發新話題

户外收費場一個一個消失

引用:
原帖由 kornhill401 於 11-6-2021 12:47 發表

今次的事件,我覺得係雙方位置有對立,就好似警察同盜賊.
警察職責,維持治安.盜賊佢就話,我都係搵食姐.
當日呢支玩具槍,只有佢度先至有.同埋下次都唔知幾時才過尼KWS.
又因為我要趕時間,返回香港.所以才麻煩呢位吹 ...
咁我知係邊間……

引用:
原帖由 七點六二 於 11-6-2021 15:08 發表

咁我知係邊間……
當日同店員吹水果個,唔會係C兄你卦?
話時話,好彩當日買埋最後果支,其後再去,
除左其他顏色外,已經無呢隻色的玩具槍了.

引用:
原帖由 kornhill401 於 12-6-2021 14:00 發表

當日同店員吹水果個,唔會係C兄你卦?
話時話,好彩當日買埋最後果支,其後再去,
除左其他顏色外,已經無呢隻色的玩具槍了.
如果下午五點半就唔係我,我通常三點前就走佬…

小弟一向玩開AEG,所以在零件補給上較GBB選擇多,現在近九成零件都在淘寶買,小量在香港網店特價時買,淘寶買嘢又方便唔使受氣,溝通時起碼會(當你是一個客人)有時候買得多仲有價講,可以用平靚正來形容,玩具槍使鬼用真品咩,不過最唔滿意都係維修費用,槍鋪簡直劏客,整少少嘢動不動就幾百,元朗有間仲離譜,無論什麼品牌最低消費800,好X過份,如此高昂費用嚇怕好多新師兄,真想開條頻道教人點樣整,以前wargame gear都有好多段片,不過而家無晒

引用:
原帖由 七點六二 於 11-6-2021 15:08 發表

咁我知係邊間……
吹水恆到咁冇服務,真係估都估到

引用:
原帖由 LCH925 於 12-6-2021 23:27 發表

吹水恆到咁冇服務,真係估都估到
真係只此一間,齋睇就算…

成本過度高昂,租場費和裝備費再加維護費,變相扼殺咗好多想加入玩的新人,玩的人越來越少,店鋪又要起價維生,惡性循環。

回覆 52# 的帖子

好睇個人點定義貴。坊間大把活動第一次體驗價都唔平,但人地好著重customer experience。第一次做得好,人地先會keep 住俾錢玩。成本高係事實,但有無諗過除左成本高,game 場個營運模式都係令Game 場消失ge 原因之一?點解成個地球好多場都靠weekend warriors 黎維生,又未見人死,仲發展得幾好。

引用:21#Dave C兄以下果句.
反而係D 廿幾歲既唔願郁... 要我呢D 老野來叫

我覺得最大問題,都係Dave C兄講出上述的原因.

當然啦,個人經濟能力唔同,平與貴自然定義不同,但現在香港打wargame的人越來越少則是不爭的事實,年青的很少新人加入,因為唔係時興潮流,得返我哋班老嘢,亦都唔打得好耐,隨住年歲漸長,總有退坑的日子,打得一年多一年啦

引用:
原帖由 derp 於 10-6-2021 19:53 發表

以前MARUI D 小冊子,列晒佢有D 乜槍,個印刷幾靚。手拉個度佢好似有分高級版同普通版。CENTIMETER MASTER 我有玩過,係成支灰色膠,又好似無HOP UP,但係佢打得穿白紙,個夾又有少少重量。小朋友黎講已經覺得佢 ...
以前學生年代冇錢咁啱朋友個fd放槍,窮窮地就順利收左人生第一支馬記 記得係spas12, 個手感已經正到日日放學都攬住佢
馬記隨槍都送本精美目錄,但電槍支支都二萬五至三萬yen咁貴只能幻想擁有, 最記得同朋友第一次去槍街,見馬記aeg大約 1200~1500hkd當年真係好想買支m4但真係負擔唔起 ,因約好同fd打 game要買 aeg, 唯有放左支 spas加左零用錢買左二手 mp5a5, 記得只係5,6百好平乜都唔識就買左,點知係第一代560摩打又唔like a5樣最尾又放返出去 經過幾個月草錢終於買到支馬記 m4
而家諗返以前馬記d膠身亞鉛槍質感都好滿足,而家玩到鍛身鋼身一街係現代人真係好幸福,出左gbb更加係將玩具槍好玩度提升再高層次,如果馬記會出返當年aeg目錄既gbbr, 咁樣馬記又會再次成為以前大家眼中頂點

回覆 55# 的帖子

你講ge 絕對係事實。好多人因為種種原因離開lee 個遊戲/運動。
但其實唔係無新血加入。我都見到好多中學生玩,仲玩得認真過我。有時我都問自己點解以前細個無車仲搬得多gear 出街過依家?haha~反觀新手們仲有心有力full gear去玩過我地班老人家。我覺得唔應該白費佢地ge 心力。

引用:
原帖由 kornhill401 於 10-6-2021 16:35 發表
引用:有D鋪頭,你行入去睇野問野買野,好似阻到D大哥食煙吹水咁.
C兄講得真係無錯, 呢種情形,我都有遇上,當日都成5點半有多,
咁arm俾我見到想買果支玩具槍,當時見店內只有兩名店員.
一個在收銀櫃檯後,好似埋頭 ...
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... %2Bopica&page=1
幾年前發生。當時新手一名。而家已經放低咗心態。行過去問佢有冇貨。有就跟住問係咪最後一支。係就睇下有冇花羅。同埋叫佢唔好噴油噴落個houp度囉

其實講真嗰句,現在香港的wargame界情況不能強求了,玩的人少,場地少,即使係街場亦都好難搵,至於話裝備成本,平有平玩貴有貴玩啦,好似小弟咁我只講性能,不講求什麼名牌又話要有marking又話要珍品,6mmBB彈能搞出什麼花樣啊?能夠打100米准已經喺度哼哼叫啦

引用:
原帖由 ironjing 於 14-6-2021 19:31 發表
其實講真嗰句,現在香港的wargame界情況不能強求了,玩的人少,場地少,即使係街場亦都好難搵,至於話裝備成本,平有平玩貴有貴玩啦,好似小弟咁我只講性能,不講求什麼名牌又話要有marking又話要珍品,6mmBB彈 ...
打到100米? Check槍!

發新話題