19 12
發新話題

[Tanaka] 飛馬系統一問

飛馬系統一問

想請問Tanaka既colt detective special目前為止是否只生產個舊飛馬系統?
謝謝

好耐之前,都有彈殼版,但現在我覺得好似係.

請問新、舊飛馬系統有甚麼不同?

新飛馬冇乜力水

我覺得日本原廠出的玩具槍,都係無乜力水.

引用:
原帖由 kornhill401 於 14-2-2019 12:52 發表
我覺得日本原廠出的玩具槍,都係無乜力水.
人地日本法例規定 0.98J以下,你想有幾好力

引用:
原帖由 c6250 於 13-2-2019 21:39 發表
請問新、舊飛馬系統有甚麼不同?
飛馬系統就無咩改過,主要係新既出氣口直徑改細左(唔太清楚由幾時開始

第一帖的問法以為是飛馬系統除大口改細口外另再有新改動。

如此說來,T記的DS分别有出過新和舊飛馬系統。
我試過把新系統的DS改回大出氣口。

後果:
由差氣一次打16發變成打12發。
每一槍打出來都很大「煙」,氣化不足。
準繩度下降,5米原本分佈信用卡大小變成C D盒面大小。

引用:
原帖由 c6250 於 14-2-2019 22:52 發表

後果:
每一槍打出來都很大 ...
其實原本唔改大個出氣口, 已經有氣化問題, 多打幾發已經有白煙,
原裝唔搞應該唔止打16發咁少,  我入一次氣,最少也打到2X-3X發

引用:
原帖由 c6250 於 14-2-2019 22:52 發表

後果:
每一槍打出來都很大 ...
打唔夠廿發真係有問題, 我支m36用top gas差滿有煙都打到近三十發

回覆 10# 的帖子

用到top gas?

引用:
原帖由 cky0311 於 15-2-2019 06:46 發表
用到top gas?
我就照用TOP GAS,因為佢個GAS TANK結構唔係弱的。
同埋佢個設計可以用到硬彈弓, 唔會似馬老仙左輪咁因為彈弓唔夠硬打唔到TOG GAS的問題。
每次玩完唔好留GAS在個輪入面。

回覆 12# 的帖子

即係用dry fire 放氣?

就咁好似用姆指放HAMMER 0甘, 不過係HAMMER放到原位後, 依然扣實板機, 同時慢慢把HAMMER向前壓

引用:
原帖由 laukw123 於 15-2-2019 10:02 發表

我就照用TOP GAS,因為佢個GAS TANK結構唔係弱的。
同埋佢個設計可以用到硬彈弓, 唔會似馬老仙左輪咁因為彈弓唔夠硬打唔到TOG GAS的問題。
每次玩完唔好留GAS在個輪入面。
長知識了. Thx for sharing.

19 12
發新話題