發新話題

中美貿易戰究竟打唔打得成 ? 將對香港有何影響 ?

引用:
原帖由 rho837 於 11-4-2018 18:35 發表

一生人最後悔就係EQ唔夠高! 所以冇玩FB同科林! 只係玩CGF! 你地班人真係啱key!
我羨慕可以愛恨分明快意恩仇o架.
但代價太大, 不能是我杯茶.jpg

引用:
原帖由 reniless 於 11-4-2018 19:00 發表
我只對人,唔對事。
冇人何來有事..

引用:
原帖由 48191 於 11-4-2018 19:12 發表
愛恨分明好難咩?
我並不是生意人,更不是Salesman,冇必要笑臉迎人,因為我知道我份糧唔包賣笑。
愛恨分明一D都唔難.

引用:
原帖由 rho837 於 11-4-2018 20:05 發表

有原則都係一件好事!
我把口唔講原則的

引用:
原帖由 48191 於 11-4-2018 21:11 發表
我做事係冇底線的。
所以o米話不能是我杯茶.

冇人會永遠o岩, 亦好少人真係會乜都錯.
價值觀或見解唔同真係冇乜大不了.

引用:
原帖由 48191 於 11-4-2018 21:42 發表
L兄,有時說話態度也是一個憎恨的因素,未必關立場事;但一加起上來,是一個Combo。
呢樣當然明白. 我又未得道, 好多時都會火滾, 人之常情.
但同時我會話, 唔同既處事方法, 的確係會有唔同既結果.

資訊爆棚既好處:
無窮無盡無限轉貼, 人人都可以用最低成本嘈交.

引用:
原帖由 48191 於 1-5-2018 16:25 發表
三叔走佬!
https://www.facebook.com/cablechinadesk/posts/1704270643050748
三叔響中國既投資多到不得了, 點捨得走.

深圳呢類主要仲係依靠裝組工人既生產線正由越南代替.
三叔響越南廠房已運作超過2年, 開始上軌道.
反而LED面板, NAND 呢類較高要求項目係三叔在中國既未來生產方向.
佢響西安獨資70億美金兼全權擁有既晶片廠房剛剛動土,
呢D叫停至有得亢奮...

引用:
原帖由 a1353116217 於 1-5-2018 17:15 發表
很大影響
中美貿易戰,香港就是戰場
港元會貶值
懂經濟應該盡快買英鎊歐元
不然你會遍體鱗傷
高見, o岩o岩至發覺原來我不懂經濟

引用:
原帖由 a1353116217 於 2-5-2018 13:40 發表
美金和人民幣長遠都會貶值
美金不貶,美國怎樣降低出口價和中國比併
還去買美金美股現在是不明智吧
祝君發達

引用:
原帖由 reniless 於 2-5-2018 18:41 發表
我凈係覺得有購買力時就要多買幾條牛幾對靴,到購買力下降時講咩賤物鬥窮人都冇用。
我成日買玩具就係預他朝乞米時可以賤賣玩具去繼續買玩具

引用:
原帖由 rho837 於 2-5-2018 20:19 發表
上星期日元平左啲就即刻訂一批日本零件upgrade架老爺車!  死得佢架新車今星期到港叫價成230萬, 舊車唔底放, 新車買唔起就只好跟新車個specification upgrade算!
我就去左買老爺墨水筆

所以貿易戰與否, 熱烈關注後對絕大部分人黎講始終又係生活照舊,
中國唔會死,美國又唔會死,死既係當中不明所以又失去所有既人,
而更大機會係你我他或她都唔識呢D人...

馬拉威總統莫泰加甚至透露,與中國建交比不上與台灣建交時,從台灣獲得的幫助, 坦承與台灣斷交是「錯誤的決定」,因此相當後悔,更自責「無法向人民交代」。

馬拉威總統莫泰加?  馬拉威有2任莫泰加總統,未知文中所指係2012年去世,個人擁有60架Benz,授令警察槍殺反對派示威平民的賓古莫泰加,定係現任總統彼得莫泰加?
彼得莫泰加好似冇乜後悔和中國建立關係。
2017年12月11日:總統彼得莫泰加教授讚揚中華人民共和國自十年前建立雙邊關係以來,向馬拉威提供了基礎設施的發展。
莫泰加發言,馬拉威人很自豪能夠看到馬拉威科技大學、賓古國際會議中心、新議會大樓,Karonga-Chitipa公路和賓古國家體育場的落成及使用,這是中國政府能讓所有人看到的基礎設施發展。
" 這是我們與中國談判並已完成的五個項目。我們在今年2月份開放了這個體育場,所以這五個項目的第一階段在10年內已成功落成。"  Blah blah blah.

2個莫泰加總統之間,尚有一個班達總統,亦講過一番關於中國萬惡臭錢既說話。
喬伊斯 ·班達,教育家和人權運動家, 2012-2014年馬拉維首位女總統。
.....班達希望以巴西作為榜樣:" 巴西盧拉達席爾瓦總統是我的英雄,他讓2000萬人擺脫了貧困......這是通過支持小企業來鼓勵創業的事實。 "
儘管巴西有模式參考,班達表示資金會來自中國。
"我們從西方獲得援助,我們亦可以從中國獲得特許權,貸款和補助金。
西方人執著程序及條件......我們雖然希望保持與西方的關係,但我們真誠的希望,西方也能理解,我們也要和世界競爭,才能生存。
我們需要發展我們的國家。
中國不會讓我們等待兩年,中國可以今天決定,並且實行,明天你簽約,工作就會開始......
所以,非洲的選擇是:我們想明年就有一條可幫助經濟發展的公路,還是想甚至可以談論這條公路之前,先用兩年時間去討論人權和治理?"

節節上升, 年年如是.

附件

3-5-2018 16:09

引用:
原帖由 48191 於 3-5-2018 16:00 發表
乜同聲同氣先可以上呢個討論區?呢度係一言堂咩?
乜唔可以宣示自己立場㗎呢度?你權限高到可以Set Rules?定係閣下想呢度變成一言堂?
又一個好大官威
4兄一向捍衛言論自由, 相信亦會以同樣熱誠保衛及支持任何人仕任何立場的發言權利.

發新話題