發新話題

澳洲以威脅國家安全為由 封殺中國品牌手機

極端永遠好恐怖

如果一個政府真係莫不關心人民 、環境,
我們又何來會見到污染的數據、警示?
中國唔係理想既烏托邦,
N 甘多人口, N甘多機會, 自不然N甘多人會帶有私心,
進化成長, 全部都一條漫長既路.

大躍進年代盲目報大數, 係一種扭曲的人性.
文化大革命亂Q甘黎, 又係一種扭曲的人性.
現在見到既一種盲反, 日日打住神聖旗號,
但提出既往往唔係方案, 而係鼓吹仇恨,
又何來唔係一種扭曲的人性.

我鍾意天滅中共.
明明自己想要,
自己又唔押上自己命運去做,
硬係滿天神佛想笨人出手.
21世紀仲要靠個天去洗牌,
真係神佛都寧願去玩PS 4...

引用:
原帖由 Epxaiual 於 6-3-2018 20:21 發表
有冇記得用支腐簿比錢?
佢係收錢o個個呀

等天去滅的極權政府,
82-12這30年間,
政策令5億人口脫離赤貧,
12-17這5年間,
再多2億人口脫貧.
2018年中國貧窮人口係2%, 1978年時係>88%.

極權政府每年投入>1400億人民幣在教育,
人民自己每年再洗多>3.9兆人民幣在教育.
現在中國全民識字率係96%, 男女差異3.5%
7800萬人口擁有大學/以上學位.

中國還有貧窮, 還存在很多,很多不公
還是欠缺一種受保護的個人政治自由,
但一刀切就盲反,
避開了全面的事實與思考,
而期望有人認同,
生存空間就只能剩下同聲同氣的圍爐取暖團.

要仇視中共甚至中國,
係個人自由,
真係冇乜大不了.
但輕視鄙視敵人,
就係死蠢,
永遠贏不了.

5 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Dave 於 7-3-2018 10:51 發表

學M 記口號:I AM LOVING ( TO FXXK ) IT ... 愛...不需要理由...

無論對方是好是壞,我就是愛( X ) 他...是愛呀...HARRY...
把口愛黨愛國 = 忠貞性愛國
把口X黨X國 = 潛在性愛國

都話做莊贏

引用:
原帖由 pbay 於 7-3-2018 11:45 發表

1978年時的88%貧窮人口係點來的 ? 反右, 大躍進, 文革.
係中共自己搞出的大頭佛, 與人無尤.

中國如此龐大的國家, 強盛本應是正常, 為何人家二戰後是炸平, 你也是炸平,
今天中國仍然落後人家一截 ?

中國近 ...
政權策略,
做錯就係做錯,
做對就係做對,
對與錯既分野,
民生文化文明教育經濟法律環境種種就係指標.

題外話,
1949年中共上台時,
中國冇貧窮人口,
個個都擁有千萬財富.

國民黨政府1935年起把貨幣與紋銀脫勾,
把1937全國的36億發行幣值,
無抵押無限量無節制加印,
10年間中國流通幣值就由36億無限印到去39兆元.
全線失控下,
1948年舊政府把貨幣作廢,
引入新幣, 全中國總幣值為3000億新元.

只8個月間, 舊政府再次重蹈覆辙亦更變本加厲,
3000億新元又無節制地印到去500兆元.

人民實在太多錢, 多錢到換政府.

引用:
原帖由 pbay 於 7-3-2018 12:05 發表
睇下講咩數據啦, 但人民思想欠多元性問題, 官員不愛惜治下人民土地問題, 富人高官出逃問題,
來源於社會結構, 政治制度, 在於人心. 用咩數字計到呢 ?

正如我話一個人發財不立品, 但就不斷數俾我聽佢有幾多錢幾多架車當做回應,
根本不對題嘛
我諗溝通或表達上既模式,
係P兄根深蒂固地相信[所有]權力與利益都[一定]係建立在[魚肉及剝削]得不到者身上.
這不單抹殺了任何建設文明的努力,
亦把一個14億人口的生態環境過度幼稚化.

引用:
原帖由 Dave 於 7-3-2018 13:30 發表

之後去到台灣執政,再令全國富有起來

國民黨萬歲
天滅中共呀喂
天滅中共天滅中共天滅中共!
重要既野講3次,
講得多自己都易信D。

滅敵制空權好重要,
美軍開頭永遠百戰百勝都係善用air support.
極權共匪乜都靠昆,又偷又抄魚肉班6歲血汗童工,
都要砌堆爛鬼飛機出黎。

反共既智者勇士們就唔同,
基於中國人發財一定冇品原則,
識得開發零成本外太空Air strike支援技術,
呢種環保精神,品德同創意,
我係非常佩服的。

引用:
原帖由 rho837 於 7-3-2018 15:03 發表
中共 = SKYNET

唔知形容得形唔形呢!
哇開正我果飯

"It was every man for himself, until Skynet became alive and filled the void left by a seemingly disinterested God.
Its vision was very controlled. The ultimate dream of man, carried out by one of man’s lowliest tools: eliminate evil men.
But there was a touch of evil in all men, and Skynet was having trouble separating the worst of them out.
So the totality of humanity, with all its biologic messiness, wasn’t wanted.
And to this machine-god,
forgiveness just did not compute. Only cold retribution for the sins of the past."

Terminator 2: Judgement Day

人類是自私自利的,直到天網產生自我意識,並填補了看似無私的上帝所留下的空白。
天網的目標非常受控。人類最終的夢想, 將會由人類創造出來最低下的工具去完成:
消滅所有邪惡的人。
但所有人都有不同程度的邪惡,天網無法將最少量仆街與最大量仆街的人分開。
所以人類整體,以及所有的生物,都是要消除的障礙。
而對於這個機器神來說,
寬恕從來不在計算之內。
所有犯下的罪,
只能換來最冷酷的報應。

引用:
原帖由 pbay 於 7-3-2018 17:17 發表

恭喜love兄, 你終於睇通左呢個模式.

"根深蒂固地相信[所有]權力與利益都[一定]係建立在[外國魚肉及剝削]中國人身上.
這不單抹殺了任何建設文明的努力,
亦把一個75億人口的生態環境過度幼稚化."
唔太明白P兄個龍門擺在那

引用:
原帖由 LCH925 於 7-3-2018 18:53 發表
某些論者的經濟觀跟偉大的蔣委員長系出同門
他們認為錢這個東西,印出來就可以用。
當然,乞兒仔出身的明太祖也曾經這樣想過,他的兒子文盲燕王也是這樣想。
但好歹太祖太宗皇帝還是有生產的,勉強用糧本位政策去 ...
L兄充分展示出講道理既...趣味

引用:
原帖由 yuen95 於 7-3-2018 19:46 發表

有啲人知識貧乏到以為水污染的來源只係工業污水,連人口城市化帶來既生活污水點處理咁簡單的野都唔識就發表偉倫
莫視維繫文明基本運作所需要既知識、取捨、妥協,
只著重反對及推倒所有唔順眼不如意事就當係治世靈丹妙藥,
其實都幾恐怖.

引用:
原帖由 LCH925 於 7-3-2018 19:49 發表

生活污水這點對初中而言又實在難了點
現在的中學生很功利,不考的東西不會去學
我讀初中時居然有人連南北韓也不懂分,因為根本唔會考
啍地埋難唔到我, 南韓盛產索好多既MV

中場不如真係聽o下人唱歌..

黃耀明翻唱蝴蝶夢
https://www.youtube.com/watch?v=BIjOHnsLjA0

霧 飄到又消散
再回頭 已盡彌漫
不知道要用何字眼
寫出幽怨浩嘆

夢 剛到又消散
再回頭 我亦疑幻
不知道要用何字眼
寫出世情變幻

蝶 飛撲在花間
轉眼 已是零落孤單
變幻 有快有慢
只要你一朝習慣