發新話題

死x晒,無交嗌!

決定拔槍同Pull trigger太慢。
但係始終唔係當時人,係好難判斷開槍時機。一個用刀架住人質的疑犯,面對住一班用槍指住在自己嘅差人,整個畫面都會有好多Scenario 。會唔會個疑犯真係聽到警告會放低把刀,還是不顧一切傷害人質?所有事都可能發生。但今次成件事Timing錯、手法亦錯,本身氣氛亦緊張,所以成件事是「Murphy’s Law」的完美演譯。
引用:
原帖由 gtoray 於 2-8-2018 23:02 發表
豆袋彈唔係鋼珠彈

其實去到果一刻,開槍已經係唯一選擇,而擊中人質實屬不幸
馬後炮咁講
個疑犯拎住把刀來來回回走近途人,應該一早開槍
我覺得涉事警員今次決定係錯誤
究竟世界上還有神嗎?

你可以批評個結果,但係你並唔係當時人。人哋有冇Protocol,唔知;人哋條警例點寫,乜嘢清況下可以開槍,乜嘢情況下發出警告,你又唔知。事後孔明易做呀!但乜情況係合法開槍,乜情況下可能係非法開槍做成死傷,之後會唔會被控,你又知?
講啲有意義少少嘅嘢喇,鍵盤神槍手!
仲有唔好講到個個差人都係IDPA槍手先得㗎!望邊指邊打邊呀?犽羽獠呀?
引用:
原帖由 MG-42 於 3-8-2018 22:24 發表

師兄 , 我業餘的   專業game友會打地下跳彈彈傷個犯

睇住佢拎把刀行幾米明係走埋個人度都唔射, 可能個個諗住隊友會開槍... 個個都唔想寫report , 呢一槍你推我讓 , 依家開心曬...一齊寫份大report LO ...
究竟世界上還有神嗎?

以你之前嘅「準則」,幾十個人除緊你褲,你原來仲未醒呀?
引用:
原帖由 MG-42 於 3-8-2018 23:54 發表

你都有問題的...  你話我地乜例都唔知,唔可以教人點做, 但又話可以批評個結果.... 其實你講乜 ?  你抽水抽得越來越差 , 不進則退

咁CGF冇人係當時人,冇人o係果個州做過警察考埋pass警例... 以你個準則,  ...
究竟世界上還有神嗎?

你果然係俾人除褲除到傻咗!
阿神槍手艇長,原來打手打腳係咁容易㗎?
如果真係如你所述,警察參加奧運射擊,攞654分簡直冇難度。
引用:
原帖由 MG-42 於 4-8-2018 01:57 發表

我都唔知你講乜Q... 你又知咩? 你考左警例Pass咩?  你乜都唔Q識又有乜資格批評我個方法?  你講丫 , 你憑乜質疑我 ?  人就死左兩件, 總之我係佢地,未走埋個女人度晨早開左槍, 我唔信個ending會衰過依家 ! 完
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 rho837 於 4-8-2018 12:31 發表
#37, #39

聽人吹水講! 有幾真大家都唔知道! 一個不能説的ME ME!

槍王口供: 好似槍王話自己在家中維修一支.22LR槍支時發現有粒子彈塞住係chamber內, 當時他表示唔太清楚原來係Live Round就用螺絲批" ...
究竟世界上還有神嗎?

俾人圍插完都係要駁。
你燒過槍未呀?6mm槍手。
駛唔駛帶你去泰國玩兩轉先呀?
叫定靶場同你訂個有手有腳嘅靶專登招呼你,等睇你表演先!
引用:
原帖由 MG-42 於 7-8-2018 06:30 發表

你咁廢比枝狙擊槍你都打唔中啦,唔好用你個標準啦... 氣槍6mm GBB HKAPSC Standard都唔止啦    呢枝真槍來, 打3槍都唔中?   唔好自暴其短OK? 數字人
究竟世界上還有神嗎?

視力有問題、腦殘已經成為閣下特徵。最慘阿公話你無知,都仲要駁。
俾人插完爽過籠?
為你的腦死默哀,RIP。

阿公第一次只係問你嘅說話合不合邏輯。

同樣,K兄亦係認為你的邏輯有少少問題。

到最後,阿公已經開始失去耐性,認為你推論完全不合理,要求你停止。
如果話我一個炳你,係正常;咁幾個人炳你炳到咁,你都仲死撐,咁就輪到我質疑你唔只有閲讀障礙咁簡單。
引用:
原帖由 MG-42 於 7-8-2018 10:50 發表

邊樹圍插我? 我見你插自己咋...哈哈 , 你廢就廢就唔好當自己係標準啦... 我始終最鍾意睇你自打嘴巴 , 其實你點解可以打到一句咁自相矛盾既野 , 什麼係 "你可以批評個結果,但係你並唔係當時人" ????"。人 ...
究竟世界上還有神嗎?

收到
High Tea!?
引用:
原帖由 gtoray 於 7-8-2018 15:41 發表
算罷啦.....
究竟世界上還有神嗎?

師兄的見解真係正中問題所在。
引用:
原帖由 vgrdragon1 於 3-8-2018 00:19 發表
警察開槍條件幾時都比軍人打仗、Game友打Game為之嚴苛,因為會有法律後果,既要有生命威脅,又要確定目標,仲要別無其他選擇。安全的訓練都會教導「目標不確定,切勿開槍」,當然現實環境所有人及物都會活動,就算目 ...
究竟世界上還有神嗎?

有啲人要用自己把尺度,仲要以為差人「想當然」槍法好。亦以為個個Patrolman 有SWAT咁嘅身手同眼界。
佢都可能打開6mm BB彈,以為真槍都係咁上下Recoil 、Accuracy。
引用:
原帖由 RCOOH 於 7-8-2018 18:25 發表
上星期六先見識過d自以為wargame高手既not a gun guy,BB彈慢射三鎗,三米咁L近都可以打唔中個用左一半既廁紙筒,我係同距離左手快扣八飛仲keep到五蚊多d grouping。

手鎗係最難練既,緊張小小已經四圍炒,真手鎗 ...
究竟世界上還有神嗎?

艇長又潛水矣!
究竟世界上還有神嗎?

既然你認為討論係多餘,仲出聲?仲未俾人鞭夠?
似乎你係挑戰緊論壇容忍度。
引用:
原帖由 MG-42 於 15-8-2018 13:27 發表

例係死既 , 唔明點解在可以控制到既情況下焗限住一定要人打身一言堂...

難道犯未走埋人質前, 有足夠時間近身打到腳個犯唔洗死 唔會更好 ?

警察唔係睇情況執生 ?? 乜都跟足死例來拗...  討論來多餘浪費時間 ...
究竟世界上還有神嗎?

發新話題