發新話題

中美貿易戰究竟打唔打得成 ? 將對香港有何影響 ?

世界專家何其多, 要乜論點都有, 總有幾打o岩聽既響左近.
要親中反美, 要親美反中, 要親美親中, 要反中反美,  大把源源不絕隨手拈來.

btw 呢位幾得意.
https://piie.com/experts/senior-research-staff/c-fred-bergsten

引用:
原帖由 Dave 於 7-11-2018 10:12 發表

中國:準備好會談
美國:如中國接受公平協議即可解決紛爭

舊調重彈ONLY

實際上就是中國GDP 增長遠超美國6.X %VS 2.X%而現有GDP 又已達到美國 60%UP,
如侵侵連任一次即8 年來,中美GDP 會於他任內平起平 ...
例A:
2018年11月7日
"美國聯邦法官初步裁定,晶片製造商高通必須對英特爾特競爭對手提供部分技術授權。"

即食永遠吸晴, 來龍去脈前因後果得Q閒去記去揾去睇去明..

引用:
原帖由 Dave 於 7-11-2018 11:03 發表

睇番侵侵背景,破產過 4 次但當然資金一早走哂,又再東山再起破完可以更有錢,
相信佢本身亦是一個賭仔心態,ALL OR NOTHING 的人,
在下相信佢幾十歲人個性格唔會話變就變,亦套用到治國之道。
如果佢呢場大 ...
個人對佢評價好高,
佢既爛仔交會令中國加快一種正面既進化.

做到野既卜街, 永遠比乜春都做唔既聖人, 來得有用.

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 kornhill401 於 7-11-2018 11:08 發表
無計,假如係MADE IN USA,每件要俾多3倍價錢,
精明商人的佢,少數怕長計,都會揀選MADE IN CHINA卦.
所有 "官方"/"官網" 出售的 "商品",
都真係Made in USA 的.
方便嗌口號.

未來2年電視見到既愛米國衣帽底褲旗,
數量大概會係"官方""商品"既 1000000000倍...
邊度造已不重要.

引用:
原帖由 rho837 於 7-11-2018 14:33 發表
撏觀的貨一定要"中國製造"!
反而唔想眾議院未來太過為反對而反對trump.
trump 越打橫黎, 中國越快學識謙卑應戰,
一旦trump被綁手綁脚, 中國又容易㑹去返狗衝

引用:
原帖由 JBL 於 7-11-2018 20:41 發表

唔多明,進博會吸引了一百三十多國逾三千六百家企業參展,爭奪這個十三億人口龐大市場的肥肉,師兄有何高見呢?
係一個控制性既event, 不太反映真正市場.
中線睇點都會有好多挫折黎緊.

留意中期選舉, 其實中西部/鏽帶冇倒戈.
砌中國基本上係bipartisan的,
中國冇容易的出路..

引用:
原帖由 JBL 於 7-11-2018 21:20 發表

其實世界絕無人定勝天呢樣野,
並唔係大多數人想乜跟住個勢就會變成乜,
我只信世道興衰不自由呢個千古不變既真理,
西方固然好想大6死,
可惜人類既共業並不如佢地既主觀願望咁發展落去,
玄d講,大運並不再在西方 ...
That's a dangerous thought in the face of technology.

引用:
原帖由 JBL 於 7-11-2018 22:07 發表

原來你唔明,咁原諒我對牛彈琴,回錯佐你,
既然話不投機,咁就半句多,
拜拜.....
人生於世,點明得晒一切
何況我膚淺慣, 明既自不然都只係流於膚淺野..

引用:
原帖由 rho837 於 8-11-2018 00:13 發表

想小班麻甩佬! 九成係機佬屎窟!
As for the purple Tee,
Trump thinks exactly the same.
Difference being,
one is changing the world,
one is not.

利申: i prefer not having to eat Walmart club steak

引用:
原帖由 48191 於 8-11-2018 07:02 發表
傾還傾,但重點不在這裡。原來某強國人民竟然冇權知道自己國家的國土包含哪些地方才是一大笑點。
越冇權, 越著重權.

引用:
原帖由 48191 於 8-11-2018 15:44 發表

另外,原來國土誰屬係唔知點答咁好笑?

現下全球各國最少有135個以上 "國土誰屬" 主權遊戲玩緊.
位於南達科他州和懷俄明州既布拉克山, 主權屬誰?

引用:
原帖由 48191 於 8-11-2018 16:50 發表
好彩Google同維基百科仲識用。

你都仲未答最精彩嗰部份。

為何中國政府宣稱「中國國民無權知道中國領土範圍」,這才是核心問題。
我反而想知中國政府幾時宣稱過 "中國國民無權知道中國領土範圍" ?
又或者中國政府幾時用過 "中國國民無權知道中國領土範圍" 字眼 ?

引用:
原帖由 48191 於 8-11-2018 17:18 發表
https://www.google.com.hk/amp/s/ ... inese-news-46120157
謝謝重覆貼文
或者又容許我重覆問多次
成編文內中國政府幾時宣稱過 "中國國民無權知道中國領土範圍" ?
其實中國政府幾時用過 "中國國民無權知道中國領土範圍" 字眼 ?

引用:
原帖由 48191 於 8-11-2018 17:36 發表
也對,「台灣省省長」是民選的,最奇怪的是中國大陸政府對「台灣省」「竟然」沒有直轄管治權。
而且這個省的軍隊,不論槍口、炮囗和導彈也是瞄準「中央政府」的。  
如此類推, 莫非4兄認同中國大陸政府對「香港特別行政區」「理所當然」地應有直轄管治權?

引用:
原帖由 48191 於 8-11-2018 17:39 發表
AM730
https://www.am730.com.hk/news/share/148813
謝謝再次重覆貼文
或者又容許我重覆問多次
成編文內中國政府幾時宣稱過 "中國國民無權知道中國領土範圍" ?
其實中國政府幾時用過 "中國國民無權知道中國領土範圍" 字眼 ?

we can do this all day

發新話題