發新話題

入氣嘴漏氣

入氣嘴漏氣

小弟枝 VFC Glock 17 既入氣嘴漏氣都有一排, 今日終於 dig 起心肝搞搞佢, 好多師兄可能會選擇買過個, 但我覺得我地D玩具槍結構咁簡單, 應該整得掂呱.

首先用洗潔晶水揾下係邊個位漏氣 :
https://www.youtube.com/watch?v=m_XiqRXk7Xg

拆開個入氣嘴, 入面結構原來係咁 :

漏氣不外乎都係因為其中一個 O ring 封唔死D罅. 今次係入氣嘴中間個窿漏, 所以係細個果個 O ring 有問題, 但睇一輪又唔發覺個 O ring 有爛, 結果就抹乾淨嗮所有零件,落 silicone 膏, 然後嵌返埋, DA DA ! 漏氣問題消失了 ! 相信之前係有D污糟野走咗落個 O ring 既位攝著, 抹走就冇事, 我都唔係第一次遇到咁既問題了.

因每次叉氣,中間條芯都會被推開,之後迫開ORING 的遮掩,露出那個小孔,那個正是灌氣入水的位置。
這個小ORING 其實每次入氣都會在氣芯和入氣VALVE 內壁之間磨來磨去,久而久之是會殘的,換個一個就好。
個人其實傾向用「圓柱」切面的而不用方型切面的。感覺上比較可靠,但沒有數據支持。

很支持師兄自己配料更換修理,確實這真是一些非常簡單的結構,
入氣VALVE 平極都數十元一個,其實可以壞的地方不多,這些通用結構的氣芯不難修理。
當慳錢也好,當少製造垃圾也好。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 25-5-2019 22:32 發表
因每次叉氣,中間條芯都會被推開,之後迫開ORING 的遮掩,露出那個小孔,那個正是灌氣入水的位置。
這個小ORING 其實每次入氣都會在氣芯和入氣VALVE 內壁之間磨來磨去,久而久之是會殘的,換個一個就好。
個人其實 ...
呢個 O ring 其實就係圓柱型而唔係一般 O ring 既水泡型, 我暫時未見過有地方賣.

引用:
原帖由 walther 於 25-5-2019 10:36 PM 發表

呢個 O ring 其實就係圓柱型而唔係一般 O ring 既水泡型, 我暫時未見過有地方賣.
楓葉咪有囉

引用:
原帖由 rYaN 於 25-5-2019 23:37 發表

楓葉咪有囉
原來咁細微既野都有得獨立買, 係咪所有牌子同型號都係一樣個 size 既呢 ?

長知識了.

引用:
原帖由 walther 於 26-5-2019 07:12 發表

原來咁細微既野都有得獨立買, 係咪所有牌子同型號都係一樣個 size 既呢 ?
不同牌子的設計雖然原理相同,形狀及尺寸上都有輕微差別,但這細微的差別就渡致零件不能互換,O-ring 也不一定兼容。O-ring 差別我猜只有 0.1mm,但唔得就係唔得,吹漲!

發新話題