發新話題

青年立法會外藏1.1J氣槍,被控無牌管有仿製火器

引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-8-2018 10:02 發表
以政治立場出發,再找法律依據去拉人,仲耍檢控,咁就係政治檢控啦。
我會覺得呢條友咁出名,警察認定佢係重點關注人物
加上示威就示威 帶埋支槍去惹人懷疑 自己搵位比人入
之前仲有條片係當時比班ptu搜身時仲串串貢 唔拉你就奇

引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-8-2018 15:03 發表
有少少同理心,即係話如果有一日當你o係廣華街岩岩買完氣槍、修理完氣槍,遇到警察截查,之後你既處境都有可能同呢個青年一樣。即使你個人背景清白、枝槍無超JJ、講出合理理由(枝槍係岩岩買、岩岩修理完),警方一句唔 ...
你講果個如果,從來都未見到有人買完槍轉頭比人拉
除非你係某類人士加唔合作
買/整完槍有單,就算你冇單都有個槍盒都咁驚比人拉 咁就勸你戒左玩氣槍

加上有打開game既人都知道,每逢星期日廣華街郵局
都有幾隊人full gear,長短火齊哂,load上旅遊巴
間唔中都有軍裝行過望兩眼就算 到目前為止有冇人被拉?
有冇合理理由 真係唔洗講都知 講左又未必信你
排隊上旅遊巴果班師兄就算比人逗,都唔會咁傻仔話拎支槍去自衛呀

引用:
原帖由 pbay 於 7-8-2018 16:53 發表

買二手槍又真係好多時無單無盒wor ching.

我諗最客觀都係睇返JJ, 同佢當時行為(有無拎出來指嚇人),
其他動機猜測,背景聯想,多少都對當事人唔公平.
買二手槍 你都可以開返個二手post, 或者對話記錄
你自己識搵野做証明嫁何?

N年前,地鐵站等人去打cqb
比警察逗,咪照直講我個袋有咩 去邊到同去做咩
睇都冇睇就放行

杞人憂天驚被拉果d,扔哂屋企d槍咪身家清白
相信呢到正正常常既人都冇呢樣野要煩惱 除非JJ姐

引用:
原帖由 pbay 於 7-8-2018 17:57 發表

到今時今日仲講到"杞人憂天" 4隻字, 都算幾離地下
點解會講唔出 願聞其詳
我行得正企得正 玩馬記力 又冇JJ槍 又唔拎出街自衛 怕甚麼
除非閣下真係有野要驚 自己知自己事

由wgy年代起, 一有涉及氣槍新聞都有人話會被禁槍
到左今時今日 氣槍 禁左未? 槍街收左皮未?

引用:
原帖由 Dave 於 23-8-2018 12:26 發表

快d 驚呀.. 唔驚又比人話溫水煮蛙無危機意識... 唉..
好啦...驚緊啦...唔好再鬧啦...
又要人地驚,又唔以身作則 將自己所有槍扔哂出街 以表清白
邊有說服力

下,對天開槍又唔得?
老實說,我咩派都唔係 對事唔對人

澳門五一勞動節對天開槍,打中個電單車佬
性質同香港一樣,好彩既係香港冇人受傷

個同胞比人打到訓低,交警絕對有理由射人去制止
但佢簡左個冇人傷亡或風險最細既方法去制止都比人罵,真係人唔笑狗都吠

引用:
原帖由 bennytsang16 於 24-8-2018 00:34 發表
我認同個細路係被政府針對,未正式判刑就還柙的確好嚴苛;近幾年,的確有好多不公平、不公義既事件(同案件)發生。但就這宗案件本身而言,對照番法律條文、檢控、司法程序,似乎又無咩唔公正既地方。刻薄少少講句,個 ...
個個地方都有不公平、不公義的事,好似菲律賓都有黑獄18年,期望自己生活地方十完十美就冇可能,唯有上天堂

法律條文,基本法就全部寫到明,起哂到
旺角騷亂/暴動被判暴動罪要坐監果班人 最重果個好似7年
有邊個唔係愚蠢、衝動、亂up
至於開槍,我覺得冇人受槍傷已經算係慶幸

發新話題