發新話題

不要叫救護車.....!

J兄,唔好玩喇。佢本身係美國公民就有Social security,呢啲支出本身係包嗰喎!問題係叫十字車係會跌落Part A定Part B度啫!除非佢本身跟本唔係公民。

究竟世界上還有神嗎?

直情係痴乜缐,我老友個仔輕輕扭親個手踭又打點滴,乜Q都打,都唔知打嚟做乜?
引用:
原帖由 RCOOH 於 5-7-2018 22:00 發表

問題係中國係制度上仍未完善,救護車服務"法定"收費水平只貴過香港的士些少,但白車可以突然變成黑的殺到你一頸血。

我係上面既朋友堅持小傷小病自己執藥,唔聞到棺材香都唔去醫院或本地醫務所,一求醫堅係貴 ...
究竟世界上還有神嗎?

師兄食過夜粥,佩服。
引用:
原帖由 RCOOH 於 5-7-2018 22:04 發表

兩個字:迷信。

係,冇錯,上面D人迷信打吊針幫助恢復,或者醫生叫打就打,當然,吊針當中人民幣含量有幾多就不得而知。

之前試過係上面比架七人車倒車撞中,好在自己有練過連卸帶跳冇比車轆過,就隻右手刮 ...
究竟世界上還有神嗎?

唔係呢個意思呀!你唔好敏感先。可能係我搞錯,但你發乜脾氣啫?
引用:
原帖由 JBL 於 5-7-2018 22:13 發表

即係我段新聞係假?想問你有否詳細資料支持你說法,(証明我段新聞係假)又或你本身係美國公民?
究竟世界上還有神嗎?

因為我都翻查緊個Social Security 範圍包緊乜,又或者私人保險公司包唔包叫救護車。
諗緊如果咁情況,響美國買意外保包唔包十字車。
其實可能係你啱,反而係我錯就真。
引用:
原帖由 JBL 於 5-7-2018 22:20 發表

NO..別誤會,無發皮四,我只怕又誤貼假新聞比人笑,我奶過幾次野,好淤皮.....
究竟世界上還有神嗎?

六年前去北京旅行,有個團友響劇院暈低咗,咁叫十字車喇!架十字車一到,見我哋係外地人,就問有冇保險。
我相信如果當時係冇,收費應該唔係好貴......啩。
引用:
原帖由 RCOOH 於 5-7-2018 22:00 發表

問題係中國係制度上仍未完善,公事公辦既紀律相對欠缺,救護車服務"法定"收費水平只貴過香港的士些少,但白車可以突然變成黑的殺到你一頸血。

我係上面既朋友堅持小傷小病自己執藥,唔聞到棺材香都唔去醫院或 ...
究竟世界上還有神嗎?

Sorry,真係我搞錯咗。
果真如Love兄所言,響美國唔買保險就一定PK。
不過我笑你把鬼咩!我等艇長出現先開火。
你啲料似乎係堅, Social Security主要係俾老年退休人士,當年金攞,又有醫療(Medicare),醫療分Part A/ B同D。
重申一次,係我搞錯咗,Sorry。
引用:
原帖由 JBL 於 5-7-2018 22:20 發表

NO..別誤會,無發皮四,我只怕又誤貼假新聞比人笑,我奶過幾次野,好淤皮.....
究竟世界上還有神嗎?

好難講,但奧巴馬的醫改的而且確係令到冇保險Cover嘅人得到醫療保障。
引用:
原帖由 JBL 於 5-7-2018 22:42 發表

奧巴馬當年分醫療改革成功通過既話而家唔知會唔會好D呢...?
究竟世界上還有神嗎?

剛才問在美國做稅局的朋友,回覆如下:
究竟世界上還有神嗎?

Love兄,係我搞錯咗......
引用:
原帖由 loveless 於 5-7-2018 22:49 發表

傷者得四廿幾歲又唔係殘疾人仕, 就算係公民又點會有有Plan ABCD?
究竟世界上還有神嗎?

發新話題