發新話題

[others] 似乎香港很少人玩(AEP)電動手槍.........

引用:
原帖由 TensionZZ 於 17-6-2018 08:38 發表
1…明白只接受Gbb汽槍來打Ipsc,所以我已買了自己喜歡的槍!
2…馬記因為改裝值最高但不一定合適每一位射手,選槍其實都是看個人感覺,選自己喜歡的槍才是第一步!
3…練習真的是看個人喜好,例如日本人練刀都會拿 ...
2. KP06真係唔太適合, 始終支槍太重喇~
3. 睇你想練既方向係乜啦, 如果目標只係練AIMING, 咁真係自己鍾意既槍就得既~ 但普遍長玩IPSC既人都係練習&比賽都係同一支槍, 咁先練得好咁解JE~
如果以你既比喻, 其實你既做法人地睇落係你作為果個日本人係練緊用木劍殺人, 自己喜歡係得既, 但只係你脫離左果班人習慣性既睇法JE~
咁所以到最後, 真係自己喜歡就好~

回覆 76# 的帖子

多謝師兄意見!
我支槍重係因爲我鍾意有重量的槍,相對較為近似真槍。
我都唔知我個人練習方法係事倍功半定係事半功倍,但唔試過就真係唔知結果。對其他射手可能係浪費時間,但對我而言就覺得效果滿好!不同人不同處事。

引用:
原帖由 TensionZZ 於 18-6-2018 15:05 發表
其實師兄成日話讓賽讓賽!你咁睇重成績係你個人的事!
引用:
原帖由 TensionZZ 於 18-6-2018 15:24 發表
我只想開開心心打IPSC,從沒想過有獎有第一!
睇黎你都仲係少係槍會練習~
事關我都係學完IPSC, 都係咁比人說快D去練習再去比賽......
但無人會覺得比呢D壓力人, 人地係會唔舒服的, 上到IPSC槍會有時真係覺得同去左D直銷講座係無咩分別的~
呢樣野我都有係度呻過, 你都要去習慣本身你做法上有少少離經後旁人既指指點點~
例如我去學IPSC只係想改善一下自己既持槍, 但當你去到就個個都係咁PUSH, 到最後就PUSH走埋D想慢慢玩既人~
個感覺就好似你去GYM ROOM只係想改善一下自己既線條, 買個幾KG既啞鈴都只係方便自己練......
但GYM ROOM(槍會)入面個個都(覺得自己)係健美先生, 個個都阿諾豬華生力啤咁......
係咁係你身邊哦你改善線條係要去到我咁賤肉橫生先好睇先係靚係型, 幾KG既啞鈴買黎嘥地方啦, 要買就2-30KG起跳啦......ETC

講返正題, 你用AEP/KP06(CO2)去練無話唔得既, 雖然我都覺得你唔會練到你真正想練既野~
但既然你揀左呢個行法, 就好好行下先啦, 到有一日你覺得不足, 你自然會轉~

1 個讚好! TOP

回覆 74# 的帖子

等到我夠實力參賽我一定會去!

引用:
原帖由 TensionZZ 於 19-6-2018 09:52 發表
多謝師兄意見!
我都唔知我個人練習方法係事倍功半定係事半功倍,但唔試過就真係唔知結果。對其他射手可能係浪費時間,但對我而言就覺得效果滿好!不同 ...
我都曾經有過KP06(for wargame not IPSC), 亦都係因為槍重果種感覺而覺得支槍正~
所以以過來人黎講, 我都知你呢個方向將會係事倍功半, 但人總係人地講完點都係會自己試過一次先會肯心息既~
都係果句, 你係練既時候最好知道自己追求緊D乜, 用呢個工具係咪幫到你, 咁就夠~
just for aiming not competition, 其實用KP06黎練都會有佢既好處~

回覆 78# 的帖子

多謝師兄健身房的比如!我打IPSC真係有心想玩呢種運動而沒有想過拿獎拿第一!

我住得遠(天水圍),家中又有小朋友,不可能經常去槍會練槍,所以平時只係午飯時偷偷用aep在公司貨倉練習下射擊同準繩,回家再用KP06練動作。

補充少少,除咗co2匣,我還買了2個Gbb匣!

人人都有新手時,就住插,插到火都熄埋仲衰

to zz 兄

雖然你有你睇法,但雖然樓上師兄們可能講得比較硬,但沒有說錯。
ipsc 本身就是競技,不是娛樂 ( 當然可以有趣味,但本質上不是for fun ) ,
入得ipsc 坑就必然有要求,也不一定要冠軍亞軍,單論想自己走位順d ,打得準d ,時間短d ,錯誤少d ,
都是一種追求。工欲善其事,必先利其器,拿不稱手的工具去追求,在入門位置可能無所謂,
但稍為練長一點時間便知有分別。
aep 在下幾乎全系列都有,跟gbb 手槍比,重心跟重量不同,grip 位厚度不同,對於要操練肌肉記憶的ipsc 來說,
一直用稍微不同的工具來練,練出來的效果自然是稍微不同了。

順帶一題,aep 比較適合wargame ,因為彈量多重量輕可連發。
但對ipsc 來說這些優點一律都沒有優勢。

ps. 在下當年也頗身痕3 gun,但跟師兄一樣原因,有小朋友要湊,真的沒時間抽夜晚時間去操練,就算了。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 TensionZZ 於 19-6-2018 09:52 發表
多謝師兄意見!
我都唔知我個人練習方法係事倍功半定係事半功倍,但唔試過就真係唔知結果。對其他射手可能係浪費時間,但對我而言就覺得效果滿好!不同 ...
1.冇氣槍似真槍lol 血的事實
2.正如我前文所說, 你只想體驗IPSC用甚麼GBB槍也可以, 當然有過新手時期經驗的人告訴你A比較好然後你去選B會被人Judge也是剛好
3.我們不是sales, 不會狂sell你心儀的選擇, 如果分享的意見跟你心中的答案不同, 你參考看看便好

have fun and see you at the range.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

回覆 80# 的帖子

多謝師兄意見!

回覆 83# 的帖子

多謝師兄意見!

回覆 82# 的帖子

多謝師兄意見,網上人人都可以有話說話,我不介意任何評論!暫時的我還真是新手,以後的路怎樣走以後再說!現在的我只想練基本功!

引用:
原帖由 TensionZZ 於 19-6-2018 10:18 發表
多謝師兄意見,網上人人都可以有話說話,我不介意任何評論!暫時的我還真是新手,以後的路怎樣走以後再說!現在的我只想練基本功!
我看你是看重sensation(你有在練習的感覺)多於練習的本身
所以, 你愛怎樣練都可以.
你用間尺練日本刀法也可以, 不過你有天在街上自稱刀客, 鄉民是會嚇一跳的.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

回覆 87# 的帖子

多謝師兄意見!我就是另類刀客………

引用:
原帖由 TensionZZ 於 2018-6-19 09:55 發表
等到我夠實力參賽我一定會去!
新手獎 is only eligible for 上完 IPSC 初班後六個月內的新手.
Again, 期待下次 IPSC 比賽見到樓主用無紅點全原裝 KP-06 打 open division.
城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

回覆 89# 的帖子

多謝師兄資訊,會盡力趕上!

發新話題