27 12
發新話題

[others] 大陸野預左比人講價?咩理論?

看開點! 試過良心價700放比條友800賣出去比佢拎來向我炫耀! 一講到交收老中青都有怪獸! 二手區是個磨練EQ的好地方
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

1 個讚好! TOP

對樓主的事件,深表同情.

1 個讚好! TOP

E個世界乜人都有,就算件野唔使$送比班仆X,轉頭有乜事都可以屌X你(做乜件野有問題架)

西人特别多,洗x理佢地,留返D時間玩下玩具唔好

1 個讚好! TOP

一買一賣! 你情我願! 唔到價唔賣! 對住班賤人狗西! 無必要勞氣!

1 個讚好! TOP

呢啲事唔洗太上心既,買賣最好明碼實值,貨物實況自己睇相就得。
唔接受講價就講明「不議價」、「講價唔覆」;接受講價就講明「請帶價PM」、「價合即成」。

1 個讚好! TOP

講價唔係問題, 不過好聲氣少少
有D友咩都唔講, 你放$1000佢地直接打$500
我講常唔會覆佢地, 真係X佢都費X事
今晚打老虎

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 媽屎 於 21-8-2018 16:30 發表
同意, 真係X佢都費X事, 回佢即係降低自已level
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 bennytsang16 於 21-8-2018 14:45 發表
呢啲事唔洗太上心既,買賣最好明碼實值,貨物實況自己睇相就得。
唔接受講價就講明「不議價」、「講價唔覆」;接受講價就講明「請帶價PM」、「價合即成」。
經驗話我知 好多人一係對眼有問題 一係個腦有問題
寫明唔議都仲講價

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 媽屎 於 21-8-2018 16:30 發表
引用:
原帖由 2slow 於 21-8-2018 16:49 發表

同意, 真係X佢都費X事, 回佢即係降低自已level
我個人火氣大,以前重火,可能已經鬧左人,我都知係我死穴,不過我成日覺得你尊重人人尊重你,可惜個社會唔係咁

講價係你情我願既, 但就自己標準黎講覺得講價唔應該超過7折,賣方肯平太多我都唔敢買;一開口就半價一折果班, 簡直浪費自己打字同人地睇既時間,有心買就唔好咁少家啦,比得呢d 價出黎根本唔係想要支野,只係純綷貪小便宜

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 tonyecl 於 21-8-2018 22:44 發表
講價係你情我願既, 但就自己標準黎講覺得講價唔應該超過7折,賣方肯平太多我都唔敢買;一開口就半價一折果班, 簡直浪費自己打字同人地睇既時間,有心買就唔好咁少家啦,比得呢d 價出黎根本唔係想要支野,只係純綷貪 ...
老實講,我覺得你要講價OK,態度好合理既,冇人會話你,最多係講返不議咁
一開聲就斬一半,重要整句大陸野預左架啦,咁我真係免費送比學生仔玩都唔益你

老實講, 講下價其實ok但唔好一黎要人地定價再折好多折咁多比你,因大部份賣家係蝕讓多過黎賺錢
想人地折好多例如一萬平3~4千其實已經算唔禮貌似收買佬揾著數,只會比人白眼同已讀不回自己冇癮
個人經驗2千以上想人地平一百,3~4千平2百如此類推應該係普遍賣家容易接受,只要有禮貌就得賣家相信ok ,
其實講價性質上本身係想平少少買件貨心理上抵玩d, 去到要求人地折好多想執平野個心態已經唔好
覺得人地放得貴但又想要最好方法等佢件野自然降到心目中既價先買就搞掂(不過啱價到時多人pm又未必比你爭到自己諗 ), 賣方定佢售價有佢原因,如唔係炒價但又唔啱價唔考慮又得唔洗煩
啱價自然有人買/正貨自然唔覺貴 永遠二手交易道理

1 個讚好! TOP

27 12
發新話題