16 12
發新話題

[認真] 人民幣持續貶值,各省出現財政赤字

人仔跌咪就入多啲人仔,跟住北上大媽區做大爺不是夢。

大陸公安行緊AI+新警務,唔係目標基本上都唔會理你,除非唔係。

引用:
原帖由 loveless 於 8-8-2019 15:51 發表
轉向內需係留意o左一陣既事,
中國上年內銷佔增長60%以上, 轉型得幾OK.
廢老吹下牛,冇時間線,以前講過乜都唔係好記得。

佔中前未失業有閑錢,朋友搭朋友搵我做合資人想在旺角開甜品店。果時人旺覺得街尾開店都有得做,每人出兩球唔算多可以玩下,後來出現九唔搭八既佔旺事件,我就話香港唔使諗無得玩無得做,之後嗰兩球就畀我吃喝玩樂唔知洗左邊樹,計都計唔返條數出嚟。
---
講玩講做係大陸先有得諗,上個星期福田區出左城市規劃方案好有樂趣,可以當飛機文嚟睇無況。深圳發展係有規劃有方向,我喺十三。五時一直留意,成本rpg攻略書,跟佢玩基本上唔會輸,可能係,除非唔係。大媽區,我有玩。下月收自住四房單位,雖然係商務公寓但唔係複式兩層,係真正千五尺大平層。
年尾會如"老虎的理想" 那張清單一樣收15套400尺-900尺單位做職員宿舍。
---
講餐飲,如果話在福田區開間有歌聽有舞跳的餐廳,話要每人投資8位數字,我都覺得很正常很值得。當然我未有咁既本事。

[local]1[/local]
引用:
原帖由 loveless 於 8-8-2019 16:04 發表

上星期五我係甘樣過海關返香港...
今日無機打,大号綁死個氪金小号用唔到,要等隔離屋IT少年放工救命。

回正題,上星期五上深圳諗住又玩又食做大爺,點知過關時被公安截停。。。主因應該係當日衣著打扮太過港青。

早兩日深圳又有飛機文出,其實內容同兩年前定下那個2018-2035中期發展規劃差唔多,係多左個人民幣離岸中心。

講返食,當日去左明星網紅店"文和友" 食小龍蝦。文和友賣點是回憶和情懷,用過億資金打造一個餐飲品牌聽落很驚人,但價錢同街邊小店差唔多,很平民價,超值。而依種億金打造精心品牌在中國會不停出現,對食客消費者嚟講係喜事樂事。

附件

20-8-2019 11:36

唔係好辣,而且有其他菜式可選。

哈根達斯同星巴克一樣好明顯吸引力下降中,如老虎說喝喜茶好過食哈根達斯雪糕,果日行嗰個商場已經有不知名的意大利雪糕店,而食飯隔離就有間UNICORN獨角獸咖啡店,話說有世界拉花冠軍駐場。(相係網上找的)

附件

20-8-2019 18:49

廿年後兩地差別會好明顯。
---
唔記得邊張帖講過,同老虎討論過廿年後兩地會點點,未來要點樣作準備。最記得老虎講如果阿囝讀到中山大學就真係祖先庇佑。
---

微涼的晨露沾濕黑禮服
石板路有霧
父在低訴無奈的覺悟
只能更殘酷
一切都為了通往聖堂的路

(廿後阿囡阿囝會明白父母今日所做的事)

引用:
原帖由 慕清流 於 20-8-2019 20:35 發表

中山大學有乜咁爸閉?
當隨口0翕沒什麼所謂,中山大學在深圳已開設分學,阿囝大個讀書時確實係有多一個選擇。
而老虎在中山分校附近買左間70平二房住宅話留畀囝囡將來讀書用。

較為安全食法係唔好食蝦頭部位,只食蝦身。

溶肌症成因不明,同重金屬冇乜關係,話貝毒、雪卡毒就有關係。
食小龍蝦出現容肌症個案係好零星咋,反而運動創傷而出現溶肌症就好常見。

古人造字時已當蝦蟹係虫,就算話小龍蝦係虫都無影響,全世界都係梗照食。
我上星期五係第一次食小龍蝦,肉質跟普通蝦肉一樣,話係虫都唔會影響我食欲,下次有時間會再食。
---
依家唔鬼打機,氪金4k玩唔到半個月真係想死,係好在近日有C96睇吊住條命。打機唯有等換新電話之後再玩,都時睇下班豬隊友點死。

星期五閒聊,近日福田發佈"五園一街" 創新科技發展格局飛機文。。。省略一百字,飛機文唔係重點,重點係我個鐵竇離五園之首新一代信息技術產業園唔夠五分鐘步程。個產業園係深圳市5G產業主陣地,就如之前所講,我就已準備好5G時代來臨直接體驗5G生活。
---
深圳發展係有規劃係有攻略本,自己細心睇係冇得輸0既。

講返人仔貶,我副身家縮水,不過轉頭帳面上(大陸) 又賺返。

附件

11-10-2019 14:33

年頭舊相一張

11-10-2019 14:33

華強北已經行緊5G,"五園一街" 中的一街係指華強北生活體驗街。
https://www.hk01.com/%E5%A4%A7%E ... 8%E8%A6%86%E8%93%8B

新一產業園係跟黑科技館ceec首尾呼應,整個片區將來會係24小時不夜城。

冇去過,唔知,我去華強北次數一隻手都數得出

到時我真係日日去鐵竇打機扮返工,不過就唔係玩食雞。

16 12
發新話題