23 12
發新話題

[認真] 無良水貨佬

講到當事人本身唔洗有責任甘,
奇怪的社會價值觀。

引用:
原帖由 2slow 於 20-3-2018 08:52 發表
真係唔好為左果幾舊水毀左一生
其實政府方面有無做野呢, 例如在social media宣傳等等

https://hk.news.appledaily.com/b ... e/20180320/57968957
阻人發達o米正P街政府o羅,
人就係甘,
冇事就個個都理直氣壯話自已合法,
出事就喊苦喊忽話品學兼優比壞人呃.
何況從本港法律角度,
走水貨本身唔犯法, 違反入境條例至係犯法.

引用:
原帖由 2slow 於 20-3-2018 10:07 發表

帶得水貨就應該知道有風險,
為果幾舊水犯法已經戇尻,
帶貨唔check下係咩,真係戇尻中的戇尻
成個行業就係宣揚唔犯法又容易賺錢,
打個轉就好揾過隔離呀戇狗小明響老麥做足成日奴才.

離境時的確未犯法o架,
入人地境至仆直之o麻...

學生未建立社會成就, 未有獨立經濟能力,
稍唔安份的話, 就要同成年人一樣處身及面對乜X都講錢既世界.
跨境學生x1日x1次x1月x24日x3舊水=7.2K
你寧願信對與錯、理智與分折blah blah blah,  定真金白銀?

立乜法都唔能夠阻止貪婪,
唯一有效方法係瀨野兼輸凸.
但甘都唔會真正消滅貪婪,
極其量係下次識得醒少少.

[quote]原帖由 48191 於 20-3-2018 11:01 發表
所以呢啲Post真係要成日出,警戒

引用:
原帖由 48191 於 20-3-2018 11:01 發表
所以呢啲Post真係要成日出,警戒(下)啲想搵快錢的人。
我都想劈炮去做o尼D又自由又輕鬆又易揾錢既荀工
隔離呀邊個邊個坐緊七年監係佢自已死蠢o者, 我好X醒o架, 一定唔會發生響自己身上既...

引用:
原帖由 pbay 於 20-3-2018 13:52 發表

袋過X光, 人過金屬探測器, 普通機場甚至直通車都有既簡單保安檢查,
如何侵犯人權 ?
有呢一關, 起碼少左好多人挺而走險先.

依家走私賊連9歲小學生都利用, 兒童無論同意不同意, 被利用作犯法搵錢工具一樣係違反 ...
X光照出出境並無犯法既物件,
唔通用本聖經同人講善與惡?

要響香港境內查人,
但人家又冇觸犯香港出境條例.
Check到又如何?
執唔到既法即係無法.
唔通撓過法律強制唔俾人出境?
強行押扣市民行李?
仲唔俾人話極權無人身自由打壓小市民乜乜乜? 死得o拉.

既然無犯法,
就當然係睬海關都傻照出境,
到時去到人地頭入境瀨野,
就又賴番香港政府無能把唔到關害死香港人, 又係死得o拉.

認同市民有義務遵守法律,而不是執法人員盡力令你不犯法。

引用:
原帖由 pbay 於 20-3-2018 15:15 發表

要做野, 一定點都搵到D法例可用.
未必入到罪, 但扣住佢唔俾即時過關, 起碼俾個機會等佢 ...
即係P兄同意法律可以隨意靈活搬龍門o甘施行?

香港每個月平均有超過1000萬人次經陸路離境.
用懷疑、涉嫌就扣留扣押扣行李,
但實際又入唔到罪,
o甘即係點操作?

就算我身上有19隻名牌錶,
再要我自己9歲仔女再帶多百九隻,
響香港境內我犯左乜法?
其實用乜理據去扣押我?

關鍵係我去到其他國家入境時,
係可以報關俾入口稅合法處理.

你響香港就想扣押我財物仲禁止我離境,
法律依據上根本行唔通.

引用:
原帖由 derp 於 20-3-2018 16:52 發表

開工無野做蛇王中, 只係吹水, 沒有認真搵資料.

定罪同懷疑係兩回事來. 如果唔係個個俾警察拉(懷疑)就即係已經定左罪啦. 香港D 法官同律師都失業咁話.

有關"走私"出口及入口既法例, 見進出口條例 (第60 章) ...
"Let me tell you what justice is. Justice is the law.
And the law is man's feeble attempt to lay down the principles of decency. Decency!"
Bonfire of Vanity

題外話, 有冇睇 Madam Secretary?

"Good people do not need laws to tell them to act responsibly, while bad people will find a way around the laws."
呀Plato哥好忙

引用:
原帖由 pbay 於 20-3-2018 18:03 發表

reply多次:
大陸人除非手羅工作簽證, 否則一般自由行簽證皆屬旅遊簽證, 不得在港從事業務或工作取酬.
包括走私貨品, 無論自己生意定職員,
同一款式同一類型物品一次帶幾十件, 就算聲稱係自用, 都係自招嫌疑,  ...
P兄要先分清楚關稅,水貨同走私.
呢樣同大陸人與否完全無關.

旅遊簽證唔能夠禁止遊客購物,
唔能夠硬性限制數目,
亦唔能夠禁止人離境.
除非物件本身觸犯出口法例,
或有特殊情況例如奶粉.

又講多次,
我出境帶住19隻iphone都好,
你都唔能夠假設我一定就係走水貨.
因為去到目的地入境時,
我係可以報關俾稅完全合法地入境.
你亦唔能夠假設我一定就係有收取酬勞,
你需要証實.
但我已離境, 你想跨國調查兼執法?

引用:
原帖由 derp 於 20-3-2018 18:09 發表

“Integrity is the key to understanding legal practice. Law's empire is defined by attitude, not territory or power or process.” 唔止Plato. Ronald dworkin 都係。google 神亦然。:

雖然dworkin  ...
要人讀書既人都非常討厭

引用:
原帖由 derp 於 20-3-2018 18:38 發表
就你同 p 兄關於是否大陸人一方面,認同如果大陸人在香港走水貨,好有可能係違反逗留條件。粉嶺以前每日最少幾單。但係如果係香港人,走水貨本身並不是罪行。

不如搞清楚你唔明既地方係邊度先。就你最後一段,你既 ...
我意思係唔能夠預設一個人一定會犯法,
而犯法與否取決於於離境後之行為..

23 12
發新話題