21 12
發新話題

[Marui] TM M4A1 MWS GBB

我個人覺得,Marui M4系列打鋼Bolt真係好硬膠,本身設計打134A,用Top Gas其實有少少Overload,不過香港流行,冇計;但打鋼Bolt Carrier,一係套火控、Bolt Lock死先,跟住輪到尾通牙。
我的玩法反而係鋁Bolt Carrier ,原裝Buffer/ HIgh speed buffer,換6.03管、尾通、偷輕版Bolt lock同哭泣膠,個人感覺係單雞反應快,連射爽清,對槍部件嚟講耐用好多。日本槍其實並不適合打大力Recoil,如果真係要打大Recoil,都係打GHK好過。

究竟世界上還有神嗎?

首先重申多次
Marui係玩性能
Marui係玩性能
Marui係玩性能
好L重要,所以要講三次。
玩Marui改管,First 6.03管係首選,唔好太迷信6.01,因為我改支Marui CQBR領咗嘢。以原裝飛機容積計,落6.01係加咗力,但係射程因管徑細,打出時內管空氣阻力加大,如果係台灣槍嗰種加大容積飛機係OK嘅,日本槍就.....
其次,如果要玩大力Recoil,我會勸你買台灣槍,因為飛機係比日本槍大,飛鏢又短身少少,一扣Trigger,啖氣係夠力推鋼Bolt Carrier 有餘,而火控、Bolt Lock 、尾通較位本身係鋼,又或者食得起鋼Bolt Recoil嘅衝擊力,所以玩Marui玩大力Recoil直情同銀紙作對。
但講到咁,係咪Marui好差?又唔係。如果你要求精準、工差細、唔對Recoil有過大幻想同執著於機械結構像真度,原裝Marui可以話係首選,撇除咗嗰條連打134A都會出事嘅尾通,咁真係幾乎唔駛改就可以玩得好開心。
引用:
原帖由 no-name 於 14-2-2018 10:28 發表
見大家講開又口痕廢 up 下 la

1. 603精密內管
咩牌子內管?唔好信 "精密" 2 字,好多廠根本做細件都有公差,如何能做到一條 "精密" 管?
其實原裝馬記管(好似係 605) 已唔錯,換 601 管或長管通常為加力,如果 ...
究竟世界上還有神嗎?

點解唔換咗條尾通呢?
引用:
原帖由 no-name 於 14-2-2018 14:22 發表
全部都非常同意唯一係內管要有商確餘地~
J 數係計出槍管果刻既能量,加左力即係出槍管時初速已經高左,與內管入面空氣阻力大唔大冇無直接關係
而小弟就在 30m 靶場試過 601 605 (stock) 623, 除左 623 變得激細力而 ...
究竟世界上還有神嗎?

嫌佢Grouping未夠好。
引用:
原帖由 新手一隻 於 14-2-2018 16:54 發表
馬記原裝管一直都係6.08吧。
究竟世界上還有神嗎?

都話打134A都捱唔耐。
換尾通有兩個選擇:
1)嬲嬲槍,百幾二百蚊;
2)Dup牙換真尾通,二百幾蚊。
引用:
原帖由 PeeP 於 16-2-2018 19:46 發表
似乎打TOPGAS條尾通一定要換?AG牌?
究竟世界上還有神嗎?

Mauri M4A1 MWS得個Pistol Grip同尾托唔係,咁樣答可以嗎?
引用:
原帖由 cky0311 於 24-2-2018 16:06 發表
馬記m4係咪全金屬?
究竟世界上還有神嗎?

去搵Long Gor,Dup真數牙同珍尾通。佢有現貨。
Marui M4本身尾通牙係自家數,做細咗。要重新鑼個真數牙出嚟。如果唔想咁複雜,AG尾通就唔駛咁煩,不過都係玩具數。
引用:
原帖由 XLxY 於 28-3-2018 00:31 發表
兄師 想問下
Dup牙即係點樣?
而真尾通邊到有呢?

究竟世界上還有神嗎?

要重申一點係,支槍換尾通同響彈匣入氣嘩佬裝O-ring已經好好打,換埋鋁Bolt Carrier 同6.03管又準,反應又快,真係M4款首選。
究竟世界上還有神嗎?

有一點要說清楚,Marui始終是玩具數,上真品鏡就要將紅點鏡調整至右方,並不是中心點。
究竟世界上還有神嗎?

事實上,當初用準星打20m-30m係冇問題的。後來裝Wilcox Mount同Aimpoint M3後發覺紅點只是同軸,在30m中靶點在紅點中央的左上方。但同一支鏡連Mount裝在GHK M4上倒是剛剛好(並沒有調整紅點),故有此結論。
引用:
原帖由 davyto 於 30-3-2018 21:06 發表
可唔可以話我知你講乜?咁即係歸零定唔歸零?定係歸完零後再set右啲?
究竟世界上還有神嗎?

唔客氣啲講,其實佢成個身連頂骨好似係做窄咗。
引用:
原帖由 tf141 於 1-4-2018 11:25 發表

應該係原裝骨既問題吧?
究竟世界上還有神嗎?

用緊UAC鋁Bolt Carrier 算幾好,但外型同正常Bolt Carrier 有少少差別;可以試試GM鋁Bolt Carrier 。
引用:
原帖由 摸盲盲 於 17-4-2018 19:31 發表

想請教下師兄,乜牌子噶bolt carrier好?mws補品太多,五花八門,好驚中伏,thx
究竟世界上還有神嗎?

連發個ROF好快,打單雞反應好,如果隻食指快過加藤鷹,應該會感覺到唔同;不過Recoil係細咗。
引用:
原帖由 Mairon 於 17-4-2018 20:23 發表

QAQ老實講當年有錢剩,身痕走去買一大堆補品,包括條鋁bolt。用過曬真係唔覺有咩大分別
可能我睇唔出~~
屋企果條UAC好似磨得好快@@
究竟世界上還有神嗎?

你係咪講緊舊膠菊花頭?
引用:
原帖由 Mairon 於 18-4-2018 00:39 發表

感講完單雞又真係好似有快,上次有人問我係米開左連,打CQB
師兄果枝個底有沒事,我好似好快磨蝕。
撘單一問想問下bolt前面煥聰果舊野有冇得配@@紅狗得第一水嘅。
究竟世界上還有神嗎?

更正!!!
佢一來係膠,二來係活動式,三來比較單薄。
我上次打打吓連發,個菊花頭好似拋殼咁飛出嚟。
其實個菊花頭係對應番個哭泣座邊個菊花座。成份Bolt總成向前衝時,飛機出氣咀不會插得太入個哭泣膠度,唔會插爛個哭泣膠。早兩日細心睇先發現佢嘅作用。但係因為佢係ABS膠,用耐咗一樣會爛,市面上有代替品。
https://shop.jkarmy.com/guns-mod ... mws-gbb-system.html
引用:
原帖由 Mairon 於 19-4-2018 12:55 發表

我都唔知點解會唔見左
究竟世界上還有神嗎?

21 12
發新話題