27 12
發新話題

[認真] 唔L係啩⋯⋯

引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 11:17 發表

「只要有人養豬有人食豬, 美國大豆就算唔出口都可以用來自己養豬, 仲好賺添, 點會憂無出路.」

大豆滯銷量遠高於美國增加銷豬至中國的豬糧消耗量,應該不是很難明。
自己豆養自己豬不是問題,但杯水車薪消耗量 ...
出唔到??

中國嘅大豆消耗量同美國嘅大豆生產量 都唔係其他國家可比擬嘅
中國唔入口 美國唔出口 就算其他大豆生產國自己唔食 比晒中國 要滿足中國入口量都有難度
全世界嘅糧食產量係一個穩定的數字 冇得話因為今日中國要 就變多一倍出來 咁係呢個情況下會發生咩事?

引用:
原帖由 nathan852 於 10-5-2019 13:29 發表

https://www.msn.com/zh-hk/money/ot ...
中國嘅大豆消耗量同美國嘅大豆生產量 都唔係其他國家可比擬嘅
中國唔入口 美國唔出口 就算其他大豆生產國自己唔食 比晒中國 要滿足中國入口量都有難度
全世界嘅糧食產量係一個穩定的數字 冇得話因為今日中國要 就變多一倍出來 咁係呢個情況下會發生咩事?

引用:
原帖由 RCOOH 於 10-5-2019 13:52 發表

睇天開飯既豆農唔係華爾街d班三更窮四更富,或者可以慢慢磨,收成季節突然間落閘真係仆到直,一係放爛一係倒豆。畜牧業同豆加工製品市場總會有避險既存貨,而且歐美食肉獸本身需求都勁,學Dave兄話頭中國都唔係太 ...
豆農作反?你眼中既農業係咩樣?可能打破左你既美好幻想 作為農業現代化最強既國家之一 對唔住 美國係咁樣種豆架

年產千噸萬噸級既田 幾十人 幾百人就睇晒 加埋政府補貼 你仆直佢都未仆直 期貨買跌?有人買升先得架 話賣就賣?

引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 17:32 發表

如果「各國優質產品」真是咁高競爭力 ( 質素/價格 ),在貿易戰之前就取代MIC 了,
因為中國貨貴了才買其他國家的,不是叫「選擇」而是叫「無得選擇」

說到底市民都是要捱貴貨,完。
選擇從來都唔係重點 加關稅 局大企業係返國內用貴人工請人生產 嘔返以往用代工廠個筆利潤出來 工人有工開 加人工 買貴貨又有咩問題?
倒是以低品質加勞動密集為生既中國工廠就⋯⋯

引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 18:51 發表

從來貨物都是愈平愈有競爭力,N 兄反倒話貨物騰貴沒有問題仲可以帶動就業,實在匪夷所思。
工廠不是隨時準備好中美貿易戰等開工的,技術工人不是隨時隨地一請就有的,
當中牽涉經濟轉型,技術工人培訓等,各種 ...
關稅 配額等等既貿易政策存在既意義 從來就是透過增加進口成本 拉近差價 打壓進口貨既競爭力 從而提升國內貨物既競爭力 甚至勞動市場 正如早前的USMCA一樣
呢樣唔係咩天方夜談 匪夷所思 只係簡單再簡單不過既基本經濟學 請原諒在下未能得知閣下原來未有相關知識 係呢個情況下 我地之間既對話似乎難以不流於片面

言歸正傳 關稅只是手段 中美貿易戰重點唔係個堆依靠勞動密集型生產既貨品身上 反正能生產既國家多的是 anywhere but china 而是放在高科技產品 知識產權 敏感技術
最重要亦是中國最未有讓步既一點 以具約束力的方式達成協議 並定期審視 而且 中美係高科技產業既差距 並不是一句或成最大贏家可以胡混過去 來多次中興禁運的話

引用:
原帖由 Ben_9413 於 11-5-2019 10:05 發表

現階段政策生效, 但三/四星期後先真正對10號前離開中國國境之貨品課税...... 即係傾多三/四星期先
睇新聞係對已所有未能係10號中午抵達美國及完成通關既貨課税

引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 20:23 發表

驟眼睇師兄講既係至理,但不適用於此時此刻,
除非美國本身有做開平價生產,面對更低成本的中國貨可以用這招,提高關稅保護國內就業,
但現在是本身用開中國貨,現在中國貨貴了才發展國內生產,而且是建基於「 ...
日用品美國本身有一定廠家生產開 只係遠在太平洋彼岸既我地少接觸
而且自美國早前大減企業稅 加上部分州分對投資設廠有額外稅務優惠 成本已同中國拉近一段距離 未必多 但開始有足夠吸引力 亦吸引一定數目既廠商回流
加上侵侵大力鼓吹美國人買美國貨 限制政府部門採購 況且made in usa本身就係一個招牌 海爾有版睇
貿易唔係得一同零 呢個政策當然唔能夠要全部製造業回流 但考慮到美國經濟規模 十分一 二十分一 都已經唔係一個細數目
至於其他係中國生產有優勢既貨 加上關稅後 唔少企業加快轉向東南亞生產 亦起到逼中國埋位傾作用

世界好大 閣下口中所謂「奇特」知識乃近代經濟學百年來集結無數前人精萃既理論 以閣下與維園老人相近既論證水平 亦不難明白閣下為何難以理解如此顯淺既入門學問 也許如閣下所如 與智商有關

引用:
原帖由 RCOOH 於 10-5-2019 20:52 發表
我講得推土機就清楚美國農民點種野,幾乎全機械化,噴農藥可以用私人飛機,趕雀仔用下無人機又得。

問題係用手種用機種都好,農民要既係貨及時出得去,出唔到就講乜都多餘,而且機械種唔等於無敵,唔種豆改種第樣 ...
一樣大豆 一樣栗米 都係戰略儲糧既一種 補貼 政策補助一向都唔少 否則美國豆又何解會咁平

「況且唔係得美國醒,其餘三大豆王一樣可以進口平價美國豆比自己食,貴dd既本土豆出口比中國」
正中美國下懷 出口去邊個國家又有咩所謂?反正最後中國一係唔食豆 一係食貴豆

引用:
原帖由 天翔翼 於 11-5-2019 16:33 發表

本地生產點都一定有幾間,的確唔一定係零
但問題係你話美國政府機構限制甚至禁用中國製貨品,普羅大眾同其他私人機構食唔食American Product First呢一套又係另一回事
最直白例子,氣槍玩「打得上得場」級數既 ...
師兄既例子似乎犯了一個邏輯錯誤 商品從來都有高檔與低檔入門高端之分 邊樣賣得好 乃視乎經濟 收入 等等因素而定而非零和關係
低檔貨賣得好 高檔貨也許可能賣得更好 以此作例證只有平價方能獲消費者青睞 似乎有失公允
反而比較有興趣知國產槍在海外聲名如何?

正如在下一向表示 關稅只是手段 談判重點乃在於美方八大要求
今次加關稅無可否認的是加速了製造業離開中國 可能往東南亞 可能回本土 視乎成本與margin而定

至於中國高科技產業發展 據印象中 以處理器為例 中國目前成功完全自主研發 由零開始生產的製程是45nm
至於位於國際那個水平 就留待看倌自行谷歌了

關於糧食生產 一如最初發言提及 世界糧食生產乃是一個穩定增長的數字 偶有天災人禍影響
產量亦受限農地面積 科技 短時間未能大幅增加產量
倒是美國有政策補助保留閑置農地作儲備 假若重新生產 農業戰誰勝誰負亦是未知之數
另外關於美國農業科技霸權 在下只留一字於此Monsanto

引用:
原帖由 JBL 於 11-5-2019 19:05 發表
根據半導體研調機構IC Insights報告指出,全球有9座12英寸(300mm)晶圓廠將於今年(2019年)開業,其中有5座來自中國。另外,隨著今年9座12吋晶圓廠開業,預估在今年年底,全球運營的12吋晶圓廠數量將升至121座。
...
Major Players

SILTRONIC AG - Germany
SUMCO corp. - Japan
SK SILTRON CO. LTD - Korea
SOITEC SA - France
SHIN-ETSU CHEMICAL CO. LTD - Japan

https://www.mordorintelligence.c ... ilicon-wafer-market

引用:
原帖由 48191 於 11-5-2019 20:34 發表
膠科技嘢我真係唔識。
咁即係J兄所講嘅其實有冇中資呢?
有 中國一直追緊 不過上面5間廠市佔加埋已經係80%-90%

引用:
原帖由 JBL 於 11-5-2019 20:46 發表

全球二十大半導體廠商

來源:IC Insights' Top 20 Semiconductor Sales Leaders for 2016F
J兄 semiconductor manufacturers 同 silicon wafers manufactures 係兩個manufacturing stage來 搵數據撻人之前是否介意先proofread?

引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 15-5-2019 00:35 發表
講支爆講到GDP世界第二 , 講支爆講到手機銷售超越蘋果 , 講支爆講到高鐵網全球最大 , 講支爆講到隱形戰機都量産了 , 繼續支持支爆論 ! Keep住講好快講到Donald Trump都瓜埋 !   

中國唔買大豆 , 農ஶ ...
高鐵
But Kawasaki, in a statement, says it and other high-speed train producers disagree with China's claim that it has created its own technology. Most of its trains in operation today, some executives say, are almost exactly the same as its foreign partners' trains. They cite a few tweaks to the exterior paint scheme and interior trims and a beefed-up propulsion systems for faster speeds. "China says she owns exclusive rights to that intellectual property, but Kawasaki and other foreign companies feel otherwise," Kawasaki said in a statement, adding that it hopes to resolve the issue through commercial talks. Kawasaki says it is emphasizing in those negotiations that its technology-transfer contracts with the Railways Ministry state that the technology is for use exclusively within China, and that Chinese companies can't use it in products they intend to export.
http://web.archive.org/web/20150331010041/https://www.wsj.com/articles/SB10001424052748704814204575507353221141616

華為 kirin
ARM 架構 - UK, TSMC生產 - TW

GDP世界第二 52.2% vs 80.2% on Services sector

稀土 唔好見到稀字就以為真係稀

5G?想做晶片?問過ASML未?技術 專利 良率 邊一樣係達到世界水平?
https://china.hket.com/article/2052032/%E9%81%AD%E7%BE%8E%E7%A6%81%E5%94%AE%E9%9B%B6%E4%BB%B67%E5%B9%B4%20%20%E5%B0%8D%E4%B8%AD%E8%88%88%E6%9C%89%E5%B9%BE%E5%A4%A7%E5%BD%B1%E9%9F%BF%EF%BC%9F
繼續「亮劍」啦 厲害了,我的國

2 個讚好! TOP

27 12
發新話題