發新話題

土地問題

家庭團聚受《公民權利和政治權國際公約》婚姻自由和家庭團聚權利保障, 就算甘晚革命聴朝港獨, 叫停現時政策, 後果只會係可以入黎既人會更加多.

公司IT 部門有個中國人, 住深圳, 專業能力不容置疑, 早前佢份短期合約期滿, 公司出到極高價佢都唔肯長駐香港.
ie. 申請單程證想入黎香港既人, 未必係香港增值所需要既人材.
但香港同時缺乏基層勞動力, 呢個階層差不多由單程證新移民承擔起.

每件事都有利弊, 輸打贏要即係冇認真考慮過前因後果.

引用:
原帖由 nathan852 於 5-9-2018 17:18 發表

大灣區團聚咪得 一定要香港團聚?
過去30年中港婚姻長久佔本港婚姻35%以上, 我地可能要問好多真.香港人點解唔去大灣區團聚.

引用:
原帖由 rho837 於 5-9-2018 18:06 發表

"... 呢個階層差不多由單程證新移民承擔起. ..." 上星期上惠州廠! 當地勞工以買小見小都要請外省勞工! 而家要出汗既工冇人做! 夠膽講句香港班單飛大部分唔做或冇必要做! 而家香港同大陸一樣難請勞工!
商業大廈廁所一日冇人洗簡直即刻變身恐怖災難電影背景

[quote]原帖由 rho837 於 5-9-2018 18:18 發表

大陸啲野! 冇耐之前講前海發展吹到巴X閉, 而家冇哂影! 成個地方只見有大棟大

引用:
原帖由 rho837 於 5-9-2018 18:18 發表

大陸啲野! 冇耐之前講前海發展吹到巴X閉,  ...
上星期經深圳機場返黎, 每次見到棟 "世茂" 都忍唔到笑..

引用:
原帖由 kornhill401 於 6-9-2018 11:22 發表
正苦的土地政策,決策果班友,真係唔知佢點諗. Thx for sharing.
將"政府"兩個字,
改成 "香港地產發展有限公司" + "香港銀行金融發展有限公司"
就唔太難明.
經濟數據係政府既業績, 全世界都會用黎分析, 而民怨(只)係一種聲音, 未崩潰前响增長數據係唔會直接反映出來的.

發新話題