17 12
發新話題

手槍嚟講, 大家鍾意"有鎚"定"冇鎚"?

手槍嚟講, 大家鍾意"有鎚"定"冇鎚"?

同埋講下你哋最鍾意邊一款手槍

Defensive Pistol - Hammer, or No Hammer: First Person Defender| S5 Training Tip
https://www.youtube.com/watch?v=f-buil9Z_-w

真槍來講! 本人中意SINGLE ACTION 單column彈夾 (1911)係好準好好打!

但保安用途就會用Double Action (P226) 或 Glock Safe Action type (G17, G19)!

Double Action Only; P250之類 (會避免用)

其實都係睇款多,勉強要講我諗我算係比較鍾意DA/SA
因為操作感強d

引用:
原帖由 tf141 於 2-11-2019 15:30 發表
因為操作感強d
多件零件郁下郁下真係有feel D

不過而家「慣左」既鎗都係無鎚。

I just like guns

假如某些槍款,無左個鎚,我諗支槍的外觀都幾怪下.
就好似某款的左輪槍.(不知係設計還是刻意地遮蓋個鎚).

回覆 6# 的帖子

J-Frame Bodyguard

回覆 7# 的帖子

M49

引用:
原帖由 rho837 於 2-11-2019 14:05 發表
真槍來講! 本人中意SINGLE ACTION 單column彈夾 (1911)係好準好好打!

但保安用途就會用Double Action (P226) 或 Glock Safe Action type (G17, G19)!

Double Action Only; P250之類 (會避免用)
P226應該係DA/SA

引用:
原帖由 kornhill401 於 3-11-2019 09:29 發表
假如某些槍款,無左個鎚,我諗支槍的外觀都幾怪下.
就好似某款的左輪槍.(不知係設計還是刻意地遮蓋個鎚).
因為最初D人conceal carry左輪 發現拔槍時隻鎚會勾到件衫 咁當然好大問題啦
所以一直有個cut鎚做法 搵個gun smith切左短佢 但同時會變左DAO
https://www.youtube.com/watch?v=eXpEUEaJZkI

S&W出M49 body guard就係解決個問題 支槍當然就係打自衛市場 原廠就搞掂唔洗煩

COLT都有出過個罩 其實一樣意思

1 個讚好! TOP

回10#

謝謝SAM C Hing給予有關資料和圖片,使我得益良多.

引用:
原帖由 tf141 於 2-11-2019 15:30 發表
因為操作感強d
咁你一定鍾意Beretta M9, Sig P226, etc

我就鍾意有槌多D,因為外置hammer出左事都可以見到,glock個槌係入面鬆左你都拆不開。另外,內置hammer打出黎好似好實,但你外置hammer用鋼槌已經好大鋼回音
4MJ Ltd.

理得佢有hammer定冇hammer
我係睇款架咋
青見仔就得
好似USP compact咁
有hammer但係削左忽
就麻麻地

回覆 13# 的帖子

glock內置冇錘wo  行strike fire

17 12
發新話題