我飲開蒸餾水(),沖茶都係!
唔用東江水可以點代替?
我聽左好易解決好多年,
但好似又唔太實際..

引用:
原帖由 48191 於 27-3-2018 22:20 發表
首先聲明,我並不支持獨立。
但是一味高價買東江水也非良策。問題在於政府寧願高價買水,也不願用最新的海水化淡技術,我相信在政治上考慮多於其他考量。
自已就係睇過好多資料至覺得,
D人話靠海水化淡就可以脫離依賴東江水,
係有點不負責任..

成日話星加坡如何有海水化淡就唔駛再買水云云既人,
感覺上好多都冇認真去睇過星加坡自給自足既成本同代價.
星加坡自給計劃舖排左超過50年至有今日成果,
而海水化淡只為星加坡提供20%用水,
預計到2060年共有5間化淡廠服役,最高可應付25%需求.
其餘有40%係再循環生水,
剩下係靠用上了接近70%國土面積的集水區.

太多人就甘一句海水化淡, 就當係靈丹妙藥.
要真正應付香港需求,
海水化淡廠能源/排放/污染處理全部都係現實要面對既問題.
當唔鬼理能源/carbon footprint 呢D,
最少人提及既係海水化淡,
係會相對產生按生產量, 相應比率既超濃縮鹽醬.
到時就輪到香港無日無之要處理巨量腐蝕性物料.

水要成本, 就係o甘簡單.
肯付出, 自然有辦法可以代替東江水.

馬來西亞供水給新加坡, 係原地未經處理既河水, 所有其他硬件費用要由新加坡政府承受.
合約上馬來西亞水價係$0.31港幣/ 立方米,  以15年前成本計, 新加坡把馬來西亞水處理後成本約$10港幣/ 立方米.
所以當馬來西亞在2002年提出要參考香港/中國供水關係, 把未處理原水要加價至$3.5港幣/ 立方米,  新加坡直拆為無理並拒絕.

香港2017年使用東江水源的處理後用水成本價係$9.5港幣/ 立方米.
很大程度上, 要斷章取義話來西亞水比東江水平260倍, 係比較不負責任既講法.

過去新加坡市民為用水付出$9.5港幣/ 立方米, 2108年新例實行, 平均再加了30%.
現在新加坡自來用水平均價為$17.6港幣/ 立方米.

香港現時平均自來水價係$7.6港幣/ 立方米.
水要成本, 就係o甘簡單.
肯付出, 自然有辦法可以代替東江水.

引用:
原帖由 pbay 於 28-3-2018 11:22 發表

海水化淡的確使用能源不少, 幸有大亞灣核電廠(中電出錢建設)產電多到用唔晒, 亦無carbon footprint問題.

廣東省作為用鹽大省, 年總需求量約120萬噸, 但傳統晒鹽法只能年產10萬噸, 要向各處入口補足.
結果廣東省 ...

搞好保育就是賺錢, 海水化淡就是外匯來源, 想不到吧 ?
全世界有超過18,000座化淡廠面對各種問題,
唯獨係P兄彈指間就有曬解決方法, 真係令人拜服.

化淡運作, 廠房, 設施就響香港,
每日響香港處理蒸發數以十億計立方米海水,
但因為供電位置係大亞灣, 所以香港就無晒carbon footprint問題了.
真係恕我無知, 尚未諗到係邊種邏輯.

發新話題