28 12
發新話題

[認真] 唔L係啩⋯⋯

引用:
原帖由 Dave 於 21-5-2019 10:13 發表

而家寬限90 日應該不會出這招 (暫時)了。
不過呢招殺傷力過猛,直接可以導致全球網絡危機,一旦封到美國chips大廠破保或執笠,到時候全世界都缺新器材用,舊有器材保養爭件用,燒完各大分銷商、中間人既存貨都仲冇礦到就大家等死。

華為可以「開始擺脫」依賴美件,其他廠始終都係賴,到時除非中國自己就有生產線,或者係非美國有同級加價錢相近既替代品,否則美國晶片既市場份額大成咁,突然掃低佢實責死一堆人。

引用:
原帖由 JBL 於 21-5-2019 16:05 發表
【Nike, Adidas炮轟特朗普 指加徵中國關稅帶來災難】
Nike、Adidas等超過170間美國鞋廠,昨向特朗普發公開信,要求他停止向中國加徵關稅,否則美國數以億計的鞋類消費者和數以十萬計的員工,將面臨災難性影響。
h ...
唔係唔係,聽錯啦。

佢地唔係話要撤資,係食得太多好野減唔到,要切脂乍。

引用:
原帖由 reniless 於 21-5-2019 19:37 發表
我下部電話會係華為mate 30 pro ,有冇gogo用對我嚟講真係冇乜嘢吸引,我對上部爛果柒只係安裝左三個app。
任生講得很啱,唔需要因情緒而走去買華為,你只要覺得一件產品性能同價錢跟外國產品差不 ...
因為我職業需要,冇左綠人真係幾大鑊,除非新既鴻蒙OS可以用模擬既方式用番綠人程式,否則對我黎講真係collected skin。如果用新os既係中價後備機,fine,但主力機冇綠人真係大都頭埋。

頭先先落過福仁同鴨記,華為旗艦幾乎全線跌500-700,似乎仲有咬耳仔再特價,不過立即就見到有人自己用緊華為又再買華為旗艦,順風耳一下係P20Pro。

引用:
原帖由 天翔翼 於 22-5-2019 09:17 發表

而家大陸既銀行好鬼先進,部機唔係用卡或指紋,已經係用人臉辨識去提款入款...
嘟嘟,閣下的樣太衰致未能提款,請聯絡你的化妝師。

人面辨識係行立體紅外線掃瞄架大佬.....

再進一步可以加埋眼球感應,唔望實掃瞄器唔會啟動....

引用:
原帖由 48191 於 22-5-2019 21:45 發表
https://www.hk01.com/%E6%95%B8%E ... F%E8%99%95%E7%90%86 ...
不過早前 GizChina 亦引述台積電 TSMC 方面的發言,在經過初步估計之後,相信繼續為 Huawei 生產旗下 Kirin 處理器(包括開發中的 Kirin 985 處理器),應該不會抵觸美國政府最新的法律要求。不過台積電亦補充,將會密切注意局勢的發展,審慎處理相關的法律問題。另外,GizChina 亦指 Huawei 除了向 ARM 購買設計授權生產處理器外,Huawei 亦已經向 ARM 購買 ARMv8 設計構架的永久授權,理論上可以自行繼續開發以 ARMv8 構架發展的處理器。到底情況會怎樣發展,實在值得支持 Huawei 的朋友關注。

睇哂全文先好講玩完啦.....

引用:
原帖由 48191 於 22-5-2019 22:20 發表
R兄,現在還太早下定論。不知ARMS到底在搞什麼才是真正重點。
道理上, Arms和AMAT是可以置身事外。
英國公司既呢~~

英國自己已經焦頭爛額,美國唔照住鬼知會發生咩事?美國叫打英國冇得唔一齊打,而且一直都係,打原材料打客戶端係冇意義,要打就打中間最不可取代果part。

打chips製造唔死、打OS唔死就改打架構專利.....

引用:
原帖由 JBL 於 22-5-2019 22:46 發表

ARM是一家英國公司,2016年被軟銀收購了,今年ARM又在中國成立了合資公司
咁就一腳伸佢出南海啦

理論係,但貿易戰本身就係40mike對射,睇下邊個先叫死,冇人唔會傷,而更大問題係場上唔想陪你顛既隊友太多,中離又唔係,還手又唔係,比你兩個d流彈射到趴街甚至TK都要硬食。

有時管理學、帝王學都要睇環境,侵侵又好、郭文貴又好、斑農都好,一條橋係公司work唔等於係國家work,係中國或美國work唔等於其他國家,而家一間公司一個行業已經係世界性既合作,成個供應鏈橫跨半個地球。華為生果Sony之類既公司大到可以影響一個產業興衰,你打佢地,每拳都係七傷拳,況且部分美國公司真正靠中國、靠華為開飯,晶片產業又係睇中國頭,在於商業立場最好中國永世都依賴美國晶片,有幾多買幾多,人民幣進得來,晶片出得去,美國發大財。

你而家落閘唔比華為買,晶片商食風?辣著習大大把火直接幾千億扔落晶片產業,唔好話ARMS,KINGARMS都隨時出埋黎。當年比人封GPS,江澤民四圍籌旗都籌出個北斗系統,而家中國有咁既資源怕你條命。搞好中國創造2025,自立標準要人跟果時,你班chips商可以改賣potato chips了。

我又買左隻DJI,吹咩?

引用:
原帖由 Dave 於 24-5-2019 11:16 發表

跟機送一張 NANO MEMORY 256 GB 已解決
基本速度已是 SD CLASS 3 速度 ( 拍4K 片 OR 高速連拍不能用 MICRO SD - 1 否則會影影下停機 ) ,
用的是 SIM 卡相容槽。
說實話一部手機的 SD CARD 插左入去,除 ...
我買埋NM啦,除左有D貴之外性能冇乜挑剔,過野快到喊。

唔比用SD,咪統一全中國用NM囉,生果d貴到離天既手指都大把人搶,到你13億加外銷市場全部行NM,成本自然降,生意自然要搶,到你外廠唔跪舔?

引用:
原帖由 Dave 於 24-5-2019 11:27 發表

現在可說是 SD-1 跟 SD-3 的分水領,
以前不覺SD-3 有需要因為之前用的RUN CAM 都是 2K 級,
現在在下手上的 FOXOOR 跟 INSTA 360 都必需要用CLASS 3 ..但真是好貴,一張128GB 三百多元 ... ( SANDISK 二百尾, ...
不過NM要普及除左價錢之外仲要改材料,目前NM卡身極脆,比起SIM卡更脆,輕屈即斷,唔改用更強既材料,報銷率會超級高.....

去豐澤度買卡,個sales出齊十八般武器拆包裝,仲有心機過做手術.....

引用:
原帖由 48191 於 25-5-2019 19:14 發表
而家NM好似都未算普及。以我記憶中,響相機上都好少見到NM。
冇計,NM係由尾20開始先推出既華為專用卡,加上一來偏貴二來脆過薯片。

半年乍,而且都可以話係less必要既野,旗艦係咪都128起跳,就連中階機入門機都越來越多128,插卡最多都係當backup或者儲歌儲相,更多既係買個安心,做採購既可能有用,既。

28 12
發新話題