22 12
發新話題

[others] 有關义鋰電池電問題

有關义鋰電池電問題

插好接頭後,盞LED 燈不停閃,請問是否舊鋰電池電有問題?因為舊電有小小漲,定係部义機唔夠力?已經有駁埋balance 來义...

附件

31-3-2020 19:14

粒電係2s 用上面圖1 左邊就選li-po  右邊就2A  (呢隻電4 都ok,其他雜牌就唔好)
balance 頭要靠最右插

圖2 就插右邊就ok

btw 粒電小脹係正常,呢隻牌子係咁,我玩飛機都有用,太脹就掉

引用:
原帖由 Inty 於 1-4-2020 10:08 發表
粒電係2s 用上面圖1 左邊就選li-po  右邊就2A  (呢隻電4 都ok,其他雜牌就唔好)
balance 頭要靠最右插

圖2 就插右邊就ok

btw 粒電小脹係正常,呢隻牌子係咁,我玩飛機都有用,太脹就掉
插左入去但係盞燈係咁閃!

我都係用圖2果款差機,有次我把電池放電,後因放得太多.
當把電池再差電時,就發生你所說的..盞LED 燈不停閃..
曾多次番差,都不能成功,盞LED 燈都係不停地閃.
最後呢舊電池都係報廢算了.

引用:
原帖由 kornhill401 於 1-4-2020 10:43 發表
我都係用圖2果款差機,有次我把電池放電,後因放得太多.
當把電池再差電時,就發生你所說的..盞LED 燈不停閃..
曾多次番差,都不能成功,盞LED 燈都係不停地閃.
最後呢舊電池都係報廢算了.
如果係咁不停閃,照你所説鹰該可以報廢了...

請問應該點分幾多cell或幾多S ,及用幾多A 去差這舊鋰電?

1Cell = 1S = 3.7V
2Cell = 2S = 7.4V etc.

1A  current, 1000ma /hr

1300ma in 1A charge = 1.3 hr

不過呢d 差機乜都冇,同唔太安全,玩槍ok,有錢就淘過部啦

引用:
原帖由 Inty 於 1-4-2020 14:47 發表
不過呢d 差機乜都冇,同唔太安全,玩槍ok,有錢就淘過部啦
請問師兄有没有好介绍呢?

ISDT AC608

用依部用左好多年,有對應唔同v數之外,重有對應唔同類型既電
如果舊電放太耐都可以差返起

引用:
原帖由 cyl198911 於 2-4-2020 01:52 發表
用依部用左好多年,有對應唔同v數之外,重有對應唔同類型既電
如果舊電放太耐都可以差返起
https://lh3.googleusercontent.co ... Dn8OymE_HLwCgv3lGfe ...
Thank you 師兄,之前睇過大陸牌子skyrc,唔知好唔好用...

回覆 12# 的帖子

skyrc 貴野ok, 但比得500 up 仲有大把選擇, 平野真係麻麻地

isdt  ac608 玩槍夠有突
再貴可以試hota d6 pro

有師兄介紹呢义機,請問有沒有用過?

附件

3-4-2020 14:59

引用:
原帖由 Inty 於 2-4-2020 15:01 發表
skyrc 貴野ok, 但比得500 up 仲有大把選擇, 平野真係麻麻地

isdt  ac608 玩槍夠有突
再貴可以試hota d6 pro
呢款?

22 12
發新話題