28 12
發新話題

[認真] 唔L係啩⋯⋯

引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 09:37 發表

不怕打壓又不代表同美國絕交,關稅不代表禁運,收貴25% 一樣可以做生意,將增幅轉嫁比消費者即可,除非當地可以有其他來貨完全取代中國貨,否則加了25% 至多入少些貨,一樣要入。
另外世界不是只有美國市場,美 ...
美國麥記可以賣埋大豆扮牛肉漢堡包,yeah。

引用:
原帖由 pbay 於 10-5-2019 09:55 發表

美國豬肉銷情上漲, 依家美國大豆由本地豬農自產自銷又俾佢搵到出路
睇天開飯既豆農唔係華爾街d班三更窮四更富,或者可以慢慢磨,收成季節突然間落閘真係仆到直,一係放爛一係倒豆。畜牧業同豆加工製品市場總會有避險既存貨,而且歐美食肉獸本身需求都勁,學Dave兄話頭中國都唔係太大既美國肉品進口國,本身自給率還可以,但大豆真係嚴重依賴美巴阿圭四大豆王,無力國產,而美豆又係最平。

豆農成副身家睇中國,佔比真係太大,豬農反而唔係太受中國因素影響,最多叫技術性調整一下,增加既餵豬豆遠遠唔夠責死既豆多,賺十蚊蝕一百即係蝕。

華爾街班西裝殺手話之你豆農死,你即將pk時佢買期貨跌,一樣投資蝕第樣投資賺,對佢地黎講係數字遊戲,對豆農本身係一家大細食飯定食屎既問題。侵侵搞到個世界風雲變色,對於投機賭錢當食飯既階層黎講實受歡迎架,既得利益者鐘意給予利益者姐。

整鋪勁既,豆農係白宮倒豆,豆漿當水炮同你草皮淋水,拖拉機隊你華爾街,搞到全世界都知美國先會有作為既。

好老實,你加關稅都係基層埋單。

中國貨已經四圍都係,就連18樓d貴野其實都多左MIC,而美國人又習慣浪費,狂加關稅又冇價格岩既替代品,一係夾硬捱笨土貴野或者貴左既中國貨,都係打劫番美國消費者充庫房,一係變斷供或者品質再降,放長雙眼睇下你老美幾時食豆?Walmart七八成中國貨,Walmart同唔同你食25%重稅唔加價?一閘停中國貨wor,爭買野小心鎗戰丫。

習慣左小政府既歐美人睇下忍唔忍你劫貧濟富(庫)?

引用:
原帖由 JBL 於 10-5-2019 19:20 發表

認同,仲要單靠一個華為,就搞到尾佬食唔安訓唔落,全球告急,簡直前所未有,真精彩.....
搞到我返緊工閃出去搶部mate20 pro 8/256,真係唔應該。

我講得推土機就清楚美國農民點種野,幾乎全機械化,噴農藥可以用私人飛機,趕雀仔用下無人機又得。

問題係用手種用機種都好,農民要既係貨及時出得去,出唔到就講乜都多餘,而且機械種唔等於無敵,唔種豆改種第樣,批機要改或換過,保存方法要改過,運輸模式要改過,成條採購鏈又唔同,全部都係倒錢加賭錢,唔係去先達刷機洗firmware。

而家豆農敢唔敢繼續大種?冇人知中美仲要磨幾耐,補貼都唔係包生仔,磨耐左補貼埋都要蝕,加大對其他國家出口人地都食唔晒,批蟹豆都係要你包底,包得幾耐?轉營,果頭轉完呢頭恢復進口咪PK?作為一個農民,你賭唔賭得起?

況且唔係得美國醒,其餘三大豆王一樣可以進口平價美國豆比自己食,貴dd既本土豆出口比中國,順便趁機改善種植技術同規模,食你既豆殺番你轉頭,錢係真,乜都假,有機會搶大餅時會理你老美?

聽完呢堆,我只有一個結論:買多部華為,然後叫人買華為。已經成功推介人買一部P30lite。

等華為出970或更新平板我即刻踢走iPad換華為。

與其信姓黎既,不如信姓任既。

引用:
原帖由 JBL 於 19-5-2019 20:24 發表

P30lite賣緊幾銀呀?
影相同蘋果邊個靚呀?
P乜乜Lite係掛P牌既入門機乍,2000好頭,影相當然唔可以同幾倍價錢既iPhone比既......

另外今朝先有另一個原先唔鐘意大陸機既人話想買華為,吹咩。不過佢開個budget只可以買到華為既低級坤人機,叫左佢睇睇紅米NOTE柒,盡用budget攻頂之嘛。

引用:
原帖由 JBL 於 19-5-2019 20:44 發表

2000好頭岩我,我要黎打出打入同上網咋,咁佢好定紅米NOTE柒好呢?邊個芒大D?
兩部都係2.5D芒......比我粗用真心都唔想揀,部mate20pro爆芒貼爆到我破產。

不過計香港目前買得到既spec,P30 lite係6/128,6.15"護眼LCD家燕姐芒,而紅米碌柒就1700蚊,得4/128,6.3"家燕姐,比較強調機身強度,而且影相有進步,大電加18個月長保養。

今次帳面上一定冇人幫華為,大陸手機廠除左華為基本上都全部依賴外來零件做拼裝機,邊個公開出聲都即刻摺得,但係國家層面同台底就另計。

中國就係咁,唔踢唔識自己行,踢完中興華為已經相當部分做到國產,而家gogo停支睇下華為會搬d乜出黎?咬左老綜咁多年,係時候自己努力。

華為反正已經有自己OS,剩低就係兼容問題,真係做得好既,中國牌子夾手夾腳炒熱佢,盡快出apps,到你gogo唔驚?而且老實講,gogo成日比人告,唔跟侵侵主旋律只怕又黎多劑。今次睇下邊個夠硬咁解。

而家美國晶片廠全部閘停供貨比華為,「直至另行通知」,果然要黎既都會黎。

新OS快d出,我要買部黎玩。

引用:
原帖由 JBL 於 20-5-2019 19:06 發表
5月20日消息,安卓(Android)官方回應華為:
現有華為設備可繼續使用Google Play等服務】今日Android(安卓)官方在Twitter上回應稱,對於華為用戶,我們能夠保證在遵守美國政府要求的同時,保證在現有的華為設備上 ...
挑。夠膽即刻封。

路邊消息,研發6年既麒麟OS最快今個夏季上線,睇下有冇新機同時出場先。況且平板電腦多數係夏天發佈,我都等緊一部970/980平板,960既M5真係好鈍,唔買,睇下佢會唔會新平板順便新OS先。

引用:
原帖由 zeta 於 20-5-2019 20:53 發表

係Galaxy S年代已經用到最高spec
S系列都係清一色獵戶座同AMOLED
華為又唔係比唔起錢硬係要孤寒少少...
Surefire、Fenix、Streamlight等等最多機構用既戰術、搜救電筒,個spec都係時代-1甚至-2,中國武警同老解既Nextorch又係落後時代,但可靠性係同類產品中最好,相反超創新既Nitecore良率唔夠,新產品等於被鏟品。

既要創新而不能「創身」,華為要維持個良率招牌就只好相對保守d。

引用:
原帖由 48191 於 20-5-2019 20:47 發表
三星係韓國龍頭企業,銳意爭行頭No.1。自從碌柒事件之後,所有產品個Spec都差不多用最頂尖零件。但我個人覺得行「反桌系統」非常唔User Friendly同唔夠IOS穩定。
我既觀感咁岩調轉。

我都有iOS機。

據聞先達華為二手價一下跌千幾蚊,睇下P30PRO乜水位先。

或者有DAC既榮耀V20、有支4096筆既平板M5又乜水位先~ 平既即入!

跟手美國商務部又延遲禁令90日,呵呵,搞到晶片商股價插水之後又突然開閘比人清蟹貨。

Make阿咩域卡龜阿驚原來都係要睇生意份上既。

28 12
發新話題