發新話題

【小心轉賬】眼朦媽ATM轉錯賬 女兒4萬學費

禁錯"16"同"61" 又咁啱撞得中check digit,喱個真係運黎
自己禁錯 過錯數 銀行都真係只能代為通知 都做唔到D咩
但條友無端白事多4萬幾唔還就真係人品問題

引用:
原帖由 katotaka 於 18-7-2018 10:07 發表
成件事最恐怖係原來戶口號碼冇 checksum
有check digit嫁
只係十份一機會都比佢撞中

引用:
原帖由 tf141 於 18-7-2018 11:10 發表
我有個問題....而家係講緊4萬蚊
如果係400蚊呢?
法律有規定我要記住自己既每一分每一毫?
法律有規定我要每天核對賬戶動態?
如果我根本洗咗都唔知咁點算?
或者咁講
人地錯手過左數比你 銀行通知你 問你願唔願意比返人
你可以唔比 甚至洗埋都仲得 法律上你係完全無錯
因為筆錢已經係你嘅財產 你無呃無偷無搶 只係對方”自願”地比你 如果佢表示係錯手 喱個係佢嘅責任
亦因為無任何犯法行為 警察先唔會受理
而錢都已經係人地嘅財產 銀行自身無出錯 亦唔可以私自拎返舊錢出黎
過錯數只可以等對方自願地比返

所以文中李生無犯法 只係顯示到人格係點

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 18-7-2018 11:53 發表

唔啱。若銀行已經告知收賬人款項並非其擁有,收賬人仍不誠實、佔有、意圖永久剝奪物主於該財產,已經觸犯盜竊罪,刑事調查警方一定受理。

順帶一提,是否無刑事成份報警就無用?又唔係。過錯錢、無 ...
銀行係無能力/權力判斷到你係咪不誠實佔有
銀行只可以通知你有人聲稱過錯數 請你了解 如果如實 我地勸你點點點
你唔係偷呃拐騙 洗黑錢 銀行無能力做d咩
銀行只有收到court order先可以凍結資產

引用:
原帖由 等放工 於 18-7-2018 12:25 發表

http://paper.wenweipo.com/2011/08/24/HK1108240054.htm
吞轉錯帳640萬 前董事偷錢罪成

=>因為筆錢已經係你財產
係就唔會告得入啦.
一係就唔還錢之餘, 一蚊都唔好郁個戶口

呀, 諗諗下呢個post有個人可 ...
佢告得入係佢已被證明佢刻意轉錢走
但你可以點證明李生有無搞舊錢?
4萬加入本身個數 都係一堆數字
First in first out? Last in first out?
點樣證明?
疑點利益歸於被告 佢可以有好多解釋點解兩個月唔還
佢可以話 我朋友 生意往來很多 仲未證明到係咪真係錯
連最初嘅合理懷疑都無 點立案調查? 點樣出court order?

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 18-7-2018 13:09 發表

Sam524你又一個「醒目仔」?!

你睇返你自己寫乜先講啦。依段你就已經錯到七彩啦。人地同你講咗仲攞,就無誤會,就係偷竊架啦。
你講話一定係偷竊 我就係同你講緊我仲可以點打
兩段係唔同context
你同我講 我就一定要信? 我唔可以自己查正先 查正唔需要時間?
你又證唔證明到我實係用左先? 我咪慢慢拖 我戶口一日仲有4萬係度咪得 拖下拖下咪睇下點囉
你告得我入咩 有咁易入 會唔會係唔受理?
董事入到係佢動機太明顯呀
疑點利益歸於被告呀師兄
單單通知左就無誤會 咁就唔洗有法庭啦
.
It’s not about what you know, it’s about what you can proof in court.

引用:
原帖由 magichour 於 18-7-2018 13:29 發表

如果有 check digit 但不能分辨 61 同 16, 那銀行用的 check digit algorithm 都其實廢廢地。
xxx-xxx-x-xxxxx1-6 check digit係最尾個6
xxx-xxx-x-xxxxx6-1 喱條係1
要撞中check digit只係10份1機會
咁啱前面12個位一樣 13位1就配6尾 6就配返1尾
實在係巧合

發新話題