發新話題

攞景定贈慶呀?

一個加拿大籍人,俾加拿大警察拉咗,又有問題?

以下節錄自維基百科:

「根據《國籍法》第9條至第10條的規定,以下人不具有中國國籍:

“       
定居外國的中國公民,自願加入或取得外國國籍的;
具有下列條件之一的,申請退出中國國籍獲得批准的中國公民:
外國人的近親屬;
定居在外國的;
有其它正當理由。

根據上述規定,喪失中國國籍的方式有兩種: (1)自動喪失:定居國外,並且取得外國國籍; (2)主動退出:申請退出中國國籍獲得批准。」
而大陸本身並不承認雙重國籍,以「國籍法」詮釋,佢根本係一個加拿大人。
最重要係,大陸外交部慿甚麼要加拿大放人?
引用:
原帖由 JBL 於 8-12-2018 14:26 發表

?_nc_cat=102&efg=eyJpIjoidCJ9&_nc_ht=scontent.fhkg5-1.fna&oh=44d5ae51bd17085480a ...
究竟世界上還有神嗎?

護照失效就唔係加拿大籍?咁人哋本護照失效,但有永久居留權,咁即係點呢?
事實上孟晚舟本身有七本護照,佢唔續並不代表佢放棄咗加籍。如果要放棄,老早就連永久居留權都冇埋。
J兄,我覺得你有必要清楚國籍同護照的關係先。
引用:
原帖由 JBL 於 8-12-2018 19:27 發表

佢既加拿大護照早就失效,被拉時係持香港護照,加拿大自已講既。
究竟世界上還有神嗎?

銅鑼灣書店事件,你唔係睇唔到㗎?
「首先佢係中國人」呢句你冇理由未聽過㗎?
引用:
原帖由 JBL 於 8-12-2018 19:41 發表

如果你既羅緝係成立既話,咁係咪以後中國政府拉所有中國籍既人(包括香港人)都無問題呀?
究竟世界上還有神嗎?

亦不對,只係硬膠部鍾意將個籠門搬嚟搬去啫。
引用:
原帖由 JBL 於 8-12-2018 19:47 發表

所以即係無問題?
究竟世界上還有神嗎?

真相大白

日本政府將華為電脳拆開,發現有不明物體,毎72小時將data訊息傳送去強國。華為豪無疑問係間諜組織,必須排除。
菅官房長官表示:  日本也要將中國通信機器華為& ZTE排除。美國已經拒絕與使用該兩公司電腦産品通信。因此日本亦會相應跟隨。
另一方面,SoftBank 擁有華為基地局,或將會被排除。
究竟世界上還有神嗎?

又想請教吓乜嘢叫「蘆溝橋事變新聞」呢?
有時我明白你會一廂情願咁諗啫,但一個國家元首唔會想同外國搞「情報放題」啩。
引用:
原帖由 JBL 於 9-12-2018 15:30 發表

哈哈,如果數兄你呢單盧溝橋事變新聞係真既話咁法國佬就真係笨七囉,引狼入室喎

法國和美國唱反調:支持華為!
法國經濟與財政部長勒梅爾7日在巴黎舉行的新聞發布會上表示,對法國來說, ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 zeta 於 9-12-2018 18:56 發表

法佬唔蠢的

究竟世界上還有神嗎?

請問J兄你而家係咪用言語挑釁我?還是你想破壞我同你當初的協定?
引用:
原帖由 JBL 於 9-12-2018 20:56 發表

蘆溝橋事變新聞就係無圖無真相,你日本話拆散個電腦發現左個核裝置想炸日本都得嫁喇,件間碟裝置既相呢?拎出黎同中方對質嘛!得把死人口講
咁講我尋日買佐支馬記226爆散夠發現有微型鏡頭偷睇我沖涼每隔72小時就傳 ...
究竟世界上還有神嗎?

海牙國際法庭夠判中國在南海冇主權,咁你又唔出聲嘅?
引用:
原帖由 JBL 於 10-12-2018 14:47 發表

你覺得左膠好笑,我覺得右膠隨時出等二個希特拉,到時你同我都笑唔出烏。

海牙國際刑事法庭亦已宣判美國對伊朗的製裁違反國際法。 由始至今, 制裁伊朗係尾國單方面決定, 聯合國, 世界各國(除少數尾國跟尾狗)都唔 ...
究竟世界上還有神嗎?

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 5%E6%B3%95%E5%BA%AD
你真係認為冇法律約束力㗎?駛唔駛睇埋英文版?定你覺得「聯合國海洋法公約」已經成為「歷史文件」?
引用:
原帖由 JBL 於 10-12-2018 17:40 發表

兩個吾同法庭喎,上次個係民間私人公司成立,比錢就入得紙,今次個係國際公認認可喎,不如你搞清楚兩者既分别先喇好無?
究竟世界上還有神嗎?

其實J兄,係你#59的回覆激親我啫。算啦。
引用:
原帖由 JBL 於 10-12-2018 18:11 發表
數兄,其實你同我都係一名死老百姓,無論你肴赢定我肴赢都無法左右局勢既發展,你有你繼續支持美帝,我有我繼績支持我祖国,肴落去絕對無意思,亦改變唔到你同我既政治立場,不如留返啖氣暖下肚無 ...
究竟世界上還有神嗎?

算啦⋯⋯
引用:
原帖由 JBL 於 10-12-2018 19:44 發表

sorry囉,咪嬲我喇,死佬.....
究竟世界上還有神嗎?

發新話題