發新話題

[認真] 政府修例規管真槍元件 諮詢公眾4星期

我覺得E加講乜都假,最後由法官話事.
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0216_00822_001.html

引用:
原帖由 T-800 於 21-2-2021 03:34 發表

结果十分合理!曾幾何時的香港,只要你支玩具不超過2J,又冇拿出來打劫、無恐嚇同傷害人、毀物,你隨身擄帶根本不會有罪,甚至D牙差大人見到亦未必理你!軍醫後生時唔生性(廿九幾歲左右)放假時經常同同事出街腰間槍 ...
可能好多C兄都無見過呢張新聞圖片卦?
我估呢位C兄心諗..你班'克景有真槍,
我都有真槍parts(前,後sight).

回136#

呢支40mm 榴彈炮,小弟在KWS,從未見過咁?

回144#

引用..GBB parts (e.g receiver, bolt inner barrel) = ????????
呢3樣野,真槍尼講,好似E加都已經係禁品之列咁bor.

引用:
原帖由 C-2-4 於 23-2-2021 13:46 發表
師兄我上面講o既GBB parts 係講緊玩具,姐係MWS, KWA 個類receiver, gas bolt同 6mm inner barrel
你再諗一諗真鐵係香港法律上o既定義先
我意思大概係一旦修例後,會唔會一o的玩緊合法火力o既玩具槍玩家都受影響?~ ...
今次ge修訂條例,係針對某D人士,用..真槍parts,放入玩具槍內..
而不是針對..玩具槍parts..所以請C兄放心繼續玩玩具槍.
都係果句'現在法例,動能超過2J的玩具槍,當做真槍檢控.'
呢條法例,同你是否有,或無真槍parts和玩具槍parts,完全無關.

回154#

引用..未來會唔會走到呢步..
小弟我頭腦簡單,謝謝 queen爺給予長遠ge分析.

唉...當初唔知玩玩具槍,都會有咁多陷阱法規;
尤其是果條'藏有仿製槍械'.呢條先至得人驚.
早知就唔玩玩具槍, 玩手錶好過.
手錶唔使點佔據空間,又玩得放心.

引用:
原帖由 槍械老人 於 26-2-2021 20:34 發表
又好難放棄玩玩具槍,那種感覺很難形容 ,上樘,上甲,退樘,退甲,入彈壳,退彈壳,扣雞,就算不入氣,不用电,這幾個動作,心中就是喜愛,歡恩 ,因我就是喜愛槍。 ...
me too.

引用:
原帖由 Lolanto 於 26-2-2021 23:03 發表
難道係時候退坑
以我尼講,已開始行緊呢條路.

發新話題