發新話題

被騙經過 已更新報案情況

法律上一買一賣! 你付款收了貨以經完成一個買賣! 你没有即時驗收不是對方的問題, 對方用任何方法包件貨品也没有錯!

明㬤地對方是有心隱瞞貨品上的懐疑問題! 今次是他好彩而你不好彩!

當交學費! 拿支槍去維修好佢! 打game打番夠本開心下啦!

引用:
原帖由 loveless 於 11-4-2018 18:30 發表

私人買賣引用商品說明條例? 好似有點難度.
是的! 件貨係易手貨物! 商品説明條例主要用在加强度量衡原則方面! eg. 你買架易手車! 在你没通知及不知情况下咪錶里數調整過! 而有電腦記碌真實咪錶里數之下作對比較發現有差距! 商品説明條例就應用得着 ! 相反架車换過塊雜廠玻璃! 玻璃有點花! 四條唔合格光頭呔! 車尾啲架餐及士啤呔冇了! 電缐剪斷了! 機油黑哂! 波箱有內傷行了兩曰就打柴! 呢類係DEFECTS根本與該條例沒關!

引用:
原帖由 48191 於 11-4-2018 18:39 發表
佢開得Post賣嘢,有相有盛,結果交貨同相與文字描述皆不乎,起碼入咗一半。
海味佬劏客都係咁入,不過當然要做次大龍鳳先。
如果對方話係SYSTEMA PTW M4但到拆開包装後發現係豬P AEG M4! 咁你可以求警處理!

但對方個支係systema ptw m4 的話! 你就好難追究! 同去易手車行買車一樣道理! 你買架舊車就即時買落! 交收轉名出了車後過了幾天後打柴! 跟着發現冇呢樣換過樣! 你就報警處理! 警察唔會受理!

以前街頭街尾啲鲍鱼騙案是用不良營商手法處理, 但告入方面有難度, 所以後來加入商品說明條例加强執法性! 唔咪告班人賣臭鲍魚或假貨, 係告班人用不良度量衡手法希騙他人!

引用:
原帖由 hang2 於 11-4-2018 19:28 發表
佢都可以話支槍比你既時候吾係咁狀況。
唔洗講大話! 只係講句: 我買给你時支槍實物就係咁樣! 你當時交收時係冇問題!

引用:
原帖由 Dave 於 12-4-2018 10:05 發表

帶個人去,帶所有你覺得可以做到證據既野去,例如賣家post,對話資料,碌音,視頻 ( 所有資料同碌音同視頻都燒入cd 一式三份 ),
諗定你想告佢乜 ( 最簡單詐騙 ),之後準備花2, 3 小時碌口供,之後等番一年半載 ...
呢個情况好難吿得賣方入罪! 因為雙方面對面交收貨物! 之前所有圖片及對答資料都不能代替最终交收實物為準則! 現金支付又冇單據為證! 買方咁多漏洞點告! 到時最多叫大家見個面睇下有冇計拆掂佢, 但賣方唔合作都吹佢唔漲!  

即係我係陶寳買左個水泵! 作天發現泵唔起水! 千六元就咁益左馬淫! 都冇計呀! 遇左貪平駁一駁就有呢啲機會出事!

我就有條絶橋可以玩到賣家一身蟻! 不過害人不利己又要花一萬機千律師費至人於死地就唔做好過做!

似前我借支D Boy Custom 重改AKU给同事個仔去打game! 打完game翻來變左支大陸仔鑭AK!

條靚仔ON9到俾人偷龍轉鳯都唔知道!

幾千蚊冇左! 算啦! 之後同同事全家去泰國玩佢請我食兩餐當支槍算啦!

引用:
原帖由 goodsmile 於 12-4-2018 12:18 發表

我又試過借支改好晒嘅V記74u比朋友參加鴨仔團
有條老鬼又係諗住借槍呢睇吓嗰時換左支dboy返呢
當埸俾我同埋w記老闆斷正,然之後發晒老皮
(話唔識野唔小心撈亂錯左,係咪咁都唔撚得呼)
然 ...
舊BENZ九成係垃圾場櫃場班狗西!

係呀! 有班仆街真係鬼鬼鼠鼠搞班鴨仔偷槍! 條lan仔俾人换左支槍都唔知! 係我打開個袋一望就知大鑊!

我支D BOY! CUSTOM 鑼支真外皮數鋼外管; 珍品火㡌回氣外皮管及準星; Marui波箱! 强化頂蓋; 珍品handguard同 custom 改tactical grip! 成支槍從新打砂電鍍; 珍品 tactical sling 及 (A貨)scope ! 個三角柄又圈para string!      

上次L兄交支MP5俾我時都講明支槍運作唱順! 我當然冇驗槍就收了! 跟著發現支槍壞泵芯! 當然叫L兄拾翻好佢! 佢OK但終於我拿去俾人整好了!

WHY

支槍係送俾我嗎!

引用:
原帖由 kornhill401 於 13-4-2018 11:34 發表
唔通以後在收槍過程中,都要把賣家拍照? 留作日後有問題時追討用.
私人買賣! 以最终眼見實物作準! 係有一定風險! 想冇風險咪行入玩具槍舖買支全新! 有單有據有保養! 重有聲多謝!

引用:
原帖由 jn_jona 於 12-4-2018 22:41 發表

刀仔緊係上山睇
幾百蚊既野可以唔睇都得 幾千蚊既野真係要睇真 話晒唔係小數目
賣家唔肯或推黎推去 多數都身有屎 唔買也擺
夜視鏡+刀仔載上山睇=九成九终生監禁!

話時話嚴馬田同班同黨個故事有冇新進展?

發新話題