發新話題

[認真] 無良水貨佬

走私佬直頭搵中港學童帶貨,
駁海關唔check.

我覺得香港海關要強制每個人出境都過X-光,
一來杜絕奶粉黨, 二來防止無辜學童受利用.

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Dave 於 20-3-2018 13:31 發表

無辜?無收錢嗎?

只係有人無知加上少少貪念之後要找數的故事而已。

至於強制檢查,是否只限行李?包唔包隨身物品,或者將彈匣零件縛係身?咁要照埋全身,不如通埋櫃照埋胃,
咁又算唔算侵犯人權?用 ...
袋過X光, 人過金屬探測器, 普通機場甚至直通車都有既簡單保安檢查,
如何侵犯人權 ?
有呢一關, 起碼少左好多人挺而走險先.

依家走私賊連9歲小學生都利用, 兒童無論同意不同意, 被利用作犯法搵錢工具一樣係違反兒童既人權
兒童既人權就唔係人權 ? 係咪由得佢地繼續 ?
https://hk.news.appledaily.com/c ... e/20180116/57714746

引用:
原帖由 walther 於 20-3-2018 14:10 發表

法律上行唔通, 以上面單嘢為例,帶名牌錶出境係冇違反香港法例, 香港既執法人員根本冇嘢可以做. 唔通好心勸佢唔好去死 ?
要做野, 一定點都搵到D法例可用.
Check 到小童帶貸, 可以用童工法例, 虐兒法例扣留佢慢慢査;
Check到槍型物體, 可用懷疑藏有無牌槍械, 扣貨check JJ;
未必入到罪, 但扣住佢唔俾即時過關, 起碼俾個機會等佢睇下自己帶左乜, 好過死左都唔知乜事.
做到呢兩樣已經其實救唔少人.

如Check 到自由行帶貸, 用涉嫌用旅遊簽證從事業務或工作取酬, 違返逗留條件,
不法份子好多時係取易不取難, 過大陸關太過無掩雞籠, 收返緊D增加走私賊成本都好.
更可減少北區走私情況, 減輕居民民怨, 何樂而不為?

引用:
原帖由 loveless 於 20-3-2018 16:15 發表
香港每個月平均有超過1000萬人次經陸路離境.
用懷疑、涉嫌就扣留扣押扣行李,
但實際又入唔到罪,
o甘即係點操作?

就算我身上有19隻名牌錶,
再要我自己9歲仔女再帶多百九隻,
響香港境內我犯左乜法?
其實 ...
repeat多次:
大陸人除非手羅工作簽證, 否則一般自由行簽證皆屬旅遊簽證, 不得在港從事業務或工作取酬.
包括走私貨品, 無論自己生意定職員,
同一款式同一類型物品一次帶幾十件, 就算聲稱係自用, 都係自招嫌疑, 大可搭左返去同個官慢慢解釋下每一隻幾時買, 有乜紀念價值.
法例寫咗唔得就係唔得, 海關就要執行, 話之你天皇老子, 呢D就叫法治.

就係因為關口無掩雞籠先至招來一日走十幾轉搵食既不正常人流.
海關肯執正黎做, 只有正常旅客過關, 人流肯定下降一半, 成個北區都唔洗咁大交通同生活壓力.

引用:
原帖由 Dave 於 20-3-2018 20:33 發表
實際操作上亦會做不到更會比人投訴到反眼,而且需要動用的起碼數百全職檢查員之人手更是關口不可能提供的。
人過金屬探測, 袋過X光, 直通車都係咁check, 機場都係咁check,  要好多人手咩?
唔夠人手咪請人, 有咩唔可能?

香港雖然大部份物品免關稅, 但仍有部份要付出口稅 - 如烈酒、煙草、碳氫油類及甲醇
仍然有好多物品係禁止出口, 嚴厲檢查係有必要 :
-瀕危動植物(不論生死、標本、身體部分) - e.g.土沉香, 象牙
-野味、肉類、家禽、蛋類
-受管制化學品, 爆炸品, 武器, 軍火及彈藥, 戰略物品, 無線電發送器具
-光碟母版及光碟複製品的製作設備
-耗蝕臭氧層物質, 除害劑
-危險藥物, 部份中藥材及中成藥
-藥劑產品及藥物 (離境旅客攜帶合理數量供個人用的藥劑產品或藥物,可獲豁免)
-食米  (不得超過15公斤)
-未經加工鑽石
-配方粉 (年滿16歲人士, 不超逾1.8公斤; 與年齡未滿36個月幼兒同行, 不超逾合理食用分量)
https://www.customs.gov.hk/tc/tr ... /exports/index.html

引用:
原帖由 ptqw 於 20-3-2018 23:38 發表
小弟不是香港海關,無法答你標準/官方答案。
如果係氣槍,小弟愚見,佢可能到時搵警察過來睇睇同處理。到時睇當時人點講。
因為大家職能,賦予的權力不同。

至於我的例子,我相信海關人員做唔到什麼。既不能證 ...
若自行坦白報關, 有單據證明, 有產品說明書同盒證明係玩具, 而且數量不多, 海關自然會鬆手D.
若帶槍型物體又搏大霧, 自招嫌疑, 海關好自然從嚴檢查, 睇是否有發射功能, 有就試槍, 過2J你就大鑊,
或者順手拆開check一check, 拖你幾日.

引用:
原帖由 48191 於 21-3-2018 08:05 發表
其實今次我認為係香港海關刻意用呢個方法扣住佢啲貨,算係救咗佢。因為用呢條罪名去扣佢貨其實有少少牽強。
扣貨check槍已經係目的, 唔洗入罪.
做到增加偷運成本同阻礙運作呢2點已經夠.

引用:
原帖由 ptqw 於 21-3-2018 16:19 發表
機場、直通車嗰啲檢查係「安檢」,小弟理解為安全檢查,搵危險品。
而非海關搵逃避貨稅品的工具
防止有人未經申報下帶槍型物體過關, 威脅其他旅客安全, 人人check確可以作為安全檢查,
又可以順便查埋違禁出口品, 遊客違反逗留條件, 或利用小童帶貨(防止虐兒, 保護兒童人權)
一舉四得, 何樂而不為.

唔洗滑坡到咁遠的.
機場, 高鐵, 直通車都好多人搭, 都係咁check,
邊有人投訴私隱呢.

你搭飛機都唔會投訴安檢啦, 點解搬左去羅湖落馬洲就會有另一套價值觀 ?

引用:
原帖由 ++朗++ 於 22-3-2018 09:57 發表

機場高鐵要安檢係因為呢個係高速移動ge密閉環境
任何危險品都可以令乘客逃生無門
簡單嚟講係困獸鬥

你過羅湖關口之後
大家各散東西
又點可以相提並論呢?
出左香港關, 到未入大陸關之間, 係羅湖橋, 落馬州橋, 點各散東西法
空間都頗為密閉, 有危險品響橋中間出事一樣逃生無門

引用:
原帖由 Dave 於 22-3-2018 10:30 發表

1 - 出入境人數已經是 7 ~10 倍之差未計大時大節再 x 2
2 - 行李是先寄倉再慢慢照,人就簡單安檢上機,可分開做亦不需大量人手在大堂爆箱
3 - 陸路關口無人會同你身份核實收行李貼sticker 再搬去貨物區慢慢ch ...
一個好政府係對外地人凶狠極權, 對本地人就要手鬆, 玩下自由民主.
大陸係一個對內極權社會, 極權下易養出惡人, 香港邊關變得極權一點去應對惡人亦係必需.
加強檢查怕會引起反彈嗎 ? 不怕的, 反正買左水炮車, 漆彈槍, 音波炮, 可以日日響邊境佈防, 過關邊個嘈就打邊個.

引用:
原帖由 reniless 於 22-3-2018 15:13 發表
路過搭訕,以前成日聽人講(未見過拖入黑房)深圳仲係邊防睇場嗰年代,啲人真係過關唔敢嘈,驚畀邊防拖入黑房揼。到家陣冇咗邊防睇場後就不時見到啲人過關九唔搭八搵架嘈,但啲 ...
無錯喇, 惡人需有惡人磨,
海關入境太斯文就應付唔到新時代

引用:
原帖由 loveless 於 22-3-2018 14:46 發表

民主自由法治新定義
受兄台感染, 依家在下好支持獨裁同極權

發新話題