27 12
發新話題

[認真] 頁岩油 , 當日盲目吹奏得咁利害 不如今日又交流下

頁岩油 , 當日盲目吹奏得咁利害 不如今日又交流下

https://udn.com/news/story/6811/4464801

油價崩跌衝擊 頁岩油商破產恐掀三風暴
2020-04-03 03:03 經濟日報 / 編譯湯淑君/綜合外電

全球油價崩跌慘況前所未見,正衝擊北美原油產業,使美國頁岩油生產商和加拿大油砂礦開採商都陷入困境。美國鑽油業者懷丁石油公司(Whiting Petroleum)日前聲請破產保護,可能只是第一個倒下的骨牌。

由此事件可以看出未來可能掀三風暴,首先,頁岩油公司將面臨巨大的壓力,在美國有不少上市公司,若營運不佳,衝擊美國經濟甚鉅,其次,與既有石油之間競爭也是重點,石油價格如此低,將使頁岩油喪失競爭力,最後,美國總統川普與頁岩油公司有很好的關係,一旦他們受傷,也將影響川普的政治之路。

總部在丹佛市的懷丁石油,於1980年成立,曾是美國頁岩油產業耀眼明星,如今不堪36億美元債務負荷,今年來股價已崩跌逾90%,1日淪落到聲請破產保護,成為目前為止第一家在油價崩跌風暴中倒下的頁岩油商。該公司資產價值仍有76億美元,過去五年有四年虧損,近來油價崩盤,加上新冠疫情重創需求,以致債務泥淖愈陷愈深。

同一天,根據路透報導,休士頓頁岩油商Callon石油公司傳出聘請顧問公司研議重組逾30億美元債務。深海鑽油機具運輸服務商霍恩貝克公司(Hornbeck)表示,正與債權人商量債務重組,以紓解12億美元債務壓力,並醞釀聲請破產保護。

加拿大Teck Resources公司表示,才啟用兩年的Fort Hills油砂礦可能停止生產。加拿大西部的原油價格在這波崩盤中跌得尤其慘重,因為既地處偏遠,欠缺額外油管運能又不利市場取用。

這些案例凸顯出油價崩跌已加重北美鑽油商和相關服務業者的財務壓力,負債累累的公司尤其掙扎求生。其實早在新冠疫情爆發打擊能源需求,以及沙烏地阿拉伯與俄羅斯掀起價格戰加深供應過剩顧慮前,許多業者已瀕臨難以為繼的處境。

3 個讚好! TOP

新聞通常係讀幾段字, 睇幾分鐘片,  即食既..
而能源係冚世界運作既命脈, 係一件複習既事
又或者甘講, 供求係易明既數據, 當佢係單一數值既時候.
但供求分佈率究竟係點? 車用左幾多? 生產電力用幾多? 工業用幾多? 之類之類
幾段字冇可能講得到既, 係去到2030, 2040, 2050 時, 國/洲/地域對需求既預算.

簡單化: 美國陰D陰D變返最大生產國, 唔會因為當前挫折就崩潰,
最有可能係乘機提早進入大食細整合期, 好似當年農業甘

市場結果本週明確表達左石油一日未乾塘, 石油一減價頁岩油已經收檔蝕錢冇人採 , 好脆弱....   之前D師兄信心十足, 希望佢哋純吹奏冇買啦... 否則 哈哈哈了

一般商家技倆,使口術托高個市.好似E加咁,
等D人去搶米;搶廁紙和口罩.

算啦,師兄。人哋睇一年半年㗎咋。
供求識條X咩?
武漢肺炎全球大爆發,製造業、運輸業都需求減少。
油組減產,老俄唔肯跟,咪打超供去質低個價鬥放對方血,頁岩油係一個Plan B,開發成本高,但並非不可為。
反正「世界血汗工廠」都俾人Cut單Cut到謝,能源、塑膠原材料需求更低,由油組同老俄互片,好睇過大戲。
引用:
原帖由 loveless 於 5-4-2020 19:32 發表
新聞通常係讀幾段字, 睇幾分鐘片,  即食既..
而能源係冚世界運作既命脈, 係一件複習既事
又或者甘講, 供求係易明既數據, 當佢係單一數值既時候.
但供求分佈率究竟係點? 車用左幾多? 生產電力用幾多? 工業用 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 kornhill401 於 6-4-2020 12:20 發表
一般商家技倆,使口術托高個市.好似E加咁,
等D人去搶米;搶廁紙和口罩.
一出第一招已經接唔住, 一間準備破產....其他.. 咁脆弱點擋之後新招 , 重要死頂十幾廿年到石油玩完 , Tesla又話過多十年八載電車淘汰埋油車... 即今日唔死過多十年市場又毀滅性收縮. 唔死已經難.. 重想返本?

引用:
原帖由 48191 於 6-4-2020 22:52 發表
算啦,師兄。人哋睇一年半年㗎咋。
供求識條X咩?
武漢肺炎全球大爆發,製造業、運輸業都需求減少。
油組減產,老俄唔肯跟,咪打超供去質低個價鬥放對方血,頁岩油係一個Plan B,開發成本高,但並非不 ...
數字, 一野要你填300多億美元債.. 呢D唔係叫放血... 呢D叫完全有計劃摧毀一個別國產業... 多看財經新聞增知識吧

你講供求? 如果未來全球一半車輛用電能車淘汰油車 , 重有幾多需要要石油?Haha...

資本世界有冇商人會長期蝕錢貼錢背住300幾億美元債同你頂?   慈善團體牙?

唔知頂幾耐有乜曙光.. 有排做國際爭執磨心

【石油大戰】頁岩油倒下第一張骨牌 近2500億債務恐爆煲
04月06日(一)
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/fina ... 0406_00842_001.html
外國媒體報道,美國頁岩油商Whiting Petroleum月初向德州法院申請第11章破產保護,有分析認為,這只是倒下的第一張骨牌,如果油價持續低迷,將導致更多頁岩油生產商破產或重組。
分析認為,美國頁岩油商面對兩大難題,分別是低油價環境及債台高築。首先,國際油價近日徘徊在每桶20至30美元之間,這個價格遠遠低於頁岩油公司的開採成本在50至55美元之間,頁岩油商自然承受不了。
第二,美國頁岩油行業十多年來,都是靠大量借貸來提高產量,當行業不景氣的時候,高負債自然意味

純電動車成氣候嗱?你仲唔快啲睇吓銷售數據同普及率?
吹有用嘅咩?
引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 7-4-2020 04:48 發表

數字, 一野要你填300多億美元債.. 呢D唔係叫放血... 呢D叫完全有計劃摧毀一個別國產業... 多看財經新聞增知識吧

你講供求? 如果未來全球一半車輛用電能車淘汰油車 , 重有幾多需要要石油?Haha...

資本世界 ...
究竟世界上還有神嗎?

你連Cap編文都冇咗個尾。
Copy & Paste都唔識?
引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 7-4-2020 04:53 發表
04月06日(一)
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/fina ... 0406_00842_001.html
外國媒體報道,美國頁岩油商Whiting Petroleum月 ...
究竟世界上還有神嗎?

大陸話2025年左右完全禁售燃油車,英國就話2040年左右,法國、荷蘭、挪威都有類似計劃。做唔做到就知,淨係知道上個月沃爾沃 xc40減價5皮唔使30萬就買到,老虎都話心動,如果係混動能就更加好。

最後 望著漫天的浮雲 留給了路人
望著你的好感 留給了壞人
讓未開的心 留給了別人

Hybrid好好多⋯⋯
停車場咁大都係得兩個叉電位⋯⋯
我真係唔知政府點諗。
引用:
原帖由 reniless 於 7-4-2020 19:21 發表
大陸話2025年左右完全禁售燃油車,英國就話2040年左右,法國、荷蘭、挪威都有類似計劃。做唔做到就知,淨係知道上個月沃爾沃 xc40減價5皮唔使30萬就買到,老虎都話心動,如果係混動能就更加好。
究竟世界上還有神嗎?

鄙人有個怪想,大帝同穆斯林其實係唔係檯底講掂數?表面“話”反檯實際一起對付老米。

http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

食咗字......
引用:
原帖由 暈又暈 於 10-4-2020 14:53 發表
鄙人有個怪想,大帝同穆斯林其實係唔係
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 7-4-2020 04:53 發表
04月06日(一)
外國媒體報道,美國頁岩油商Whiting Petroleum月 ...
Whiting Petroleum o岩o岩重組, 玩debt for equity, 唔會死.
用中國眼光去睇中國事,
用美國眼光去睇美國事,
會死少好多細胞

27 12
發新話題