29 12
發新話題

[GHK] 說好了的GHK Glock 17呢

回覆 32# 的帖子

等甘耐竟然無FullMarking

GHK Trigger 個safety trigger片微微凸出,不知真槍係唔係甘?

下身和我支VFC G19 gen4 比起上黎超光令,感覺好似浸咗槍油一樣。
我未見過真品,唔知實物係咪真係咁光令。
另外個跌管效果唔太理想,如果鎗管向下而運行滑架,好大機會會整花槍管面。
Trigger同個tigger洞之間無咩虛位,我個支trigger 條pin 輕微突出好少好少就已經令到trigger回唔到位,棘住左。
不過好彩用料安撫返我個心情,有鋼火控,同埋條鋼slide 好過我G19條補品鋼slide,我條補品鋼slide,玩幾下條slide stopper個位已經彎q咗

引用:
原帖由 PMX 於 3-9-2021 23:50 發表
GHK 太令喇,希望下一水會執執,同埋個trigger 真係好q怪,似啪燈掣,得一下玩過就知我講乜;千萬唔好用來練 ipsc 壞手
試左用日本城嗰啲高科技海綿(四方形一粒粒白色果d)噴少少酒精去抹個下身,成功變啞,估計可能係脫模油殘留於下身令到佢咁光令。

附件

4-9-2021 04:45

回覆 80# 的帖子

反而擔心如果用22kg,支野會唔會過2焦耳

回覆 78# 的帖子

Trigger大部分阻力應該係來自trigger位置對上,打於下身上面的第二條固定橫柱(細直徑果條)
Trigger內藏有金屬件,而金屬件卡在該橫柱上,每次完成扣雞,該金屬件就會迫過該橫柱,產生扣雞大部份的阻力。大部份阻力原來不是來自火控,有槍喺手打開睇睇就會明白小弟講咩。應該就係咁樣除非小弟睇錯

真係要佩服創作者腦根。唔怪得有啲師兄話佢扣雞好似開燈掣咁

回覆 95# 的帖子

師兄所指按trigger力度同嘩佬出氣量多少有關連,這點小弟唔太明
小弟以往理解係火控釋出撞針,撞針按開嘩佬一直放氣,直至飛機內前後氣壓變動使滑架後退而觸動火控收回撞針完成嘩佬放氣。唔知有冇錯

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 10-9-2021 13:08 發表

我想講, 每扣一下trigger, 條pin 都會自轉
我都有留意到 可能玩多啲都可以幫trigger減磅

回覆 100# 的帖子

唔該師兄糾正,已改擊錘為撞針(我所撞針指按嘩佬果個part )唔知正確個名

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-9-2021 18:36 發表

Nt黎
還好啦
係wo 比想像中平 如果有全真派marking甘上下價錢就好

引用:
原帖由 RCOOH 於 20-9-2021 17:19 發表
買左傳說中既GHK SWITCH 17啦。

邊個話似啪燈架,完全係便秘幾日勉強咇一粒咁既feel。唔客氣講,手感係我們白朗寧既劣化版。

小小睇法,trigger前段真係過輕,適量加重會好好多。扣發果下唔算重,而係模 ...
我們白朗寧個trigger原理似珍品,我估佢個手感應該合理(估咋 ),但17個手感靠迫橫柱做成

爆開睇幾乎冇油,乾J,怪不得硬到利物浦。 [/quote]
小弟果支爆開就有類似凡士林做潤滑油。
個人覺得支野整體感覺都值回票價,特別係佢打起上嚟發出金屬聲,
Vfg換鋼slide都出唔到佢果種聲音,可能來自鋼slide和注件鋼軌互相碰撞造成

引用:
原帖由 RCOOH 於 21-9-2021 00:40 發表

上下分家之後睇睇機件運作,我果支即將到breaking point果陣,都未啪電掣,支撞針已經偷步微微移向前。

無怪乎唔上匣同上匣個手感差勁多,冇匣空扣似係重雞既V記Glock,有匣個breaking point「矇」到傻,而且 ...
多謝師兄們提醒,唔怪得我有時慢扣雞,會有泄氣聲,之前以為自己聽錯。原來係撞針偷步輕微打開左個嘩佬

引用:
原帖由 RCOOH 於 21-9-2021 10:07 發表
仲有更趴街既一點,就係上匣之後會將滑架後面頂起,唔知係出氣膠定含彈嘴太高累事。試鎗頭幾飛白煙好大。
係埋專登?密氣好d?關唔關事?
我果支白煙無物,但就跟左個銀色叉氣咀,本身彈夾果粒係銅色咀。

29 12
發新話題