發新話題

[認真] 警方又擾民 - 私人地方搜到氣槍即刻以重罪拉人

引用:
原帖由 RCOOH 於 2-1-2019 14:19 發表

塗都睇時間同地方丫......

好人好姐得鬼閒去金鐘塗牆咩.......
塗乜鬼鴉.....粉筆字之麻...
捉大奸大惡又唔見咁用力

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 2-1-2019 21:42 發表

塗鴉根本係罪行。香港法例第228章第4(19)條。可處罰款$500或監禁3個月
http://www.hklii.hk/chi/hk/legis/ord/228/s4.html
//(19)在任何公眾地方之內或附近,以雕刻或其他方式,將任何字母、字樣、數字或圖案標記在任何石頭或路塹上,以致其外觀受損;

睇字面, 要致其外觀受損先算塗鴉.... 俗語有話"當粉筆字抹左去", 粉筆用水一沖就甩, 真係會令石屎牆受損?
再講, 拉粉筆字都要出動O記, 我覺得都幾大材小用.

引用:
原帖由 gtoray 於 3-1-2019 10:41 發表
"外觀"受損
不同於物理性受損
條文都提到用硬物雕刻, 明顯重點在於"物理受損"
用水一沖就甩可唔可以叫受損, 我諗有得拗的.

既無物理損害, 單講美唔美觀的話, 鬼畫符, 寫粗口, 淋紅油肯定係負面影響,
但如果畫完幅牆美觀左, 呢d恐怕又未必算係塗鴉.

其實呢條例灰色地帶好闊下.

近年都好多畫家去中上環後巷畫壁畫,
令唔少普通後巷變左打卡熱點, 當然有D係問准左業主, 有D係無.
私人物業雙方同意, 當然無問題.

問題係有D畫埋落地, 畫埋公用欄杆, 按上面邏輯, 係咪應該O記都要去査一査呢 ?  

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 4-1-2019 00:36 發表
引用:
//再講, 拉粉筆字都要出動O記, 我覺得都幾大材小用
會有問題嗎?質疑是甚麼?
無問題, 出SDU去拉小販都得架. 俾人笑之麻.

引用:
原帖由 RCOOH 於 4-1-2019 10:29 發表
又比人起底啦,其貌不揚而其心很黃很暴力丫!

之前有講毒土彈,而家玩到黃色真鎗,再亂落去,陣間香港變疆、藏隔離區,台灣行一國兩制就知錯。之前佔中已經有三個師戒備,一旦失控直接武力鎮壓,班"漣"漪盪"漾"仲 ...
亂源係掌權果個唔守信用麻
按承諾推真普選咪唔會亂law,
三個師可以解甲歸田, 警民關係都唔會搞到今日咁....

引用:
原帖由 Dave 於 4-1-2019 11:05 發表

英國佬脫歐之前都覺得脫歐之後英國會飛黃騰達的,
民主就是少數精英加一大班傻仔一起決定一件事,而他們的發言權是一樣的。
總有人認為民主是靈丹妙藥普世價值,卻不知所有規則都有利弊。
如果所謂「真普選」 ...
我個人覺得啦, 有真普選基本上已經無乜藉口搞港獨.
港獨係因為一國兩制承諾破產而衍生.

唔可以淨係執住個結果去鬧, 唔追咎返個源頭.

引用:
原帖由 RCOOH 於 4-1-2019 11:36 發表
西九補選燒億幾,真普選容乜易每五年燒條高鐵?大白象wo!

總之果句,再玩大佢既,可能師兄們有生之年都會見到"香港市"、"香港经济特区",然後累街坊既遠走高飛,普通市民硬食大膠鑊,班子換血,你我冇癮,再大劑既,香港變柏林圍牆,到時大家攬炒。
補選係政府DQ造成, 億幾已經唔係錢,
元朗一條行人天橋都17億, 一條高鐵800億, 一條三跑1200億, 遲下大嶼山填海又幾千億
權力無制衡就係咁.

根本普通市民一路硬食緊, 攬唔攬炒無乜分別

引用:
原帖由 Dave 於 4-1-2019 12:24 發表

但考慮下如果當時的條款是批了,即係「反對一個中國」者都可以入閘,屎忽撞屁又比佢夠票當選,
真係坐等解放軍入境了。
想攪獨立反對中國管治的的人從來都有,不關普不普選事。
何況當時占中的口號主要有三個 ...
中國從來都唔止一個, 中華人民共和國, 中華民國, 客觀事實如此, 唔明講事實有乜問題.
解放軍97年已經入左境. 佔鐘隔離就係軍營, 要出坦克一早出左.

訂基本法果陣已經講左港人治港, 佢理得乜野政治思想既港人治港, 呢個係港人自由去選擇, 關佢鬼事.
只要按合約精神去管香港, 有規有矩, 權力有制衡, 港獨就唔會有市場.

但當承諾左唔執行, 反而人地諗乜講乜都要管, 自然有反彈.
要怪就怪源頭, 唔好怪個反彈.

引用:
原帖由 Dave 於 4-1-2019 12:40 發表

補選係政府DQ造成, <-- 而DQ 是由議員玩野玩過火造成的,不鬧人反而鬧消防員出動浪費公帑。

撥款是經投票決議的,投票者是獲得市民投票支持並獲得代言權的尊貴議員作出的,( 順帶一題,三跑有泛民是投讚成票撥款 )
唔覺有咩咁過火, 鍾國斌丘騰華咪又講埋同一番話, 講事實姐.
選民選佢入去就係要講呢D架啦, 講完又唔會無左忽肉, 咪由佢講到夠law,
如果香港正正常常有言論自由, 佢地係唔會做到主流, 但若佢地講下都受打壓, 反而令更多人同情支持.

況且議員係民主產生, 個政府唔係民選, 根本無權DQ議員.

泛民根本成班賣港賊.

引用:
原帖由 RCOOH 於 4-1-2019 13:02 發表
師兄,條高鐵我都係承辦商之一既員工,港鐵班大型垃圾先係導致超支既元兇,唔好乜都鬧政府。

幾分鐘、幾亳子料既工程 (插條電話線,yeah) 拖到變三星期另加千五蚊牌費,計埋人力虛耗,用最低工資計都成2千蚊。高鐵 ...
港鐵咪即係政府, 一丘之貉姐.

引用:
原帖由 Dave 於 4-1-2019 12:57 發表

在下只知一個中國,一個未收回的台灣島。中華民國算國家? 美國佬都不敢認,香港人就少充英雄了。

香港亂像或者可怪一下十年前政治冷感,十年後政治熱血的香港人,衝動是夠了,判斷是非的能力尚有待發展。 ...
一國 ?
咁中共去台灣島收稅未 ?
香港人仲未有得去中共國參軍同做公務員, 逃寶全國包郵(港台除外), 打電話返大陸仲係IDD, 大陸去香港航班仲係國外線,
點一國法.

引用:
原帖由 kornhill401 於 9-1-2019 14:05 發表
美國選左'當奴'出尼仲過引,攪到全球經濟向下滑.
美國升咪得law

發新話題