發新話題

神憎鬼厭特朗普

某程度上不能苟同你的說話,原因在於大陸的電力配套亦不見得完善。就在兩、三個月前,因天氣炎熱,家家戶戶開冷氣,使廣東省耗電量急增,令到配電配不上,一樣係停電收場。而且,供電設施仍停留在架空電纜的階段,很難去加大配電量亦是一個問題。
引用:
原帖由 JBL 於 16-7-2018 19:37 發表

但要成為世界工廠首要講城市佩套,唔係有十間八間工廠搬左去就會變世界工廠,越南?到依家電都未搞得掂(果度好多工廠係中資開既),巴基斯坦?連起條公路都要祖國幫喎,嗯....都係再等多20年先再講「世界工廠」呢個話題.. ...
究竟世界上還有神嗎?

我Buy佢wor, 佢表達係好有問題,但觀念上好正確

根本班白豬人來亞洲"找"工廠做代工生產個主要原因?

平成本!

何為平成本?

底税制;
人多及底工支;
工作時間長; (又係冇王管, 惡人話哂事, 工人聽聽話話工作!)
底成本; (開辦費: 平排污費; 平本地運輸費; 平燈油火食費; 平地價; 平物業...)
窮地方人就貪污! 只要洗錢在一個有權力話事人身上就搞掂!

班白豬人只係客人身分! 貨遲送到或者有小小問題就打官私唔俾錢! 就算死都係廠方面!

所以大陸唔做, 周邊國家個個都做!

以前中國入WTO就有白豬做佢個大恩客, 而家打貿戰開関税, 世界工廠可能唔再出現!

我覺得咁下去的話! 香港一定再會發到豬籠入水! 全球最繁忙走私轉口港, 勁過惜日韓戰時期!

其實而家大陸成本唔平喇,啲低技術手作仔工廠執吓又一間,執吓又一間。我有兩個同學,兩個都睇廠。一個係某香港著名錶廠某Chief designer。佢公司有一次因為趕住去參加瑞士鐘錶展,叫工廠儘快起辦。工廠三星期內起到,跟手Ship去瑞士,去到先發覺機芯QC出咗事,嗱嗱臨叫工廠Ship四十幾個機芯過去逐個Check好先裝入去,QC良率、工作態度、手工,大陸真係好一般;
另一個係小學同學,佢係某歐洲家電OEM大陸廠高層,佢話佢以前嗰區比較多鞋廠、傢俬廠之類,後來都執得七七八八。死因包括稅重、三保費高、排污費貴,但最最最想不到嘅係工潮!總之小至雞毛蒜皮,大至加薪幅度高低,一樣會引起工潮!嚇到外資廠佬走都走唔切!
引用:
原帖由 JBL 於 16-7-2018 20:13 發表
其實一個國家或地區是否興衰,講乜做乜部無用,要講國運同地運,無呢兩樣野,d人識飛都無用,你話我迷信都係咁話勒......
究竟世界上還有神嗎?

家下冇兩億人仔現金係手! 想去大陸周邊比較好小小城市開廠咪洗指意! 去山卡啦地方開廠唔夠兩年渣都冇哂重要倒嘔! 細廠細公司死或等死就一定! 我識間做麵廠係大陸開新廠! 佢話要兩億三千萬人仔!, 如果同一樣廠係泰國只需要三千五百萬港元搞掂! 但都要係大陸開因為內消可以打個和! 利润只係每盒麵搛四毫子所以要用大量搛錢! 都叫做高風險生意!

大陸買塊地唔難! 徤築費唔算叫高! 但係開門做生意申請牌照, 續牌, 定時供水供電之類就... 重未計算乜乜地方法例乜乜洗費...重知冇人仕冇財力唔洗玩!

一盒麵都係賺四毫子咁少!?大陸市場大競爭仲大!邊有人仲玩薄利多銷呢套㗎?成本可以壓低就盡量壓㗎喇!
引用:
原帖由 rho837 於 16-7-2018 22:22 發表
家下冇兩億人仔現金係手! 想去大陸周邊比較好小小城市開廠咪洗指意! 去山卡啦地方開廠唔夠兩年渣都冇哂重要倒嘔! 細廠細公司死或等死就一定! 我識間做麵廠係大陸開新廠! 佢話要兩億三千萬人仔!, 如果同一樣廠係泰國只 ...
究竟世界上還有神嗎?

唔咪簿利多銷! 係要計好大生產量至生存到! 底處未算底! 有廠商講佢地啲食品㡳到一毫/unit利润 !

咁真係「高風險」,萬一銷情慘淡就玩L猿矣!
引用:
原帖由 rho837 於 16-7-2018 22:33 發表
唔咪簿利多銷! 係要計好大生產量至生存到! 底處未算底! 有廠商講佢地啲食品㡳到一毫/unit利润 !
究竟世界上還有神嗎?

羊毛出自狗身上, 到頭來係

羊毛出自狗身上, 到頭來係豬埋單.
有得簡單直接甘去賺錢, 已經好了不起.

引用:
原帖由 loveless 於 16-7-2018 22:49 發表
羊毛出自狗身上, 到頭來係豬埋單.
有得簡單直接甘去賺錢, 已經好了不起.
有道理! 咁易搛錢! 個個都係你加承!

引用:
原帖由 rho837 於 16-7-2018 23:40 發表

有道理! 咁易搛錢! 個個都係你加承!
有人表示,你粒魚旦 2 毫子,你賣 1 蚊粒,你就係奸商
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 17-7-2018 00:15 發表

有人表示,你粒魚旦 2 毫子,你賣 1 蚊粒,你就係奸商
用在下的羊毛理論, 一粒黑松露花膠魚蛋成本1蚊, 賣2毫子, 但顧客要下載注册o個非洲南極交友App, Marketing公司找數, 到頭來賣魚勝哥哥粒魚蛋賣2亳but賺4蚊.

發新話題