發新話題

慘,以後冇腸仔食

慘,以後冇腸仔食

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... 8%E4%BB%94%E9%A3%9F
Zacky Farm破產,以後再冇廚師腸仔賣.....
究竟世界上還有神嗎?

至憎台灣腸,甜到唔知點。燒烤一定係廚師腸!
引用:
原帖由 Hamlet 於 26-11-2018 01:32 發表

大陸市場基本上俾d甜到死既台式香腸(個人好憎食尼種)或者包住膠膜既“火腿腸”(粉多過肉)占領佐絕大部份市場,其次就係東北一帶當年俄國人傳入既俄式香腸,類似廚師雞肉腸尼種口感既腸仔唔覺仲有邊間厰 ...
究竟世界上還有神嗎?

俄腸哪裡有售呢?似乎好正!
引用:
原帖由 Hamlet 於 26-11-2018 12:49 發表

台灣腸睇落似廣東臘腸未風乾o甘,味道甜得好古怪,我食一啖就唔想再食,佢o係大陸興起真係莫名其妙。俄國式紅腸有人覺得煙燻味同蒜頭味太大,不過我幾buy
究竟世界上還有神嗎?

即係大陸造,豬瘟喎!
引用:
原帖由 Hamlet 於 26-11-2018 14:11 發表

幫襯馬雲 逃佬網 秋林里道斯 號稱光緒年就由俄國人喺哈爾濱創立既牌子
究竟世界上還有神嗎?

唔L係啩⋯⋯
引用:
原帖由 pbay 於 27-11-2018 15:29 發表

依家食物多左好多化學野, 植物改基因, 動物打激素, 抗生素, 大量生產, 長期雪藏...
魷魚用化學劑發大, 內臟要做下漂白...
唔見得平左, 一食落去仲有陣化學味

點心, 腸粉以前係手工即製, 依家由大陸工 ...
究竟世界上還有神嗎?

煎釀三寶啲魚蛋落大量胡椒粉去腥,原因係啲魚唔新鮮臭臭哋。
引用:
原帖由 pbay 於 27-11-2018 15:18 發表

唉, 都係架,
聽D老人家講, 以前食雞有雞味, 食魚有魚味, 唔洗好多調味料已經好好食.
點會下下又麻辣又咖哩又咸又多香料, 根本材料唔新鮮唔靚先要整色整水.
究竟世界上還有神嗎?

你去「壞旺角」度食碗足料艇仔粥好過喇。
引用:
原帖由 kornhill401 於 27-11-2018 11:36 發表
話時話,我都覺得現在有D食物,真係無我細細個果陣時好食,
例如'炸兩,艇仔粥.現在的'炸兩'是預先做好,放在?保溫.
艇仔粥,無以前咁多料.
究竟世界上還有神嗎?

究竟世界上還有神嗎?

發新話題