發新話題

委内瑞拉反政府軍的架生

引用:
原帖由 pbay 於 2-5-2019 09:53 發表

呢枝叫咩型號? 第一次見
AR57衝鋒鎗,由AR介面改裝發射5.7亳米手鎗彈既潮鎗。

委內瑞拉根本冇可能大批採購呢d怪獸,而且AR57係美國既改kit而唔係FN原廠野,加埋個Trijicon SRS(仲貴過支鎗)。

哼哼。

5.7彈手工reload非常危險,多0.幾grain都可以炸到你殘廢,收殼重裝弊大於利,而且軍隊裝集殼袋根本講唔通,有景轟。

你要知道委內瑞拉已經國不成國,連基礎民生都出哂事,大量難民走到全世界,可能同北韓冇乜分別。一支AK103批發講緊係兩百美金有找,一支AR批發係座底650美金,潮鎗更貴,SRS零售成千蚊美金,5.7彈亦係貴野,除非軍援唔使錢,否則點用?

而且5.7彈專門針對避彈衣,對肉身威力驚人(地雞),落後國家本身避孕套都唔多,仲講避彈衣?擺明啫住俄軍甚至老解砌。

引用:
原帖由 48191 於 2-5-2019 13:49 發表
呢枝槍一開Auto,前後配重會越來越失衡,越打越難控制槍口上揚問題。
P90短,重心在後,前後Balance還勉強可以;一去到AR咁長,而前端越打越輕,個槍手只會越打越辛苦。
膠匣,再加5.7本身係非常輕而且以低後座力作賣點,影響有限過乜。

引用:
原帖由 48191 於 2-5-2019 15:14 發表
咁又奇怪,敘利亞都遠吖,咁又有俄羅斯傭兵?
代理人戰爭。

而家已經唔係大國對打既時代,係大國叫馬仔打,自己係後面輸血,比鎗炮彈藥同訓練,偶然派自己既特種部隊或者遠征軍出手放下人血。

引用:
原帖由 48191 於 2-5-2019 20:13 發表
睇下會唔會成為代理人戰爭先。
望都唔好望。

代理人戰爭打起黎就係老鼠拉龜,一打十年八年冇結果,今日美國要我坐低聽日俄國叫佢反台,人地既細路隨便死,大國賺錢賺政治影響力。

而且委內瑞拉唔係中東,中東係你老美搞事之前都係小康之國,叫做有老本可以咬一陣,但委記一早已經比小麗老屍成日嗌果d超福利搞到國家半殘廢,一打後果不堪設想。

引用:
原帖由 48191 於 3-5-2019 00:06 發表
其實高稅都係其次,起碼知道自己退休之後有機會享用到;反觀香港,我只知道唔投資就65歲領生果金,就真係只係夠買生果食...
你以為就次,個個牙痛咁聲。

加拿大薪俸稅20幾,消費稅12,份糧1/3入左庫房,歐洲國家通通重稅,樣樣計錢,超速牛肉乾罰款係計收入既百份比,瑞士唔當兵就罰錢抵役,是但一樣係香港實施,睇下生果會唔會作到1300萬人上街丫?

北歐相對與世無爭,而且國家體質夠,例如瑞士既有自然資源又有高科技,金融軍工又唔少得佢,都係高增值野,一樣波動有第樣頂上,但委記同中東一樣係石油佬,經濟根基太單一,國際油價一跌庫房即乾,再加上委記唔知乜野叫好天收埋落雨柴,順境果陣屠富濟貧,全面控制大企業,向基層係咁派錢,假民主真共產,逆境搵屁人救你。

香港?一樣,產業單一易波動,稅基收細再收細,再學小你老屍果套,唔搞大白象改養吸血鬼,香港咪話要2047,十年都死呀。

3 個讚好! TOP

要經濟穩陣,重點係創造唔係製造,做龍頭而唔係跟尾狗,唔係望天打卦靠賣資源,更加唔係玩數字泡沫。北歐就算蚊到如列支敦士登都有國際工程標準既Hilti,盧森堡烏蠅既銀行體系頂住歐盟半邊天,肥到出油,歐盟PK我都有水抽。

點解中國製造2025咁多人關照姐,一旦中國製造轉營成中國創造,帶領標準,到人地睇你面色,捉住人春袋到佢唔比錢?

南美一味就係賣野賣野賣野,割肉餵鷹,或者做d隨時可以搬走既低層加工,原料價格、需求一變你即刻化灰,委記賣油賣到80%於國家出口收入,好景果陣屠富狂派錢,油價一跌,國庫空哂,停派錢即刻民變都似,又唔敢放生大企業自治,冇錢仲要充大頭鬼,咪直哂囉。

3 個讚好! TOP

發新話題