發新話題

[認真] 唔L係啩⋯⋯

如果班DEMORAT上場! 大陸分分鐘慘過對住肥佬!

不如大家打賭(唔賭錢)一下! 星期五會或不會落實執行徵收大陸關稅!

我估唔會加!

引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 13:04 發表

開估了:美方在正午如期將2000億美元中國商品的關稅上調,國家商務部表示深表遺憾,中方將不得不採取反制措施。

HSI 本身升500 多點,午後即時插穿開市價
屌! 我以為肥佬玩口術! 乜真係收大陸25%關税 ! 重以為流殻搞得掂佢 ! 點知係流料...

引用:
原帖由 48191 於 10-5-2019 13:35 發表
感激R兄送涼茶。
記住得閒過來飲!

一見到有新兵講嘢 ! 花生指數即時升高!

引用:
原帖由 jacko 於 15-5-2019 10:44 發表
我就以上各位對政治,對民族嘅熱誠,資料搜集嘅詳細度及文采深感配服,如果用喺wargame討論上,論壇會員們定必得益不少.
本來政治,宗教之類嘅討論係非常容易引起爭議,我個人亦唔太喜歡討 ...
尤得他們吹水啦!

世界係冇互利共赢 ! 只有損人不利己! 只有唔咪你死就佢亡! 只有一拍兩澈! 誰惡誰大誰話事!

美國主流係基督教民主社會價値觀國家! 得兩至三億人口!
中國主流係無神論一人統治(皇帝)社會主義(而家名為共產黨)國家! 有十三億人口!

兩個都係世界強國! 根本一定有衝突!

中國有十三億人口, 根本唔可以用民主制度管治, 但又在經濟發展上俾任何國家快, 國家強盛而身為領道者心態好自然心紅想做地球一哥! 一載一路, 中國製造2025! 望見中國有十年,二十年大計! 事問咁既社會結構又有邊一個國家可以法定短中長期計劃追得上中國?

美國雖然唔夠中國大及人多, 但美國個三億人口市場其實以足夠自共自給, 但全球化經濟發展下造成今天美國30年來依賴入口貿易, 好處造就到香港有今天, 大陸變成強國, 同時又引發好多間題!

我其實唔中意美國! 但因身在香港見到大陸對香港間接影响又没有好感, 再見到日日150...班大媽大叔啲文化行為.......!

想問大家認為:-

1) 想美國做世界一哥! 貿易戰是否合理, 是否有必要!
2) 想習大大做世界一哥! 全部中國製造2025!
3) 想香港盡量保持英國法律原有一國兩制!
4) 想香港變成中國省市一樣!

其實我冇乜所謂! 最好就係No.3 及唔好日日150人來港就夠啦!

【中美貿易戰】中國拋售美債屬「核彈級」報復? 港學者批︰隨時引發人仔貨幣危機!

中國提高入口的美國商品關稅稅率,以報復美國增關稅行動,內地學者金燦榮更揚言,中國有「三張王牌」可反制美國,打勝貿易戰。其中拋售美國債券更被視為具有核彈級威力的反勝武器,加上人民幣面對貶值壓力,拋售美債可同時捍衛人民幣滙率。不過,香港經濟學者關焯照指,假如中國真的拋售美債,人民幣轉強只會令中國出口更慘,更隨時引發人民幣滙率制度崩潰。

「如果你拋售美國債券,即人民幣轉強,但而家係被加關稅當中,人民幣轉強,出口就完全無晒,咁咪仲慘?」他指目前的人民幣滙率制度並非自由浮動,中央政府需持有一定美元資產或外滙儲備,以維持制度,「 IMF計過,要沿用目前滙率制度,中國外滙儲備起碼要有2.7萬億美元,而佢手上得3萬億鬆啲,即佢只有3000多億可拋售。」

3,000億美元債券,在市場上很容易被吸納,中國就算拋售根本對整個市場無影響,但卻會傷害自己的外滙儲備水平,「到時就唔係諗人民幣會唔會貶值,而係憂慮你守唔守到人民幣滙率制度。如果你唔掂,市場力量就沽你人民幣,到時無足夠子彈去守,隨時引發貨幣危機!」

離岸人民幣滙率,由美國加25%關稅前的1美元兌6.7人幣水平,跌至6.8,當總統特朗普稱考慮向餘下3250億美元中國貨徵稅,人民幣再下試6.9水平。面對貶值壓力,彭博引述多間金融機構分析都指,中國為了捍衛人民幣死守7算,或會大幅拋售美債,以穩定滙價。

Columbia Threadneedle Investments的固定收益部門全球副主管Gene Tannuzzo指,假如中美仍未能達成貿易協議,人民幣將再貶值7%,若資金持續流出,中央政府就不得不拋售美債,以捍衛人民幣,情況就像2016及2018年,分別減持15%及5%的美債。

中國3.1萬億美元外滙儲備當中,大約三分一為美債,關焯照認為中央政府就算拋售美債,規模都十分有限,而人民幣有機會跌穿7算的心理關口,到時中央亦會出手干預,「中央會容許貶值大約3至4%,但就無可能貶足,以抵消全部關稅, 因為會引發資金流走,到時情況更不利,國內樓價、股票價格都會急跌。」

中國在拋售美債手段方面,反擊力量有限,而學者金燦榮另外提及的禁售稀土及針對制裁美企的兩張「王牌」,香港中大商學院高級講師李兆波就質疑,中國是否有能力做到這一步,「經濟始終係對外交流,唔對外就要返去遠古時代,對中國打擊都會好大。」

他指稀土是中國少數可賺到外國錢的高檔產品,而且中國自己都需要大量晶片製造手機等電子用品, 禁運是損人不利己;至於制裁美企,事實上中國市場早就未開放,制裁大多限於消費品,中國人習慣外遊爆買,打擊效用有限,「如果要做到好決絕,就應限制中國人去美國旅行,咁打擊先至大,但能唔能做到呢?」

李兆波認為中國選擇入世貿組織,就要遵從國際貿易規則,不能別國對你開放,但中國就封鎖別國。他認為中國企業缺乏競爭力,就算支付寶、微信支付等手機支付,面對國際市場的信用卡品牌,其實都不足以競爭,「中國如今就是想拖時間,佢要搵時間等國家發展有優勢產業,例如5G,但5G係咪可以令成個國家風生水起,我有啲疑問。」

關焯照都認為,中國的報復手段非常有限,只能靠刺激內需死頂。假如中國真的針對美國企業,只會對局勢帶來更大麻煩,「如果搞到美國個別公司,對方就好強硬,可能會趕中國學生返嚟,同埋可能就會嚟搞香港。」

記者 鍾耀恆

引用:
原帖由 48191 於 17-5-2019 15:19 發表
又一個二打六?
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/fina ... 0516_00842_001.html
可能長遠發展係一件好事! 冇工開就翻鄉下耕田! 回去自給自足時代!

但係啲女食慣嘆慣又會唔會很回去耕田時代!

引用:
原帖由 RCOOH 於 20-5-2019 23:10 發表
據聞先達華為二手價一下跌千幾蚊,睇下P30PRO乜水位先。

或者有DAC既榮耀V20、有支4096筆既平板M5又乜水位先~ 平既即入!
我有部P30!

大陸玩霸氣又會再仲美佬詭計!

發新話題