發新話題

[認真] 政府修例規管真槍元件 諮詢公眾4星期

Dete...

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 kornhill401 於 20-2-2021 13:41 發表
我覺得E加講乜都假,最後由法官話事.
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0216_00822_001.html
结果十分合理!曾幾何時的香港,只要你支玩具不超過2J,又冇拿出來打劫、無恐嚇同傷害人、毀物,你隨身擄帶根本不會有罪,甚至D牙差大人見到亦未必理你!軍醫後生時唔生性(廿九幾歲左右)放假時經常同同事出街腰間槍套插支玩具大搖大擺,試過幾次牙差睇睇見到係玩具亦無麻煩過,點同而家又話引起恐慌、又話作反又盛...玩具當武器、夠唔夠火力都當違禁品、總之萬x幾條罪....而家時代吾同啦!
講真:鋼珠五金店大把、CO2户外運動救生衣亦大把,有什麼出奇大不了!吾過2J就是玩具,或者裝飾品、鎗械就是鎗械,吾識分果D就真係精神病,又無計喎....
呢位法官才真夠英明

Happy shooting!

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

禁真鎗件反而未必不是好事!起碼大家年中慳番吾少錢......大家玩番塑膠玩具、老番高仿膠旦夾、亞鉛“超合金”、又或者豆鎗咪幾好!即時慳好多

Delete...

引用:
原帖由 kornhill401 於 21-2-2021 11:44 發表

可能好多C兄都無見過呢張新聞圖片卦?
我估呢位C兄心諗..你班'克景有真槍,
我都有真槍parts(前,後sight).
呢呢...羅出來指住人就唔同啦!咁樣可以叫恐嚇,或意圖傷害他人身體(氣鎗就算0.9J都可以傷人(雖然只是皮外輕傷...但亦有排痛...)如果只係低調孭係身上叫戴玩具上身Toy Carrying係唔同架喎....

引用:
原帖由 derp 於 21-2-2021 16:00 發表
真心唔明,就算多左提議修例條條文,會容易D 釘到拎支氣槍40MM榴彈砲、或拎支氣槍Glock 既「暴徒」、或一個拎支CO2 氣槍出街既精神有輕微問題既人?調返轉黎講,係咪原有條文釘唔到? 到底係釘唔到定捉唔到?如果捉唔 ...
雕...又關CO2 Q事咩!

發新話題