發新話題

中美貿易戰究竟打唔打得成 ? 將對香港有何影響 ?

人人唔想發生, 就會發生.

從另一角度睇:
災難性問題將會出現在利息及國債層面, 而唔係消費商品.
承受兩敗俱傷後骨牌效應既能力, 中國條件比美國好.

引用:
原帖由 pbay 於 4-4-2018 14:22 發表

呢樣真,
中國餓死幾千萬人都唔會反, 美國打個風善後不力, D黑人已經納晒槍暴動
革命無罪, 造反有理, 天滅中共

一向都覺得侵生好正,
政治不正確不等同廢,
如果美國真係可以向佢指緊既方向重新上路, 底特律都可以有朝一日火鳳凰重生.

不過到佢手既包袱確係重到不得了.  10年後國債淨計息都每年盛惠1兆以上, 要真正reboot代價幾恐怖o下.
英國響適合時期可以將"史上最強"既成本包袱放低,
美國難D.

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 JBL 於 4-4-2018 16:15 發表
中國對原產于美的大豆飛機等106項商品加征25%關稅
央視新聞 2018-04-04 15:43
中華人民共和國商務部
公告
2018年第34號
美國時間2018年4月3日,美國政府依據301調查單方認定結果,宣布將對原產于中國的進口商品 ...
巴西話恭喜發財

引用:
原帖由 48191 於 5-4-2018 20:34 發表
說到為何打貿易戰,就是某國千方百計去盜取人家的科研成果,用差不多零成本的方式轉為己用,卻對外宣稱自己開發成功。
以下又有一個例子:
http://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/news/ ... kncn-20180405120611 ...
唔太認同零成本科研成果,
近10年我開始明白一個現像,
當中國有個目標, 就會到達o個個目標, 過程同手段排在成果之後.

有人橫手去偷,
偷之餘同時存在唔同途徑,
基礎未到鞏固層次,
就去扶持, 去買, 去偷.
偷只係污糟邋遢手段其中之一,
而整體係冇可能單靠偷o厄拐騙就有成果的.
中國真係並非一個靠嗤之以鼻, 擺出不屑不齒姿態就可以忽視既力量.

中國現在R&D投資僅次於美國,
PhD及以上學者數目每年以25%增長,
擁有全球最多最快的超級電腦.
呢D都係偷之外既手段.

eg. 中國化工上年以430億美金收購 Syngenta, 並唔係兒戲動作.

貪係一個本質,  若環境造就機會而風險偏低,  利益確係容易擺在品行原則之前.
當環境及制度出現變化, 時間線上整個國家及文化亦會產生變化.

莫視及抹殺中國任何建樹, 只著重無限放大中國既醜陋, 係唔會阻止到佢地既步伐.
我係非常唔明白呢種阿Q精神既用處.

引用:
原帖由 pbay 於 6-4-2018 13:51 發表

500億不夠 川普:我要對中國追加1千億關稅
2018/04/06 ...
有樣野值得留意:
手機關稅變化係....零.

引用:
原帖由 reniless 於 6-4-2018 14:23 發表

個貿易逆差計算方法冇人會去理,
就好似我今著住對馬克·雅各布斯板鞋一樣,
美國牌子,意大利制造。
---
褲係les hommes 墨綠色休閒褲。
唉,陪你姣好o下好過嘈交.
保羅屎勿撕靴子,
英國牌子自不然又係意大利製造。
褲係海恩屎莫理屎未太淪落前扣鈕貨色,櫃桶仲有半打存貨。

附件

6-4-2018 14:49

引用:
原帖由 rho837 於 6-4-2018 15:19 發表
我踩山車對FIVE10係美國品牌大陸造!

自己部車就係日本仔

同大佬夾份出左架車係意大利有隻馬頭
哇哇哇
老細快D過黎開個無謂會 o甘遠最好渣車o拉

引用:
原帖由 horenhim 於 9-4-2018 10:32 發表
講到衫褲鞋襪開工就知道可以等下個post再黎過

引用:
原帖由 horenhim 於 9-4-2018 11:01 發表

看得透洗係度扮工追科林, 係上面數緊銀紙啦~
BTW我著緊對K-swiss就爛想upgrade上Adidas, 有冇好介紹??
任何boost底都應該唔會中伏o掛
不過見其他廠都開始跟到足...

簽完名用iPhone影相留念.

國與國關係永遠係絲絲相扣的,  真心去喊打喊殺只表達出好柒的一面..

引用:
原帖由 rho837 於 9-4-2018 14:46 發表
唔幫襯中美! 轉試歐洲貨!

睇唔到! 重想曬下隻馬仔!
去原link就睇到, 仲以為你會揀黄色

盡掃心中情

發新話題