發新話題

在香港如何可以合法玩實彈射擊?合法擁有的真槍的閹槍又有什麼特別?

引用:
原帖由 screwupman2022 於 31-3-2019 10:46 PM 發表
攀山又涉水,咁樣玩燒槍先至爽皮...在紐西蘭
佢用 VZ-58 打 7.62x39 (AK-47 rounds)...
target distances are 25-370 yards (離靶最遠370碼/338米)
https://youtu.be/jpMUP9YHJ10
當然如果香港可以有戶外地方可以好似咁或似美國內華達州咁燒槍就正。不過大家都知道這是Bull Ho Lung 的

In Vancouver area, there are also quite a few shooting ranges but most of them do not rent you any gun. I usually go to DVC at Port Coquitlam to “trigger happy” when I stay in my second home in Vancouver. They have guns to rent though price of ammo is high compare to what you can buy outside. Gun shops are also easy to find in Vancouver areas. Last time I shoot Type 97, AK47 & DE .50 there, plus shot gun and normal 1911 style arms.

引用:
原帖由 PMX 於 7-4-2019 03:21 AM 發表
PSIR2 兄,我反而想知道在香港擁有 deact ,是否仍需要數年續一次牌?因為朋友告知,牌要定期續,亦會隨時接到通知要上門檢查,不想因為個人興趣而要打擾家人
基本上同實彈槍牌一樣每年續一次牌,不過閹牌正式叫Exemption Permit豁免許可證咁上下,比槍牌易取得多。另外正常一般在近續牌日子前一兩個月會去存放地點即係你屋企,檢查槍械是否仍然存在,例行公事,正常情況下,亦會預先約定你時間不會失驚無神上來。一般上來的警務人員都會有禮貌的不用太擔心。(因你不是犯了法)

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 7-4-2019 10:06 PM 發表

有槍牌,真鐵(包括閹槍)可以存放響屋企,一般會要求鋼櫃上鎖,擁有權牌照上有註明存放地點。Licence for Possession擁有權牌照每年都要續,閹槍的Exempt Permit就兩至三年續一次。一般做法,到期之前的「四個月 ...
剛想起我第一支閹槍已經是N年前用Exemption permit 申請,之後個人槍牌就包括了閹槍,所以也不肯定閹牌是否一年定二年續一次。題外話,即使你是警務人員,除了配槍外,管有任何其他真槍閹槍也是要申請牌照的,到耿記們上門Check 牌時,他們問你做什麼職業是時,你說就和你們一樣吧,他們就會很高興及很有趣地同你係咁吹水,不過我唔建議你話比佢哋聽你係咩Ranking, 否則你咁高級(擦定你鞋先)他們會可能有些尷尬
試過有些上到來,雖然是警務人員,但他們未見過或未用過某些香港警察部用的槍械,例如MP5, G17等的時候,亦很高興的把玩一番,試過更有一位時沙,見到我的Model 10時,更情不自禁,拔出他的M10出來同我的比較一番,我見他這麼有興趣,亦不潑他冷水,沒有提他隨便抜槍是不對的,如果我port 佢,佢就大鑊,當然我不會這樣做啦。

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 7-4-2019 10:25 PM 發表

現時警方已經禁止喺靶場或經營商以外的處所,例如屋企,存放彈藥。
至於運送。持牌槍枝一般情況下必須按牌照條件,存放喺牌照處所,否則違反「火器及彈藥條例」關於槍牌條件的規定,除非有合理解釋 ...
以我記憶是,假如持牌人需要離開香港超過72小時的話就要預先通知所屬環頭。理論上出發前通知已經可以的。真實情況我稍後看看牌照便知曉。

引用:
原帖由 chrislaikw417 於 1-5-2019 02:58 AM 發表
請教下要點先可以申領到槍牌?
基本上首先要入到合法槍會,恆常的練習大概一年左右,由槍會推薦便可以去考。

引用:
原帖由 mkmonkey 於 1-5-2019 04:26 PM 發表
相較每年比咁多錢,似乎去外地玩更經濟。

唔知呢度有無外地燒槍既整合 Post 呢?我見好多師兄都有出過 Post 講外國,例如泰國、捷克等,但資源好似比較分散。
到外面要小心選擇,不是所有地方都是那麼注重安全的。香港相比安全很多,因為行會員制,不是隨隨便便可以入去射擊的。會員都受過安全訓練,大家玩得比較安心。

其實觀塘槍會槍款算多了,你們想的牌子,包括H&K 如USP, Berretta 例如92F都基本上有,問題是價錢相對貴,門檻亦高。
另外大山上那一個的確要$150,000入會,但日後消費就平好多,9mm好像四個半一粒,另外你可以在外邊買子彈入去打,亦都可以在外面買槍申請入去。在外面,香港的店舖買槍其實同外國買價錢相距不遠,印象中Glock 17全新 $6000-7000。其實仲有一個叫防衛軍槍會,他們的價錢應該是最平的,但入會亦是最難,大概只給予自己友的子弟入會,外面的人要入極其困難,而且射擊時間亦是限時限刻,但你可以打到7.62口徑步槍。

引用:
原帖由 laukw123 於 2-5-2019 01:03 PM 發表

係咪九華徑返生?  上年年中好似已經講過會有機會, 可否PM詳情 謝謝
我沒有聽到個喎,有冇師兄知道現實是怎樣?如果一個比較平易近人丶貼地的槍會,那的確是好事。

引用:
原帖由 laukw123 於 3-5-2019 09:43 AM 發表

我見你係開POST果度講"唔駛怕,假如你已是成年人但未夠28歲,你發達了!遲啲話你聽有咩計仔。"
我以為你知道內情...

因為上年年中,有新聞講過九華徑有機會返生
LINK: http://www.mingpaocanada.com/van ...
明白。真實係某個會有policy, 未夠28 可以用Junior member 身分入會,平到笑。不過是否易入就

引用:
原帖由 laukw123 於 3-5-2019 07:41 PM 發表

師兄言下之意即係叫大家唔洗諗啦⋯ 大家想燒槍平平地得返東南亞
𧫴供大家參考一下:
觀塘會為了避免會員隨意帶非會員入內,免入會費射擊,以我理解規定了非會員(一生中),正常情況下只可以用非會員身份進入射擊場兩次。每次均需要支付靶場費用(大埸$500?),子彈費用,以及槍械教官費用($???),反而槍是免費的。大山會方便,似乎冇此限制,子彈亦比觀塘會平超過一半以上,以我記憶所及,非會員要有會員帶著,支付靶場費(有限錢),子彈費,以及租槍費(一百蚊一支?),槍械教官似乎是免費的。咁樣.咁樣...你懂的。

希望在人間...
有機會的話我帶你去看一下閹槍店,你就會有Chance

引用:
原帖由 laukw123 於 3-5-2019 11:04 PM 發表

真?  係咁就真係多謝師兄了。
我記得幾年前, 唔記得呢度定係 WARGAME友果邊,
有師兄都搞過實彈射擊體驗,但果時我咁岩唔得閒去...眼白白睇住個名額爆...
之後都無人搞過類似的活動了,好可惜
印象中十年八年前我响Wargameyau 攪過一次去觀塘會。之後又帶了幾個朋友仔去閹槍店,他們都忍不住中了招。我估那邊是附近區域唯一一間可以給我們親手摸摸未閹的Full Auto or Select fire 槍槍

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-5-2019 01:13 AM 發表

即係間閹槍店入面有未閹既槍?
對,因為入口時未閹 ,你俾咗錢先本地閹,像街市買游水魚咁,俾了錢先劏。當然還有一些熱門型號會有已經閹了的存貨。

我見過類似Mini Gun 6 管槍,夠不夠呀?不過老闆說價錢是天文數字,Glock 17 我估計$7000/8000 全新計。之前Browning HP 舊的$4500/5000, 舊的Remington M870 好像$3500/4000?
太貴的就不值得閹咗佢,曝臉天物呀

發新話題