發新話題

中美貿易戰究竟打唔打得成 ? 將對香港有何影響 ?

https://www.facebook.com/icablenews/videos/830519023806834/
乜咁突然話開放嘅?智識產權?
大陸有嘅咩?
咁呢啲係乜:

究竟世界上還有神嗎?

究竟世界上還有神嗎?

阿婆都吉 吾係化

驅風
引用:
原帖由 hang2 於 10-4-2018 23:13 發表
阿婆都吉 吾係化
究竟世界上還有神嗎?

真正自由貿易會補貼農產品出口?大陸一直係咁做喎!
金融業、外資企業、電信業,條款/限制仲多喎!乜咁樣叫自由貿易呀?
真係多謝指教。
引用:
原帖由 MG-42 於 11-4-2018 02:46 發表

真正自由貿易點解要咁多條款?  唔想合作覺得冇著數咪唔好往來囉...  霸權永遠都是霸權  唔夠人玩就嘈宣巴閉,輸打贏要....曬氣
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 loveless 於 10-4-2018 16:45 發表

去原link就睇到, 仲以為你會揀黄色
色唔到我選擇!

意粉國出產啲馬仔得個外型同設計美觀但用料極之落後及配件標價天文數字, 所以識人買個易手價非常底玩! 前車主架車足足洗左三百幾萬! 平平地未坐過馬仔所以拾佢翻來擺多過渣! 相反日本仔GTR真係一部實用超跑而用料上盛及所有重要配件零件由全球出名生產商判頭生產及質素绝對有保証! 淨係車頭燈對比! 馬仔啲用料真垃圾而GTR真係真材實料又光又耐用! 所以一直長時間發展出來成功品牌係市場上最有力的智識產權! 又難怪外國人咁慎大陸山寨做法一味抄袭不單止重消出外國搛錢!

我唔咪IT人! 真係要向你地學習!

社論 : 全世界都知道中國是騙子
http://talk.ltn.com.tw/article/paper/1191117

美國與中國的貿易紛爭,雙方你來我往,各自出招叫陣。在兩國官方言語交鋒中,最足以道出問題癥結的話,莫過於白宮國家貿易委員會主席納瓦洛(Peter Navarro)所說,過去十七年來,中國一直偷竊美國的智慧財產權,採取不公平貿易手法,強迫在中國的美商技術移轉,導致美方巨額貿易逆差,失去大量就業和財富;但儘管中國所作所為人盡皆知,但它卻一概否認,「全世界都知道它是騙子(liar)」。

納瓦洛在國家公共電台(NPR)的談話,淺白易懂,一語道破美中貿易問題的核心,也有助外界瞭解川普決定對中國動手的幾個基本面。

第一,川普認定現狀不容持續,要改變讓它有利於美國,不再讓中國佔便宜;貿易紛爭或許有短痛,但長期美國將受惠。其次,問題的根本在中國,世人都知,幾任美國總統卻不積極作為,川普決心面對,實現競選承諾而強硬處理,民調支持率因此超過五成。第三,川普公布的關稅清單放眼未來,瞄準中國銷往美國的尖端技術產品,旨在壓抑「中國製造二○二五」計畫,以免最終危及美國經濟及國家安全。

納瓦洛指中國為騙子,不按國際準則做事,說一套、做一套,不僅為川普政府做政策說明,也是他深入探究中國的具體結論。一如他在「致命中國」等著作所指出,從黑心商品、環境污染、政治腐敗、匯率操控、軍國主義、殖民剝削外交等作為,崛起的中國正成為人類社會大患,且為納粹以來所僅見。他同時也主張,美國不但不能放棄台灣,還要從經濟、能源、軍事教育、國防現代化等方面幫助台灣。

對中國崛起的欺騙世人手法,三年前,美國的中國問題專家白邦瑞(Michael Pillsbury)在「百年馬拉松:中國稱霸全球的秘密戰略」一書,就指出中國從毛澤東以來,透過戰略欺騙、偷竊等各種手法,企圖以二○四九年中華人民共和國建國一百年為目標年,取代美國,獨霸全球。身為曾積極推展美中合作的美方高官,白邦瑞直言「自己太好騙了」。

強盜邏輯又來了。當大部分人跟遊戲規則玩,耍小聰明的帝國人民果然自以為自己智商高人一等。
一個騙子騙取WTO信任加入WTO,當初的承諾早就已經煙消雲散;如果被騙是無知,咁只係當初左膠當道,而不是騙子本事高;
今日舊事重提,你估仲有人信?
中國向WTO投訴美國搞保護主義,又起閧話要求其他國家跟;到頭來英、美、日不承認中國經濟不是「市場經濟」,不乎WTO會員國原則,而且除了美國,還有歐盟同日本透過WTO要求同中國談判。
習帝只是重覆十五、六年前的謊言來應對,只是權宜。但這番言論發表的時間,似乎是想平息風波,也就是下跪。
在侵侵而言,早兩日提過會補貼農民,我個人相信是特事特辦,這就是就算動用公帑,也要發動貿易戰,增加談判籌碼。
一個商人總統,總會清楚自己的談判籌碼,否則根本沒可能把生意越做越大。那不是本事,是夠膽色夠狠。大愛左膠永遠都不會明白。
題外話,「前商人特首」只會把父親的船務航運公司越做越縮,縮到俾帝國食埋,就非常無能⋯⋯
另外,米國有一條航空母艦響南海作軍事演習,怎麼帝國連聲都不吭一下?
引用:
原帖由 JBL 於 11-4-2018 12:58 發表
如果中國真的是騙子的話,那美國便是白痴—個,—個白痴國家根本無資格領導世界,牠的衰落是必然及活該的,世界霸主之位要提早換人來坐.....
究竟世界上還有神嗎?

之前係威係勢趕人走,而家當人透明,點解嘅?
引用:
原帖由 JBL 於 11-4-2018 13:42 發表
中方有成4O多艘戰艦在南海軍演,
咦...甚麽成功啇人不派多些軍艦去示烕,咁難睇派得—隻咁大把,擺明係向帝國下跪啦,
哈....肉到呢!
究竟世界上還有神嗎?

得把口寸係冇用嘅,之前個所謂「中國市場」戴哂貞操帶唔俾人入;乜而家表示「我任你入」咁得意嘅?
引用:
原帖由 JBL 於 11-4-2018 13:35 發表
國家主席習近平暗串美國滿腦子陳舊落伍的冷戰思維…….
https://www.facebook.com/hkgpaocom/videos/934825520056057/
淨係思維都落後咗半個世紀,所以尾國駐定要衰落,你講乜都無用,我都懒得駁你;wa ...
究竟世界上還有神嗎?

發新話題