發新話題

新人想買Glock

小弟想搭單請教一下的

想砌一支重度使用下場槍,內外觀都會改,性能優先,外觀係 17 22 差少少 marking 都冇所謂,budget 暫時預 2k 鬆 d。同埋小弟係零 DIY 能力,只識裝裝砌砌,所以零件直上最重要 XD

1. 首先小弟應該拎 17 定 22 做底好?只見過有師兄提過 22 有少量 upgrade 同彈匣唔共用,但如如上下身都改,其實係咪冇分別?

2, 見到吉打有套 G17 slide 連 frame 既 full kit 2018 ver 用唔用得過?
我見千頭又跟埋鋼 barrel spring guide 咁好似幾抵玩,或者仲有冇更好既砌法?

3. 我而加果支內件係換左強 hammer 同 recoil spring, pdi 膠 + 管,會唔會有最好既選擇可用?

4. 係咪用返原裝匣最好?prowon 太貴暫不考慮

非常多問題,先謝謝各位指教

引用:
原帖由 olw0978 於 3-10-2018 10:00 發表
小弟嘗試回覆師兄部份問題:

1. 22 的彈匣主要是左右都有缺口,所以 22 可以裝成左右手都能退匣,其他沒區別。如果只用右邊退匣,根本沒有分別,跟 17 匣完全通用。

2. 不詳,sorry.

3. 我只換楓葉 Crazy j ...
謝謝師兄指教,咁我買返隻 WE 匣返黎試下先

但其實聽唔少師兄講 Glock 天生唔夠準,其實係咩原因?
一曰內外管都會郁,但其實我手上支 HiCapa 都係會郁,唔太明點解會唔準

利申,冇確實試過 20m 集彈,下次試下

引用:
原帖由 olw0978 於 3-10-2018 17:33 發表
我提到的活動自由度主要就是內外管的活動,而內外管的活動範圍是取決於它們的先天構造,最大的問題是哭泣座的固定方法,令它們的自由活動幅度及擺動方式造成射擊精準確度上有差異。

不錯,Hicap 都會郁,但頂多是 ...
感謝師兄詳細解釋,經師兄指點下我惗我要再考慮一下夠竟砌 glock 好定 m&p9 好 tim.
雖然準度都好重要,但砌 glock 相對 m&p9 平好多... 真係要再度度先...
師兄主力用邊支?

引用:
原帖由 olw0978 於 3-10-2018 23:08 發表
M&P9

就馬記而言,M&P9 其實只係一把現代化的 Glock,火控原理跟 Glock 一脈相承,哭泣座固定方式也差不多,可以說 Glock 的缺點,包括活動自由度大引起的射擊精準度不良與及火控零件不耐磨等問題一拼也遺 ...
再次多謝師兄指教∼

實不相暪,小弟支槍係用黎打 IPSC Production 的,以 rules 黎講其實得 Glock 同 M&P9 簡 (器材重視計),Hi-Capa 直頭唔用得,所以大概只能 2 擇其 1。Glock 17 基本上係冇得簡中既不二之選;19 未知改變大唔大,一時三刻又未有補品;M&P9 叫做近年後起之秀,但會中好似冇乜人用比唔到評價。所以暫時都係再搜集一下資料先,軍費有限,轉手勢又要識應,實在有 D 3 心 2 意也

成日選擇困難既人上

Hi-capa 冇真槍,所以不在 ipsc production (of real steel) list

引用:
原帖由 olw0978 於 4-10-2018 01:22 發表
STI/SVI 出o既唔係真槍咩?只不過唔係執勤槍(duty gun),係比賽專用槍,一樣係真槍呀~~

剛看了一下 Production 的 gun list,的確沒有 Hicap,基本都是 duty gun,當中性能最好的應算 HK45(推薦 KWA 如無限制廠 ...
Production Division 原則上就是原廠非改裝 / 競技用真槍,而且 Airsoft 黎講外觀都有要求跟真槍,所以 Hi-Capa / SVI Infinity 都不在 List
但如果打 Standard / Open Division Hi-Capa 就變成了絕對既唯一
Production 另外一個衰既地方係迫人用冇外置 hammer 既槍,因為有外置 hammer 必須 decock,所以 HK45 USP P226 等變得好雞肋...
小弟專玩偏門野,係麻煩 D

引用:
原帖由 2slow 於 4-10-2018 10:30 發表

你意思係只可用"用冇外置 hammer 既槍" ??
真的??
不是 "只可以用" 冇外置 hammer 既槍~ 而是用冇外置 hammer 既槍有非常大優勢。
因為有外置 hammer 既槍在 load and make ready 時必須 decock 做 double action 狀態,變相第一槍會輸蝕好多 (高手另計~)
這例是 production 特有
其實仲有例話 SAO 槍唔用得,但 Glock 又喺 list... 總之阿爺話玩得就玩得唔好問點解~ XDD

轉自官網:
http://www.ipsc.org/rules/divlistP.php
Handguns with external hammers must be fully decocked. (see Rule 8.1.2.5) at the start signal. First shot attempted must be double action.

引用:
原帖由 RCOOH 於 4-10-2018 10:18 發表
Glock換左gun modify個改進型鋼中身後基本上條內管郁都唔郁,係比較揀外管而且要執,加埋C朗條野加厚左個底而且平滑貼服,咬實個hop up唔比佢搖。

要執準支Glock,功夫野會比較多,HI CAP傾向plug and play。
已找到! 謝師兄資料
GM 中身都幾貴,但如果一套過 GM Frame + 中身 + Slide 應該會 fit D?
另外其實 C 朗條野係乜黎?

回覆 40# 的帖子

其實係有少少怪 ga, 不過例就跟真槍
好似 Px4 咁,喺 list 的,但我用馬記 Px4 decock:拉住 hammer > 扣雞 > 慢慢放 hammer 係會照射 (走火?) 的...
玩具根本冇呢個 function,變相喺 list 都用唔到...
不過係我玩既野小眾 D, 10 個 9 個半都打 Stardand / Open,唔洗煩咁多野

引用:
原帖由 no-name 於 4-10-2018 11:23 發表
其實係有少少怪 ga, 不過例就跟真槍
好似 Px4 咁,喺 list 的,但我用馬記 Px4 decock:拉住 hammer > 扣雞 > 慢慢放 hammer 係會照射 (走火?) 的...
玩具根本冇呢個 function,變相喺 list 都用唔到. ...
Sorry 我報流料... 睇返片原來 TM 支 Px4 剔 Safety 就可以 Decock...
但我果支係唔得的,可能一直都懷左而自己唔知...
另外我仲試到我支 Px4 因為 Safety On 唔識 Decock,再拉 Slide 係會 hammer down 的... 嚇死寶寶了

引用:
原帖由 新手一隻 於 5-10-2018 17:42 發表

試下用手向下壓著後sight前面再轉safety。

有時會因為條滑架太鬆,safety按唔低decocker,反而將條滑架掙起咗。
係滑架被掙起的情況下再拉滑架,滑架回程的時候safety可能可以剛剛好撞低decocker,於是支 ...
新手兄好野 wo! Exactly 係咁樣樣!
我自己一直唔知有 decock 所以一直冇為意 tim

發新話題