24 12
發新話題

[Marui] 想買多一枝EBB

想買多一枝EBB

小弟最近已經購買了一枝Umarex HK 416 GBB,如果再買Marui MK18 Mod 1 EBB 會否不合適或重疊?或是有其它選擇?謝謝🙏

附件

30-4-2019 11:18

鐘意就買啦
我自己都有五枝GHK AK
更何況你個枝416係GBB,Mk18係EBB
兩個系統,兩個玩法
買啦!

引用:
原帖由 pmcoperator 於 30-4-2019 11:22 發表
鐘意就買啦
我自己都有五枝GHK AK
更何況你個枝416係GBB,Mk18係EBB
兩個系統,兩個玩法
買啦!
請問師兄Marui EBB 會否有GBB 的相同的後助力?

引用:
原帖由 七點六二 於 30-4-2019 11:32 發表

之前睇佢D EBB槍影片,我覺得好似都算幾好下.

引用:
原帖由 kornhill401 於 30-4-2019 11:45 發表

之前睇佢D EBB槍影片,我覺得好似都算幾好下.
咁又真係諗得過喎...

引用:
原帖由 七點六二 於 30-4-2019 11:32 發表

用11.1V 打的話後助力相當強 ( 震 ) ,7.4 的話普通一點,比M11 GBB 強,比M4 GBB 弱,大體上是 MARUI Mp7 的級數。( 11.1 V 因為連射快,感覺更強一點 )
( 在下主要玩7.4V ,但身邊友人長期玩11.1V 又沒事沒幹,他只有一支槍,次次落場都是同一支,比較高耗損,2, 3 年打蝕一條天梯才爆一次箱 )。
次世代賣點除了震震玩味外,準度也是非常高,30 米之內射手技術好的話原裝已經可以槍槍入A4 紙 ( 人頭SIZE ),實用性優先。
改裝的話可以全用原裝料只換彈弓 ( SCAR / M4 類也可 ),
有空在下再上傳改裝教學。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 3# 的帖子

我有支次世代M4有EBB,另外都有GBB M4不過唔係馬記

EBB主觀感覺就似係電話震果D水平大力少少架咋....
GBB就好FEEL D,問心就唔多覺個力水可以同GBB匹敵

另外RE樓主
鐘意就買啦,次世代M4我都有兩支,M4A1同CQBR,除左支管長D同短D,兩者都無咩分別

引用:
原帖由 Dave 於 30-4-2019 11:58 發表

用11.1V 打的話後助力相當強 ( 震 ) ,7.4 的話普通一點。( 在下主要玩7.4V ,但身邊友人長期玩11.1V 又沒事沒幹,他只有一支槍,次次落場都是同一支,比較高耗損,2, 3 年打蝕一條天梯才爆一次箱 )。
次世代賣 ...
唔建議馬記用11.1V打,傷槍
槍街好似已經無鋪頭接次世代維修

引用:
原帖由 pmcoperator 於 30-4-2019 12:01 發表

唔建議馬記用11.1V打,傷槍
槍街好似已經無鋪頭接次世代維修
打快頻一定比慢頻傷一點,但彈弓強度夠的話沒有即時危險( 掃 ) ,
在下支SCAR 長用了三年多才蝕了條LAYLAX 梯,友人那支大概2.5 年就收工,是短命一點半點,但考慮到爽度..
11.1 V 也是值得考慮。

另外早兩星期接了朋友一支次世代,說是416 ,初時以為是黑色,一開槍袋之下呆了一下,原來是沙色416,自己都不知原來出過,
聽說是EH 執粒貨,很平。
只能說MARUI 隻沙色比市面許多沙色槍都靚仔,起碼不是金粉餅先。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

EBB 的機件損虛耗是否高於GBB?

引用:
原帖由 七點六二 於 30-4-2019 12:43 發表
EBB 的機件損虛耗是否高於GBB?
在下那一柄次世代SCAR ,改了1.2J 力後打7.4 V ,射擊次世最少有4~5 萬發,天梯才開始損傷,
換了天梯160 元,又打了兩年,主要都是天梯和頂齒會損耗,其他部份基本上用到個殼老死都未爛。
之後玩下其他,近排又將手上入手已久的416D 改了力,全原裝料0.7J -> 1.3J 。管膠等等甚麼都不換,
早兩天下場實戰,感覺良好。床底還有一柄G36C CUSTOM ...有空才攪了。

在下所認識身邊真是有人長用GBB 的是一柄MARUI MWS ,在下的鐵腳A ,2015 年尾買入的第一版本,
玩了幾場甩了尾蓋,黏回去就解決,不算損壞,之後用了兩年多,期間換過一隻飛機 ( 推彈咀磨損 ),也是百幾蚊,
之後沒地方壞了。

按擊發數來說EBB 是長命D ,但GBB 也沒有很易爛的情況 ( 以MARUI 作例子的話 )。

引用:
原帖由 Dave 於 30-4-2019 14:42 發表

在下那一柄次世代SCAR ,改了1.2J 力後打7.4 V ,射擊次世最少有4~5 萬發,天梯才開始損傷,
換了天梯160 元,又打了兩年,主要都是天梯和頂齒會損耗,其他部份基本上用到個殼老死都未爛。
之後玩下其他,近排 ...
多謝師兄詳細介紹!

樓主可以考慮等馬記Mk46 EBB

引用:
原帖由 geoprotex 於 30-4-2019 16:22 發表
樓主可以考慮等馬記Mk46 EBB
唔錯...唔錯......有冇其他師兄知道幾時有貨?

即係買EBB 都不怕重複?

24 12
發新話題