17 12
發新話題

禁止軍方介入娛樂圈?傳《戰狼2》《紅海行動》被官方批「軍事主義」

多得據傳式新聞, 我依家至知原來可以3日內移走幾億美金、申請退出中國國籍、兼搞掂外國居留權.
上帝創造世界只用左6日, 因為佢唔駛填表...

引用:
原帖由 pbay 於 12-6-2018 17:23 發表
只要果句據傳, 專家分析, 學者相信, 評論認為, 後面係跟住 "中國或成最後贏家",
咁就立即變得可信架喇.
就因為人地On居, 所以相反P兄只要見到句據傳後面係跟住"中國最仆街", 就立即覺得可信了?

嘩有67億...o米可以換部最新款卡拉OK揹住走o羅

引用:
原帖由 pbay 於 13-6-2018 09:46 發表

其實無需講你覺得可唔可信, 亦無人想知,
討論焦點, 係點解中共會由 "冰冰最可信" 變成 "冰冰最可惡"
呢個轉變當中究竟發生左乜事, 又有咩啟示俾到大家.
要明白中共, 所以去睇據聞新聞, 用據聞做邏輯基礎去揾啟示.
good job.

引用:
原帖由 reniless 於 14-6-2018 09:41 發表
由荷理活電影跨國走資變成港產電影地下秩序。。。
是黑色幽默電影嗎?
我只係想睇『355』.
八月要上『大轟炸』, 仲可以話剪鬼晒范冰冰鏡頭照上吹o羊,
但355要換人唔太易..

范冰冰唔係劉曉慶甘泡沫, 睇落亦點都會聰明過劉姨姨少少, 佢同班律師應該係好努力四出求和講數中

附件

14-6-2018 11:03

引用:
原帖由 rho837 於 14-6-2018 11:59 發表
見到張相感覺好㨢左膠但又唔夠左膠味! 點解冇印度妹同韓國妹!
夠唔夠重量級? 美中法西班牙肯亞,
五個有三個係奥斯卡影后,
一齊去玩女版Bourne, 應該全部要落場打餐飽...

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 rho837 於 14-6-2018 12:39 發表

現在要由中國走10億美金真係天方夜譚(Mission Impossible)! 但若然走得出去就一定唔咪普通人(集團)! 在幾年間以一條大陸妹明星根本唔會有咁既能力單人匹馬在內地豪挣幾十億人仔, 所謂廣告收益及明星品牌根 ...
網上講錢...你真係識條鐵o羊。

[quote]原帖由 rho837 於 14-6-2018 12:45 發表

我都在學習中! 但連支付

引用:
原帖由 rho837 於 14-6-2018 12:45 發表

我都在學習中!
所以你話中國幾好, 原來億億聲生意同資產可以3幾日即刻變現金, 再打個電話叫人推車仔搬走, 聽日就可以響美國買漢堡包...
我就少少野用晒成個部門D人去搞cert搞文件都要搞幾個月, 下次CFO問起知要點答了: Yo我識條鐵o羊.

引用:
原帖由 LCH925 於 15-6-2018 04:05 發表

閣下意思係中央利用「廢紙」拍電影,出口外國,再拎外匯回流用,我有冇理解錯?
2016年中國產電影出口/境外收益為38億人民幣,
同期中國電視業境外收益係5600萬人民幣.
加埋係2016年中國出口總值的 0.03%.

再睇返境內...
2016年全中國電影總票房為457億人民幣, 國產電影票房為267億人民幣.
國內聯業收益保守估值比例係1:3.
再睇霍爾果斯2010年起成為國家經濟特區, 推行免稅政策.  
2016年當地有超過600間註冊電影公司, 利用合法途徑節省/避過高達50%稅收.

純粹擺低數據, 有人砌得通神奇經濟論既無任歡迎.
唔想再講道理, 反正樓主已預設無人想知.

[quote]原帖由 48191 於 14-6-2018 18:03 發表

[quote]原帖由 48191 於 14-6-2018 18:03 發表
(下),乜原來大陸冇外匯管制(架)咩而家?
上次我老虎想依正手續匯十幾皮(野)去加拿大都俾大陸銀行Reject,又唔係要我(地)兩公婆帶落香港

引用:
原帖由 48191 於 14-6-2018 18:03 發表
(下),乜原來大陸冇外匯管制(架)咩而家?
上次我老虎想依正手續匯十幾皮(野)去加拿大都俾大陸銀行Reject,又唔係要我(地)兩公婆帶落香港...
4兄, 你上個帖話走資幾十億毫無難度, 政府知都吹唔脹.
下個帖去番外匯管制, 十幾萬都出唔到.
我雖然明你意思係想表達正路乜都難有門路乜都得,
但若然走資真係無難度, 甘按此邏輯中國早應該打回石器時代.
點解現實又唔係呢?

春田花花小學期期有同學考第一操行又高分,
所以不能否認春田花花小學同學品學兼優.

春田花花小學期期有同學考第尾又打交又見家長,
所以不能否認春田花花小學同學德薄能鮮.

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 pbay 於 15-6-2018 16:54 發表

依家係講緊走公仔紙出去收購外國電影公司, 再賺美金返來, 唔太明白貼國內票房數字同個帖有乜關連.
好似萬達35億美金收購Legendary咁, 拍出來好多景甜,
其實Legendary果D算中國電影定荷理活片 ?
咁景甜應該 ...
引用:
原帖由 pbay 於 14-6-2018 15:29 發表
大陸每年濫發太多公仔紙, 焗響大陸滾塘魚煲大通漲無益,
官方就以民企掩飾不斷搵資金出路, 大陸電影圈就係其中一度官方投資(走資)活門,
大洒公仔紙托民企拍戲, 賣埠出外國, 咁回籠既錢就變真錢.
上面都係P兄自己既說話.

去返Legendary.
Legendary 2017年盈利3,000萬美金.
萬達係2016年完成收購Legendary, 實際大概19億美金.
2015年Legendary 蝕4億6,200萬美金.
2014年Legendary 蝕3億4,300萬美金.
2013年Legendary估值係30億美金, EV/EBITDA 估計係8, 有摩根大通6億美金信用額.

萬達控制下Legendary 共有11套電影製作,
景甜出現在當中3套.
『長城』Legendary至2018年計蝕1000萬美金
『Kong』 有賺錢
『悍戰太平洋2』 有賺錢

我無想法, 純粹擺低數據.

17 12
發新話題